מילה חדשה נכנסה לחיינו בסערה
מילה חדשה הצטרפה לאחרונה לז'רגון המונחים הבסיסי של אנשי שוק ההון - 'ספקולנטים'. האמת, מילה מצוינת. הרעיון הוא שבכל פעם שבלתי אפשרי להסביר עליית מחיר של נייר ערך כזה או אחר, פשוט אומרים "זה עניין של פעילות ספקולנטים" ובזה נגמר הסיפור.
ואני לא מדבר על ז'רגון של שיחות יום שישי בערב או משהו כזה, ממש לא. פישר קרה לזה 'פעילות חריגה' ובעצם אמר 'ספקולנטים' כאשר התערב במסחר במט"ח ורכש דולרים. האורז טיפס לשיאים חדשים וכולם הצביעו על אותם ספקולנטים חסרי פנים ורחמים.
הגדילו לעשות מדינות אופ"ק (ארגון יצואניות הנפט), המרוויחות הגדולות מכל הסיפור. הן הבינו את השיטה, הנפט ב-126 דולר לחבית ואף אחד לא חושב אפילו להאשים אותן בהרצת מחירים, הרי אלו הספקולנטים הרעים. בעבר כל עליה של דולר אחד בנפט הייתה קשורה למתיחות גיאופוליטית או למשחקי תפוקה מצד אופ"ק אבל היום זה אחרת.
אם תכנסו לאתר הרישמי של אופ"ק תמצאו מייד מאמר מתגונן שמפנה את האצבע המאשימה כלפי אותן קרנות ספקולטיביות שגורמות לנפט להיסחר במחיר בו הוא נסחר ויש שם הרבה הסברים. אם היה לי ראש חורש קונספירציות, הייתי עוד מסוגל לחשוב שכל העסק הזה הוא בכלל מזימה של מדינות אופ"ק במטרה ליהנות באין מפריע ממחירי הנפט הגבוהים כל כך.
המילה ספקולנטים קפצה אל הכותרות בעיקר בגלל הזינוקים במחירי הסחורות ובגלל ההנחה הרווחת לפיה בשונה ממחיר של מניה כזו או אחרת, מחירה של סחורה כמו אורז או נפט אמור להיות משהו כלכלי וריאלי. העניין הוא שלא כך הם פני הדברים. נכון להיום, חלק לא קטן מהסחורות הן ניירות ערך לכל דבר ועניין ומחירן נקבע גם בהתאם למגמות המסחר של גורמים הנקראים "non-commercial, כלומר משקיעים לצורך מסחר למטרות רווח בלבד ולא לשם שימוש בסחורות, או במילים אחרות - ניחשתם נכון, ספקולנטים.
מה שצריך להבין זה שסוחרים מאתרים מגמה ופשוט מנסים להוציא ממנה את המיץ. הם מצאו מגמה ברורה באורז ועשו את זה, הם מצאו מגמה ברורה בנפט ועשו את זה והדברים נכונים גם לגבי הדולר-שקל. את המגמה הם לא קובעים אבל בשלב מסוים הם בהחלט קשורים קשר ישיר לרמת הסיכון שמציעה ההשקעה באותה מגמה. לכותרות הם יגיעו רק לאחר שאת הרווח שלהם הם כבר עשו. לנו המשקיעים הקטנים נותר רק להגיד, "ידעתי שצריך היה לקנות אורז לפני מסחר חודשים, פשוט ידעתי". לחשוב שהמשקיע הקטן יכול לגרוף את מהלך העליות כולו, זה כמעט לא ריאלי, ניתן להצטרף לחגיגה אבל הסיכון, אוי הסיכון. בקיצור, הספקולנטים (ואם לא הבנתם - קרנות הגידור הגדולות) מרוויחים, אתם (המשקיע הקטן) בעיקר סופגים עליה דרמטית ברמת הסיכון.
מאת: יוסי פינק
עורך אתר Bizportal