בני לנדא
צילום: יחצ

אושרה הקפאת הליכים ללנדא דיגיטל פרינטינג לחודשיים

בית המשפט המחוזי בלוד אישר את בקשתה של לנדא דיגיטל פרינטינג להקפאת הליכים משפטיים נגדה למשך שישים יום, במטרה לאפשר לחברה להתמקד בגיבוש מתווה הבראה פיננסית ולבחון אפשרויות למכירה

רן קידר |
נושאים בכתבה בני לנדא

לנדא פרינטינג דיגיטלי, שהוקמה על-ידי היזם בני לנדא ומתמקדת בפיתוח וייצור מכונות דפוס דיגיטלי מבוססות טכנולוגיית דיו מים, צברה חובות של כ-1.7 מיליארד שקל, רובם לנושים בעלי ביטחונות, לרבות קרנות השקעה זרות שביצעו השקעות משמעותיות בשנים האחרונות. כ-900 מיליון שקל מהחוב נתמך על ידי חלק מאותם משקיעים. בנוסף, דווח על חובות לבנק מזרחי טפחות ולספקים, כמו גם התחייבויות כלפי העובדים.

שני בעלי תפקידים מונו ללוות את התהליך, רו"ח שלומי פיליבה ועו"ד סיגל רוזן-רגב, שיפעלו להוביל את החברה בתקופת ההגנה המשפטית. גורמים בתעשייה מצביעים על HP כאחת המועמדות לרכישת החברה, זאת לאחר שלנדא מכר בעבר את אינדיגו לאותה ענקית טכנולוגיה.

המשבר שאליו נקלעה לנדא מגיע לאחר תקופה של צמצומים דרסטיים, שבמסגרתה פוטרו למעלה מ-100 עובדים. ברקע, שילוב של גורמים כלכליים מאקרו-גלובליים, שינויים בתמיכת המשקיעים ועלויות גוברות בתפעול, הובילו לפגיעה חמורה בתזרים המזומנים וביכולת החברה לשמר יציבות פיננסית. על אף התנגדויות מצד חלק מהעובדים, עמדות רבות, כולל של הממונה על חדלות פירעון במשרד המשפטים, תמכו במהלך, תוך תקווה שיינתן לחברה מרחב תמרון שיאפשר לה למצוא פתרון יציב להמשך פעילותה.

רקע על לנדא 

בני לנדא נחשב לחלוץ עולמי בתחום הדפוס הדיגיטלי ומן הדמויות המשפיעות בתעשיית ההייטק הישראלית. לנדא ייסד את אינדיגו, אחת מחברות הדפוס הדיגיטלי הראשונות בעולם, שנרכשה ב-2002 על ידי HP, בעסקה הנחשבת עד היום לאחד האקזיטים הגדולים בהיסטוריה של ישראל. 

לאחר מכירת אינדיגו, לנדא השקיע את מרצו בתחום הדפוס הננוגרפי, במטרה לשלב את יתרונות הדפוס הדיגיטלי עם איכות ועלות של דפוס אופסט. לנדא דיגיטל פרינטינג הציגה את טכנולוגיית הדגל שלה ב-2012 ועוררה באזז עולמי שהיתרגם להשקעות רבות, של לנדא עצמו ושל קרנות השקעה בינלאומיות וסך ההשקעות המצטברות הגיע לכ-1.3 מיליארד דולר. 

לאורך כל הדרך, התמודדה החברה עם קשיים שהתבטאו בעיכובים במסירות, אתגרי ייצור, ועלויות תפעול גבוהות. המודל העסקי נשען על שילוב בין מכירת מכונות לשוק המסחרי לבין חוזים לאספקת שירותים וחומרים מתכלים לאורך זמן. שיבושי שרשרת האספקה העולמית, השפעות המלחמה בישראל ועליית מחירים בשוק השילוח והחומרים פגעו בחברה אנושות. ההשקעות חדשות פסקו, היקף הפעילות צומצם, ומאות עובדים פוטרו. 

ביוני 2025 פנתה החברה לבית המשפט בבקשה להקפאת הליכים, לאחר שצברה חובות של כ-1.7 מיליארד שקל מול נכסים שהוערכו בכ-423 מיליון שקל בלבד. כיום, ובייחוד לאחר האורכה של 60 יום, מחפשת החברה רוכש שיאפשר את המשך פעילותה ושימור הידע שצברה. למרות המשבר, רבים בתעשייה רואים בלנדא דיגיטל פרינטינג גורם טכנולוגי חשוב בעל פוטנציאל.

קיראו עוד ב"בארץ"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה