סטנלי פישר על משבר האשראי: "האופק נראה פחות ורוד"

נגיד בנק ישראל, בנאומו באסיפה השנתית של איגוד הבנקים, התייחס היום - תקנות באזל 2, תחום הגברת התחרותיות, היעילות, והאיתנות במערכת הבנקאות. פישר צופה, כי המשבר בשוקי ההון ימשיך להחמיר אך רואה כבר סימנים ראשונים של הצלחה במאמץ הבנקים המרכזיים
אריאל אטיאס |

"הכלכלה הישראלית נמצאת במצב טוב מאוד והשנה צפויה הצמיחה להיות 5.4%, אם לא מעט יותר מזה", כך אמר היום נגיד בנק ישראל, סנטלי פישר, בנאומו באסיפה השנתית של איגוד הבנקים.

פישר, התייחס בראשית נאומו למצב המשק הישראלי, ולמערכת הבנקאות כחלק חשוב ממנו, לאחר מכן, פנה ובחן את פעילות בנק ישראל בנוגע לתחרות במערכת הבנקאות, כאשר לבסופו של דבר התייחס לנושא "באזל 2".

"שיעור האינפלציה נמצא מעט מעל הגבול העליון של תחום היעד, אבל צפוי כי הוא יחזור לתוך היעד בסביבות אמצע השנה הבאה. בנק ישראל, מצדו, יעשה ככל הניתן כדי לוודא שכך יהיה", אמר פישר.

הנגיד ראה כביטוי למצב הטוב של המשק, בהסכמת ארגון ה-OECD להזמין את ישראל לתהליך לקראת הצטרפותה אליו, בהעלאת דירוג האשראי של המשק, בהסכמת ממשלת ארה"ב להמשיך לתת לנו ערבויות, ובדוח החיובי שהגישה המשלחת של קרן המטבע הבינלאומית שביקרה בישראל החודש.

עם זאת, התייחס הנגיד למצב בשוקי ההון בכלל ולמשבר הפיננסי בארה"ב ובאירופה ואמר ש"האופק נראה פחות ורוד". הנגיד רואה כי המשבר ממשיך להחמיר בזמן שהבנקים המרכזיים ממשיכים לחפש כלים נכונים לטיפול בבעיות הנזילות, ועקב קשיים בשווקים הפיננסיים מתרחבים מאוד המרווחים בין שיעורי הריבית של הבנקים המרכזיים ושל השוק.

למרות זאת, ציין פישר, כי ניתן כבר להבחין בסימנים ראשונים של הצלחה במאמץ הבנקים המרכזיים וצופה, כי אם הדבר יימשך, יחזרו המרווחים לרמות יותר סבירות, אבל גם אז, אמר פישר "נותרה הבעיה של קריסת שוק הדיור בארה"ב והשלכתו על המשק האמריקאי".

"אם כל אחד יבצע את תפקידו, ותוך כדי כך ימשיך הסקטור העסקי ליזום ולהצליח, נוכל להמשיך ולצמוח בקצב טוב - גם אם על רקע האטה כלכלית מסוימת בעולם המערבי", אמר הנגיד בהתייחסות להשפעת משבר האשראי על הצמיחה בישראל.

הבנקים הישראליים - Bad loans are made in good times

"ומה זה אומר לגבי מערכת הבנקאות? ברור שהשגשוג במשק משליך על הבנקים. מצבם הפיננסי של הבנקים בישראל השתפר בשנים האחרונות - בהקשר לרווחים, ליחס ההון, ולירידה באחוז האשראי הבעייתי. חשוב למשק הישראלי שהמערכת הבנקאית תמשיך להיות חזקה ואיתנה", אמר הנגיד בהתייחסותו בכנס הבנקאים.

פישר רואה בשיפור במצב המשק כגורם למצבם הטוב של הבנקים, ולא רק בניהול הנכון של הבנקים. "לכן, אני חוזר על המסר שנתתיי בנאום שלי, בשנה שעברה: הלוואות רעות נוצרות בזמנים טובים - וביידיש זה נשמע יותר טוב: Bad loans are made in good times".

"זהו משפט חשוב בכל עת, ובמיוחד בתקופה הנוכחית, לנוכח הציפיות להאטה בצמיחה בכלכלה העולמית - ובפרט האמריקאית - ב-2008", הוסיף פישר.

בהתייחס לגל ההתקפות על הבנקים בכלל, ובהיבט העמלות בפרט, אמר שטנלי "לפעמים הבנקים עצמם עושים צעדים שבגללם, כביכול, באות ההתקפות עליהם, אבל אנחנו צריכים להיות זהירים במיוחד. מערכת בנקאית חזקה ויציבה, כפי שכבר ציינתי, חיונית לחוסנו של המשק, ואסור לנו להחליש אותה".

מקורות לתחרות לא רק בתוך מערכת הבנקאות אלא מחוצה לה

"בנוסף לעבודה בנושא העמלות, עסקנו השנה בבנק ישראל רבות בנושאים שונים הקשורים בחיזוק התחרות בתחום השירותים הבנקאיים למשקי הבית ולעסקים הקטנים, לאורך זמן", אמר פישר.

"התפיסה שעומדת מאחורי העבודה שנעשתה היא ליצור מקורות לתחרות לא רק בתוך מערכת הבנקאות אלא מחוצה לה. זאת, כדי שיהיו לצרכן הישראלי חלופות לשירותים מסוימים הניתנים היום בבנקים. כאן נדרש, בחלק מהנושאים, שיתוף פעולה עם גופים נוספים - כגון משרדי האוצר (ובכלל זה, הפיקוח על שוק ההון) והמשפטים, הרשות לניירות ערך, הבורסה לניירות ערך, הרשות להגבלים עסקיים, רשות החברות הממשלתיות ועוד".

בין ההמקורות האפשריים לתחרות במערכת הבנקאות מחוצה לה, ציין פישר את הקרנות כספיות, ניירות ערך מסחריים, עסקאות מסוג "ריפו", איגוח ופלטפורמה להפצת קרנות נאמנות באינטרנט.

בהתייחס למקורות אפשריים לתחרות מתוך מערכת הבנקאות, ציין את הקלת המעבר מבנק לבנק, הגברת השקיפות ללקוחות הבנקים, הגברת הסיכויים לכניסת בנקים נוספים למערכת הבנקאית.

פישר ציין שהפיקוח על הבנקים כבר פועל להסרת חסמים להגברת הסיכויים לפעילות בנק אינטרנטי בישראל, לקידום הפרטת בנק הדואר והסדרת פעילותו הבנקאית, ולכניסת בנק זר לפעילות בנקאית קמעונאית בישראל. "כל אלה בלי לוותר על השיקולים של יציבות המערכת הבנקאית".

באזל 2

"באזל II" הוא גישה מתקדמת לניהול הבנקים ולפיקוח עליהם - באמצעות הקמת מערכות לניהול סיכונים, במקום קביעת כללים פרטניים. "הדבר דורש מהבנקים מאמץ גדול הכרוך בהקמת מערכות מידע וניהול מתוחכמות ובסיס נתונים רחב", אמר פישר.

אימוץ כללי "באזל II", וכללי "404 SOX", יביאו לשיפור המערך הכולל של הניהול - במיוחד ניהול סיכונים - והבקרה בבנקים, ולהצבת סטנדרטים במערכת הבנקאות הישראלית מהמתקדמים ביותר בעולם.

את נאומו סגר הנגיד בנימה אופטימית לשנה הבאה ואמר, "אני מקווה שבשנה הבאה, מעל הבמה הזו, נוכל להביט בסיפוק לאחור ולראות עד כמה התקדמנו בנושא חיוני זה בפרט, ובתחום הגברת התחרותיות, היעילות, והאיתנות במערכת הבנקאות, בכלל".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה