איגרות חוב ממשלתיות בעולם

שבוע של ירידת תשואות חדה לאורך כל העקום בארה"ב. נתונים חלשים משוק העבודה וממגזר הייצור, מגבירים את הערכות כי הבנק המרכזי יאלץ להוריד את הריבית באופן חד ומהיר כדי לנסות ולמנוע את גלישת המשק למיתון

שבוע של ירידת תשואות חדה לאורך כל העקום בארה"ב. נתונים חלשים משוק העבודה וממגזר הייצור, מגבירים את הערכות כי הבנק המרכזי יאלץ להוריד את הריבית באופן חד ומהיר כדי לנסות ולמנוע את גלישת המשק למיתון. בסיכום שבועי ירדה תשואת האיגרות בעלות שנתיים לפדיון ב- 36 נקודות בסיס לרמה של 2.74% ואילו האיגרות בעלות 10 שנים לפדיון איבדו 21 נקודות בסיס מתשואתן וסגרו את השבוע ברמה של 3.87%.

עד כה הערכנו כי המשק האמריקאי אומנם נמצא בתהליך האטה משמעותי שהחל במחצית השנייה של שנת 2007 ואולם הסיכוי שהוא ייקלע למיתון הוא נמוך יחסית. הערכתנו התבססה על חוזקם היחסי של שוק העבודה ומגזר הייצור. ואולם הנתונים המאקרו-כלכליים שהתפרסמו בשבוע הראשון של שנת 2008, הצביעו על כך שנפערו סדקים גם במגזרים, שישמשו במהלך החודשים האחרונים, כעמודי תמיכה של הכלכלה האמריקאית.

דו"ח התעסוקה שפורסם ביום שישי, הצביע על תוספת של 18 אלף משרות למגזר הלא חקלאי בארה"ב, במהלך חודש דצמבר. זוהי תוספת המשרות הנמוכה ביותר מאז חודש אוגוסט 2003 והיא הייתה נמוכה משמעותית מהתחזיות המוקדמות שצפו תוספת של 70 אלף משרות וגם נמוכה בהשוואה לממוצע החודשי של תוספת 111 אלף משרות במהלך שנת 2007. בנוסף לכך עלה שיעור הבלתי מועסקים באופן חד מ-4.7% בחודש שעבר ל-5% בחודש דצמבר ולראשונה מאז 2003 נרשמה ירידת שכר במגזר הפרטי.

התוצאות השליליות של דו"ח התעסוקה אכזבו במיוחד את המשקיעים וגרמו למנוסה לעבר אג"ח הממשלתיות, לירידת תשואתן ולעליית מחירן הואיל ויום קודם התפרסם דו"ח של חברת ADP לתוספת המשרות במשק בחודש דצמבר, שהצביע על תוספת של 40 אלף משרות, נתון שהיה גבוה מהערכות המוקדמות. איתות שלילי נוסף הגיע מכיוון מגזר הייצור, כך מדד מנהלי הרכש לסקטור הייצור עמד על 47.7 נקודות, הנתון הנמוך ביותר מאז חודש אפריל 2003 ולראשונה מאז חודש ינואר 2007, תוצאה הנמוכה מ- 50, עובדה המצביעה על התכווצות במגזר זה.

ההתדרדרות במצבם של שוק העבודה ומגזר הייצור גורמת לחשש אמיתי שהמשק האמריקאי יגלוש למיתון, שמשמעותו גידול שלילי בתוצר. חשש זה מגביר את ההערכות כי הבנק המרכזי ימשיך להוריד את הריבית בעתיד, החוזים העתידיים על ריבית הבנק המרכזי צופים סיכויים של 66% שהבנק המרכזי יוריד את הריבית ב- 0.5% לרמה של 3.75% במהלך ישיבתו הבאה ב- 30 בינואר (לעומת 0% סיכויים לפני שבוע) וסיכויים של 34% שהריבית תרד ב-0.25% לרמה של 4% (בהשוואה ל- 90% סיכויים לפני שבוע).

בכירי הבנק המרכזי טרם הגיבו באופן רשמי לנתונים המאקרו-כלכליים האחרונים ואולם לאור המשך הסימנים להתדרדרות המשק האמריקאי השאלה אינה האם תופחת הריבית, אלא באיזה שיעור. הואיל ומוקדם לקבוע האם הסדקים שנפערו בעמודי התמיכה (שוק העבודה ומגזר הייצור) יתפתחו לכדי שבר, שיגרום לקריסתם ולגלישת המשק האמריקאי למיתון, יהיה עליהם להתחשב באינדיקאציות אחרות כמו רמת הצריכה וקצב הצמיחה ברבעון ה- IV של שנת 2007, שיתפרסמו בהמשך חודש ינואר. גם לקצב האינפלציה בארה"ב יהיה משקל מכריע בהחלטת הבנק, שכן למרות ההאטה הכלכלית הניכרת, יש לזכור את מחירם הגבוה של חומרי הגלם והמזון, למשל מחיר חבית נפט העומד כיום על כ-97 $ (לאחר שכבר חצה את רף 100 $ לחבית).

כל הכותרות

רמת תשואות אג"ח הנוכחית כבר מגלמת הורדה של 0.5% בריבית, במהלך ישיבתו הקרובה של הבנק המרכזי ורמת ריבית נמוכה מ- 3% במחצית השנייה של שנת 2008 ומשקפת תסריט של מיתון. אנו סבורים כי גם אם עלה החשש למיתון בעקבות נתוני המאקרו של השבוע האחרון, הרי שתרחיש זה עדיין אינו ודאי ולפיכך אין ביטחון כי הריבית תרד במהלך 2008 מתחת ל- 3%. בנוסף רמת התשואות הנוכחית משקפת גם פחד וחשש של המשקיעים, המתבטאים בגידול לביקוש של אג"ח ממשלתיות ובמיוחד בטווח הקצר.

לאור זאת, אנו צופים תיקון קל בתשואות כלפי מעלה ואין אנו ממליצים להשקיע באפיק זה בעת הנוכחית.

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף* לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

**מאת: עינת סקורניק - ראש ענף מחקר שוק ההון, מערך ייעוץ בהשקעות, בנק לאומי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה