פואד בן אליעזר בהצהרה - בעד אנרגיה ירוקה

בכנס הרצליה אמר היום השר בנושא איראן אומר היום בן אליעזר: "אסור לישראל לעמוד בראש חזית המאבק כנגד ההתגרענות האיראנית"
שי פאוזנר |

שר התשתיות הלאומיות, בנימין (פואד) בן אליעזר, נאם היום בכנס הרצליה. בפתח נאומו התייחס השר לסוגיה האיראנית, וקרא להפסיק להלחיץ את הציבור בנושא האיום האיראני חדשות לבקרים. יתר הנאום התמקד בנושא בטחון אספקת אנרגיה. הכנס הופק על ידי המכון למדיניות ואסטרטגיה והמרכז הבינתחומי בהרצליה.

בעניין איראן אמר השר, "כמדינה עלינו לעקוב, להתכונן ולהיערך – אבל בשום אופן לא לעמוד בחזית, וכפועל יוצא מכך, צריך להפסיק להלחיץ את הציבור הישראלי – יום ולילה. ולעצם הנושא עליו נתבקשתי לדבר והוא פעילות ממשלת ישראל, משרד התשתיות בתחום ביטחון אספקת אנרגיה. דומה, כי אין צורך להכביר במילים בדבר התלות הקיומית של כל אחד ואחד מאיתנו באנרגיה לסוגיה. שוו לעצמכם עולם בו הנפט הגז והפחם אוזלים, לא מתפתחות טכנולוגיות לייצור חשמל באמצעות אנרגיות חלופיות ברמה שתענה על הביקושים לאנרגיה, יכולת ייצור החשמל פוחתת, כך גם היכולת להניע מכונות, כלי-רכב וכיוצ"ב".

עוד אמר השר, "התחזיות הפסימיות צופות, כי בתוך כ-40 שנה, אנו נתמודד מול מחסור עולמי בנפט. מובן כי מדובר בתרחיש קיצוני. אך גם תרחישים קיצוניים פחות אינם מעודדים כלל ועיקר - כך לדוגמא, שוו לעצמכם עליה דרסטית במחירי הדלקים, לרמה כזו שתעמיד בעיה ממשית בתפקוד נאות של המשק".

לדבריו, בשנים האחרונות, יותר ויותר מדינות מערביות מכירות בחשיבות שביצירת רמת ביטחון נאותה לאספקה סדירה של אנרגיה לתחומן. הדבר נכון לדעתו, על אחת כמה וכמה בכל הנוגע לישראל, בעיקר בשל מיקומה הגיאופוליטי הבעייתי של מדינתנו מחד גיסא, והעובדה כי חלקם הארי של מקורות האנרגיה העולמיים מגיעים ממדינות ערב.

משרד התשתיות הלאומיות, כמי שמופקד על הבטחת אספקת מקורות האנרגיה למשק, פועל במספר מישורים במקביל, בכדי להקטין את החשש לכך שהתרחישים שציינתי מקודם אכן יתממשו.

השר מציין, כי מזה כשנתיים, מנהל המשרד מגעים עם ממשלת תורכיה, במטרה להקים "מסדרון תשתיות" מחוף ג'יהאן שבתורכיה לחופי ישראל. לדבריו, "תורכיה היא מדינה בעלת חשיבות אסטרטגית ממעלה ראשונה לישראל, הן במישור המדיני והן במישור האנרגטי. בשל מיקומה, לתורכיה יש גישה קלה יחסית למקורות אנרגיה ומים. רק לפני כחצי שנה, נחנך בתורכיה צינור ה-BTC. מדובר בפרוייקט עצום להולכת נפט באמצעות צינור באורך של כ-1,700 ק"מ מאזרייביג'אן דרך גיאורגיה ועד לתורכיה. משם באמצעות מכליות, משווק הנפט למדינות העולם, בעיקר לארה"ב".

עוד אמר השר, כי מסדרון התשתיות מתוכנן להיות פרוייקט המשך לפרוייקט זה. אולם מעבר לכך, יכלול מסדרון התשתיות צינורות להולכת גז טבעי, נפט, מים ואולי חשמל מתורכיה לישראל.

בחודש שעבר, הזמין בן אליעזר לישראל את שר האנרגיה התורכי, ד"ר הילמי גולר. בפגישתם, חתמו השניים על מזכר הבנות שמתווה את דרך הפעולה של הממשלות לצורך קידום הפרוייקט, כאשר כצעד ראשון יבוצע סקר היתכנות באשר ליכולת הטכנית והכלכלית לבצע פרוייקט זה. במקביל, סוכם בפגישה עם נציבות האיחוד האירופי על תמיכתו בפרוייקט וכתוצאה, "אני פועל מול הבנק האירופי להשקעות, ה-EIB, לצורך קבלת סיוע פיננסי לביצוע הפרוייקט", סיפר השר היום.

הקמתו של פרוייקט זה, תבטיח לישראל אספקה סדירה של אנרגיה ומים. אולם מעבר לכך, חיבור מסדרון התשתיות לקו צינור הנפט של קצא"א, יכול לפתוח פתח לייצוא נפט דרך מפרץ אילת למזרח הרחוק. השר מסר, כי פניות בנושא ממדינות במזרח הרחוק התקבלו בתקופה האחרונה בלשכתו.

באשר לגז הטבעי, הרי שישראל נמצאת בעיצומה של מהפכה, שעיקרה שילוב הגז הטבעי במשק החשמל ובתעשיה, כתחליף לדלקים מזהמים ויקרים כמו דלק וסולר.

בשנת 1999 נתגלה מצבור גז טבעי ראשון מול חופי אשקלון. גז זה משמש כיום את תחנות הכח "אשכול" ו"רדינג" של חברת החשמל. בנוסף, במאי 2005, חתמתי במצרים על מזכר הבנות עם שר הנפט המצרי, שמשמש הסכם מסגרת ליבוא גז טבעי מצרי לישראל ל- 20 השנים הבאות. בהמשך למזכר ההבנות, חתמה חברת החשמל על הסכם מסחרי עם חברת EMG המצרית לאספקת גז טבעי באמצעות צינור שמוקם בימים אלה מאל-עריש שבסיני ועד לאשקלון.

במקביל, מנהלת המדינה מו"מ אינטנסיבי עם חברת בריטיש גז, המחזיקה בשדה גז טבעי שנתגלה מול חופי עזה. לצד אלה, בפגישה שקיים השר לפני כמה חודשים עם נשיא אזרייבג'אן, הוא העלה את האפשרות לייבא גז טבעי ממאגריה העצומים של אזרייבג'אן לישראל. אולם, מספר בן אליעזר, "בכל אלה אין די. בהתאם לתחזיות משרד התשתיות הלאומיות, בעשור הבא, רמת הביקושים לגז טבעי במשק, מצדיקה כבר כעת איתור מקורות גז טבעי נוספים. נוכח זאת, נפתח שוב ים התיכון לחיפושי גז, וכיום ישנם מספר מאגרים פוטנציאלים לקידוח".

מעבר לכך, מזה כשנתיים, מנהל משרד התשתיות הלאומיות מגעים עם חברת הגז הרוסית, גזפרום, לצורך יבוא גז טבעי לישראל. בן אליעזר ציין, כי המשרד ברשותו מבצע כעת בדיקות לקראת פרסום מכרז להקמת מתקן להנזלת גז טבעי (LNG), אשר יאפשר יבוא גז טבעי לישראל במצב צבירה נוזלי באמצעות אניות מכל נקודה על פני הגלובוס.

השר מסר פרטים גם על תחום פיתוח האנרגיות המתחדשות - ישראל נחשבת כאחת המדינות המובילות בעולם בפיתוח טכנולוגיות לייצור חשמל באמצעות אנרגיות מתחדשות, בעיקר בתחום הסולארי. לדבריו, "לצורך עידוד השימוש באנרגיות מתחדשות בארץ, אני מתעתד לפרסם תקנות אנרגיות מתחדשות, אשר יעניקו פרמיה ליצרן חשמל של אנרגיה מסוג זה. בנוסף, מתוכננת לקום בנגב בשנים הקרובות תחנת כח סולארית בהספק ראשוני של 100 מגה-וואט ובהספק סופי של עד 500 מגה-וואט".

אמנם, אמר השר "במצב הקיים היום, ובהתחשב בעלות הכלכלית של ייצור חשמל באמצעות אנרגיות מתחדשות, אין הייצור באמצעות טכנולוגיות אלה יכול להוות תחליף מושלם לייצור באמצעות שריפת דלקים". אולם הוא מעריך, כי "המצב ישתנה לטובת האנרגיות המתחדשות ככל שתתקדם הטכנולוגיה".

בן אליעזר ביקש להעלות בהופעתו בכנס על סדר היום הציבורי והמקצועי את סוגיית ייצור החשמל באמצעים לא קונבנציונלים. "בהתחשב בכל הנסיבות הסובבות את מדינת ישראל מיום הקמתה ואת מצבה הגיאופוליטי הייחודי, אני סבור כי אין די בהסתמכות על ייצור אנרגיה באמצעים קונבנציונלים בלבד, וכי מחובתנו היא לשמר את האפשרות לייצר אנרגיה גם בדרכים אחרות", אמר השר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה