ורק שלא נראה שנה כזו שוב: המעו"ף צנח השנה ב-48%, אפריקה נחתכה ב-90%

המניה הגרועה במדד ת"א 100 הייתה אמפל אמריקן שאיבדה 93%. במעו"ף הייתה זו אפריקה ואחריה קבוצת דלק. מדד התל בונד 40 התרסק ב-25%
קובי ישעיהו |

ראלי סוף השנה אכן הגיע לבורסה בת"א, חבל שזה קרה שעות ספורות לפני סיום יום המסחר האחרון לשנה זו. מדד המעו"ף אומנם חתם את יום המסחר בעלייה של 2.8% אך השלים ירידה שנתית של 48%. מדד הנדל"ן הגדיל לעשות עם ירידה של שנתית של 80%. מדד ת"א-75 השיל 67%.

המניות הבולטות השנה:

במעו"ף הייתה זו אפריקה שרשמה את התשואה הגרועה ביותר (ירידה של 90%) וקבוצת דלק מייד אחריה עם ירידה של 85% ונשירה ממדד המעו"ף. במדד ת"א-100 הייתה זו אמריקן אמפל שרשמה את התשואה הרגועה ביותר - 93% ירידה. אחריה זו בלופניקס עם ירידה שנתית של 91.8%. בצד המניות שבלטו לטובה נציין את אסם שרשמה את הירידה המתונה ביותר - 2.2% ולאחריה בזק עם ירידה של 6.7%.

התל בונד 20 גמר את השנה כמעט ללא שינוי, התל בונד 40 צנח

שוק האג"ח הקונצרני ריכז השנה עניין עצום ורשם ירידות חדות. עם זאת, בסיכום שנתי רשם מדד התל בונד 20 ירידה של 3.79% בלבד. התל בונד 40 הציג תשואה שנתית נוראית - ירידה של 25%. האג"ח שרשם את התשואה הגרועה בתל בונד 60 היה אפריקה ט"ז שנפל השנה 81% ונסחר כעת בתשואה של 49.5%. אגב, ניירות של אפריקה תופסים גם את מקומות 2,3 ו-4 ברשימת האג"חים הגרועים בתל בונד 60.

אותות המשבר העולמי כבר ניכרים היטב בביצועי המשק הישראלי ב-2008 , בעיקר בחודשים האחרונים של השנה, אם כי בסיכום שנת 2008 כולה עדיין נרשמה צמיחה של 4.1%. מסיכומי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו היום (ד'), ומבוססים על נתונים של 9-11 חודשים ואומדנים לגבי החודשים החסרים.

ברקע ליום המסחר עמד, גם היום, מבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה כנגד החמאס. בראיון לגלי צה"ל אומר הבוקר רוני בר-און, שר האוצר: "אני מציע רק להתייחס להודעות הרשמיות. דובר צה"ל הכחיש שצה"ל תומך בהפסקת אש או רגיעה ולכך יש להתייחס. חבל ששר הבטחון עושה שימוש בגורמים שונים, צבאיים ואחרים, וגורם להפצת מידע לא אמין".

"אנחנו נפגשים בעוד שעתיים ונראה לי שנגיע למסקנה שהגיעו אליה בלילה ראש הממשלה, שרת החוץ ושר הבטחון, שצה"ל צריך להמשיך להכות בחמאס ולא להפסיק. הממשלה צריכה להיות נחושה. קבענו לנו מטרה ליצור מציאות בטחונית שונה וארוכת טווח שתביא לשקט ושלווה בדרום. לזה צריך לחתור".

שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של אקסלנס, סקר היום במפגש עם עיתונאים את המתרחש בעולם ואמר כי ההתאוששות בשוק המניות צפויה להתחיל במהלך הרבעון השני או השלישי של 2009. "ארה"ב נכנסה למיתון בדצמבר 2007. אני מעריך שהמיתון בארה"ב ימשך כ-25 חודשים ולכן ארה"ב תצא מהמיתון בסוף 2009 או תחילת 2010 והשוק כבר יתחיל לגלם את זה בסביבות אמצע 2009."

ליאו ליידרמן, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בסקירה שפרסם כי "רמת הסיכון בהשקעה המנייתית עודנה גבוהה, ותיתכנה ירידות שערים נוספות בעיקר בהשפעת חו"ל. שלושה ענפים בלבד ייהנו משיפור בתוצאות ב-2009: פרמצבטיקה, אנרגיה ותקשורת. בנוסף, מגמת החזרה ל"נכסים בטוחים" תמשיך ותלווה אותנו גם בשנת 2009. לאור האמור בפועלים סבורים כי שוק איגרות החוב הממשלתיות ימשיך להניב תשואה חיובית בעודו משמש מקלט להשקעות בסיכון נמוך יחסית".

צ'רלס ננר: "השווקים קרובים מאוד לתחתית"

לקראת שנת 2009, שוחח Bizportal עם פרופסור צ'רלס ננר, ושמע את לשנה הקרובה. ננר, יהודי-דתי ממוצא הולנדי המתגורר בארה"ב, פיתח אלגוריתם שתפקידו לנבא שערי מניות, מט"ח, סחורות ואפילו את התאריכים בהם יתרחשו המלחמות הבאות. לא מעט אנשים וודאי ירימו גבה אבל רצוי לציין כי עם לקוחותיו הקבועים של ננר נמנים גם דויטשה בנק, מורגן סטנלי, גולדמן סאקס ועוד. אגב, בגולדמן סאקס עבד ננר במשך שנים ארוכות כאשר תפקידו היה לדעת לתזמן את השוק. השווקים קרובים מאוד לתחתית. סימנו לנו כמטרה להיכנס למדד המעו"ף ברמה של 570 נקודות, אך אם לא נספיק, ניכנס ברמה של 660 נקודות".

מניות בכותרות

מניית כיל נסחרת בעליה קלה. בניו-יורק רשמו אמש מניות הדשנים עליות שערים קלות. מוזאיק עלתה 0.97%. פוטאש עלתה 0.79% ואגריום עלתה 3.87%. החברה לישראל, מנגד, רושמת ירידה. גם וריפון בולטת בירידה חדה.

מניית גילת זינקה לאחר שהחברה הודיעה היום (ד'), כי חתמה על הסכמים חדשים עם משרד התקשורת בקולומביה לאספקת שירותים בפרוייקטים קומפארטל 1 ו-2 וטלסנטרוס. שניתנו לביצוע לחברות הבנות של גילת בקולומביה בשנים 1999 ו-2002. בנוסף, נקבעו תנאים חדשים לשחרור הכסף (כ- 24 מיליון דולר) המופקד בנאמנות. החברה צופה כי מרבית הסכום ישוחרר במרוצת 2009 ומיעוטו ב- 2010. כמו כן, הוסכם כי שני הצדדים ישוחררו מחובות שחלו עליהם מכוח הסכמים הקודמים שנחתמו ביניהם.

בקבוצת אי.די.בי לא נחים לרגע. לאחר שביצעה בחברת כור הנפקת זכויות גדולה שהניבה לדיסקונט השקעות ואי.די.בי פיתוח רווחי הון גדולים (והזרימה לכור עוד 600 מיליון שקלים) דיווחה אתמול לקראת סיום המסחר נכסים ובנין כי בכוונתה לאשר מסגרת נוספת לרכישה עצמית של איגרות חוב של החברה בסכום של עד 100 מיליון שקלים, כפוף לקבלת אישור דירקטוריון החברה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה