
החברות מגייסות מאות מיליונים - אבל מה יקרה לדיפנס טק כשיבוא שלום?
לפי הדוח של IVC, הגיוסים בקרב חברות הדיפנס טק עד כה השנה גבוהים - 280 מיליון דולר מתחילת השנה כשב-2024 כולה גויסו כ-360 מיליון דולר; עם זאת, טראמפ חותר לשלום עולמי והסכסוכים בעולם מתמתנים - האם גל ההשקעות ייגמר?
ישראל ידועה כמעצמת דיפנס. אפשר להגיד שזה בעל כורכה לאור האיומים הרבים שסובבים את המדינה, אבל האיומים האלה ייצרו כאן תעשייה משגשגת עם חלק מהחברות והמוחות המובילים בעולם בתחום. זה גם בקרב החברות והגופים הגדולים כמו אלביט, רפאל ותעשייה אווירית, שמפתחים ומוכרים כלים בכל העולם, אבל זה גם בקרב חברות קטנות יותר, שמצליחות לגייס מיליונים רבים ולקבל הכרה בעולם.
האקוסיסטם הביטחוני הישראלי מראה צמיחה מתמשכת מאז 2017, כאשר לפי נתוני IVC חברות טכנולוגיה ביטחונית ישראליות גייסו 280 מיליון דולר רק במהלך ינואר-מאי 2025 - לעומת 361 מיליון דולר בשנת 2024 כולה. בישראל פועלות כיום 321 חברות דיפנס-טק, כאשר בין השנים 2015 ל-2024 גייסו החברות הללו כ-3.45 מיליארד דולר ב-377 סבבי גיוס.
כ-60% מהן פונות לשווקים של חומרה ותעשייה, 69% מהחברות כבר מוכרות מוצרים, וכ-30% מהן עדיין בשלב הסיד או המחקר והפיתוח. על פי נתוני IVC,לא פחות מ-189 משקיעים וקרנות הון סיכון מקצים הון לחברות מסוג זה, בהם גם Airbus Ventures, ושתי קרנות ייעודיות: Protego ו-Ace Capital Partners.
בועידת ההשקעות של ישראל מוקדם יותר השנה, דיבר אל”מ ניר וויינגולד, ראש מחלקת תכנון, כלכלה וניתוח מערכות במפא”ת, משרד הביטחון על ההשקעה של מערכת הביטחון בתחום הדיפנס טק. הוא סיפר שמאז ה-7.10.23 "למעלה מ-300 סטארטאפים קיבלו הזמנות במיליארד וחצי שקל. סטארטאפים קטנים וגדולים. בשנה האחרונה זה הגיע ל-800. אלה דברים שמוכיחים את עצמם מרגע לרגע ואנחנו רואים שהעולם מבין את זה".
הוא גם דיבר לגבי הפיתוחים הבולטים שמתמקדים בהם בתחום: "בינה מלאכותית ואוטונומיה. מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף במיל' איל זמיר (היום הרמטכ"ל), מכניסתו לתפקיד דיבר על בינה מלאכותית. ב-2024 המטרה הייתה להביא את העושר של ה-AI למערכות שלנו ולעשות אותן יותר מדויקות. סייבר זה חלק מזה, תמיד היה ותמיד יהיה כנראה. באופן כללי כל המגמות של חומרים מיוחדים, רשתות תקשורת מתקדמות, אלה הטכנולוגיות המעניינות. אפשר ללכת גם לדיפ טק, קוונטים, אלה דברים מעניינים. יש הון אנושי נפלא בסטארטאפים והאוניברסיטאות, כמובן גם בצבא".
- משרד התחבורה מגביר היערכות לרעידת אדמה הרסנית
- היקף המשכנתאות באפריל - 8 מיליארד שקל; האם השוק מתחמם מחדש?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
הסיכון הגדול - שלום עולמי
זה אולי לא נעים להגיד אבל זו האמת - חברות הדיפנס טק והחברות הביטחוניות מרוויחות ממלחמה. אם תשאלו את המנהלים של כל החברות כולם יגידו לכם שהם מעדיפים שיהיה שלום, והם אומרים את האמת, אבל זה לא משנה את העובדה שהביזנס שלהם הוא מלחמה. זה השוק שלהן, וכשהשוק שקט, כלומר כשיש שלום, הן לא מרוויחות. לכן השנים האחרונות היו כל כך חיוביות עבור התחום. מלחמת רוסיה-אוקריאנה, המתיחות בין סין לטאיוואן וכמובן המלחמה בישראל הזניקו קדימה את הפעילות של החברות הביטחוניות, גדולות וקטנות כאחד, כשהיא גם הפכה חברות קטנות יחסית לחברות גדולות - כשהדוגמא אולי הבולטת ביותר לכך היא נקסט ויז'ן: נקסט ויז'ן: אחרי שעלתה פי 10 - האם יש מקום לעליות נוספות?
ועכשיו הסיכון הזה מתגבר - אם עד לפני רגע היה נראה שהעולם במסלול התנגדות - העימות של ארה"ב מול סין, ההתחמשות באירופה, הסלמה בין הודו לפקיסטן - עכשיו נראה שהוא ירד מהילוך חמישי-שישי להילוך שני. ארה"ב וסין חתמו על הסכם סחר, הודו ופקיסטן חתמו על הסכם הפסקת אש, הסכסוך בין רוסיה לאוקראינה אולי מתקרב לפיתרון, ואפילו המחתרת הכורדית החליטה להתפרק ולשים סוף לסכסוך בן 40 שנה עם הטורקים - כל אלה הורידו את גובה הלהבות בזירה העולמית, והחברות הביטחוניות הגיבו מיד.
מוקדם יותר השבוע, ביום שבו המחתרת הכורדית הודיעה על התפרקות, החברות הביטחוניות בתל אביב התרסקו. אלביט, ארית, נקסט ויז'ן, בית שמש, תאת אימקו ונוספות - כולן נפלו.
זה לא אומר שהמתיחות בכל העולם נעלמה. ממש לא. עדיין יש סכסוכים מתמשכים ומוקדים שעלולים להתפרץ. אבל ההתפתחויות האחרונות מעידות שהעולם זז בכיוון השני, לשם טראמפ חותר והוא כנראה האיש החזק בעולם. הוא רוצה להשאיר מורשת של דילמייקר אבל גם של פיסמייקר והוא מוכן לעבוד קשה בשביל זה. אם הנשיא האמריקני ימשיך בקו המפויס והמפייס שלו, ייתכן שהחברות הביטחוניות שכה נהנו בשנים האחרונות ייאלצו להתמודד עם מציאות חדשה ומתונה יותר.