בין השורות: האם פשרות עם חייבים היא אופנה בבנקים?
מי שעבר פעם אחת בחייו את התהליך בו הוא מקבל טלפון מהבנק - עם דרישה לסור מייד אל הסניף ולהסדיר את החוב שנצבר שם, יתקשה להאמין לסיפור הבא.
בנק הפועלים הפחית כ-6 מיליון שקל מחובה של חברת כרמל תעשיות חלפים ובעליה לבנק, וביטל בקשתו להליכי מימוש שעבודים. כך עולה מהסכם פשרה שקיבל תוקף של פס"ד בביהמ"ש המחוזי בת"א.
הבנק דרש מחברת כרמל תעשיות פירעון חוב של 16.35 מיליון שקל וביקש לממש את כלל נכסיה על פי אגרות חוב ושעבודים לטובתו. החברה פנתה לחברת הייעוץ הכלכלי "שגיא חישובי ריבית" שנתנה חוות דעת כלכלית בתיק. לאחר משא ומתן הסכים הבנק להפחית את חוב הלקוח ל-10.55 מיליון שקל (2.5 מיליון דולר), ולדחות את ביצוע אכיפת השעבודים נגדו בחודשיים על מנת לאפשר לו להשיג מימון מבנק אחר. הלקוח יוצג על ידי עו"ד שאול קוטלר ממשרד קוטלר-הררי.
בימים אלה הסדיר הלקוח את כל חובו על פי ההסכם לבנק הפועלים, והשעבודים לטובת הבנק הוסרו. הבנק הודיע לביהמ"ש שהלקוח עמד בכל התנאים של הסדר הפשרה ולכן הצו המותלה לאכיפת שעבודים שהיה מוטל נגדו מבוטל.
האם באמת יש שינוי באופן בו תופס הבנק את הלקוח החייב לו כסף? התשובה מפתיעה גם אותנו.
בשיחות שלא לייחוס, אומרים לנו באחד הבנקים הגדולים בישראל, כי השוני תלוי בעיקר בסוג הלקוח. בעברית פשוטה - מי שלא נלחם בבנק ומנצל כלים שונים לגרירת החוב ולגרירת הבנק לבית משפט למשל, הסיכוי שהוא יזכה לאיזשהו ויתור נמוך מאוד. אך גם האנשים ששוחחו עימנו על העניין הזה מודים, כי בחלק לא מבוטל מהמערכת הבנקאית מדברים היום על חיפוש כלים טובים יותר מעיקול נכסים להחזר חובות. באותו בנק הודו - כי למרות שהתפיסה הזו הופכת יותר ויותר מקובלת בבנקים הגדולים, הרי שבבנקים קטנים הנושא עדיין לא תפס תאוצה.
הנה חיזוק לאמירות הללו שמגיעה מדברים אשר אומר מנכ"ל חברת שגיא, אמנון שורץ, העוסקת בהסדרי חובות וחיפוש טעויות בחישוב שעושה הבנק בחשבונות של לקוחותיו. שורץ חושב, כי הסכם הפשרה של הפועלים הוא סימן חשוב למגמה בבנקים, לפיה הם מעדיפים להגיע להסדרת חובות בפשרות.
לדברי שוורץ, הבנקים מעדיפים להתפשר ולקבל באופן מיידי תשלומי חוב מופחתים ומוסכמים, במקום להתדיין שנים ארוכות בבתי המשפט. מנתונים שמציג שורץ עולה, כי סכומי הפשרות והזיכויים שניתנו ללקוחות החברה שלו בלבד זינקו בשנת 2006 והם עומדים על סך של כ-120 מיליון שקל, לעומת 84 מיליון שקל בשנת 2005.
אז עכשיו נשאלת השאלה, האם בפעם הבאה בה אתם נתקלים בבנקאי לוחמני - שרוצה שתרוצו אל הסניף מהר מהר ותסגרו עכשיו ומייד את החוב, אתם צריכים שוב לרקוד לחלילו?
אולי כדאי שתבדקו שוב עד כמה הוא מוכן להתגמש, אם תיכנסו איתו לתהליך של התדיינות כשלצדך אנשי מקצוע או סתם... תציע לו לתבוע אותך? ואל תגידו ששלחנו אתכם.
מאת: שי פאוזנר