זליכה: היעד הוא הנפקות של עיריות במיליארד ש' השנה

החשב הכללי הופיע בכנס לקראת הנפקת אג"ח מוניציפלי של עיריית אילת במתוכננת בקרוב
שי פאוזנר |

החשב הכללי באוצר, ירון זליכה יוצא שוב למסע מכירות של אגרות חוב מוניציפליות. הפעם מדובר באג"ח של עיריית אילת. עד כה הונפיק בבורסה אג"ח של עיריות רמלה, רעננה ויהוד-מונוסון ובקרוב מאוד עתידות להנפיק רשויות נוספות ובראשן אילת.

זליכה הופיע היום בכנס לקראת הנפקת עיריית אילת ומסר, כי סדרת ההנפקות יוצאת אל הפועל לאחר עבודה מורכבת וממושכת שהוביל משרדו בשיתוף פעולה מוצלח עם משרדי הפנים, המשפטים והעיריות עצמן. הוא סבור, כ הצלחת ההנפקות ברשויות מקומיות בעלות מאפיינים שונים מעידה על כך שמדובר במכשיר המתאים למגוון רחב של רשויות ועלינו להרחיבו ולפתחו גם לרשויות נוספות.

"שרשרת הנפקות האג"ח המוניציפאלי היא אחד המהלכים בעלי הפוטנציאל הגבוה ביותר לשיפור מצבן הכלכלי של הרשויות המקומיות וזאת באמצעות הגדלת זמינות המקורות הפיננסיים העומדים לרשותן, כמו כן הגדלת מגוון מקורות האשראי לשלטון המקומית תוביל גם להגברת עצמאותן של הרשויות המקומיות והפחתת תלותן בגופים הממשלתיים", אומר זליכה.

לדבריו, "ההנפקות של רמלה, רעננה ויהוד- מונסון יחד עם הנפקת תאגיד המים של ראשון לציון מביאים את האשראי המוניציפאלי במכשיר האיגוח לרף של חצי מיליארד שקל, מתוך כ-13 מיליארד שקל אשראי מוניציפאלי כללי".

זליכה מדווח, "היעד שקבענו לעצמנו להגיע עד ראשית שנה הבאה לסך מצטבר של מיליארד שקל, ובכך נשיג מסה קריטית שתשפיע על מחירי האשראי המוניציפאלי במערכת כולה".

"הצלחות הנפקות האג"ח אינן נמדדות רק בחיתום היתר המשמעותי שהושג (ברעננה הושג חיתום של חצי מילארד שקל וביהוד הושג חיתום של 280 מיליון שקל), אלא בהמשך מגמת הירידה המשמעותית בריביות האשראי המוניציפאלי ובעובדה, כי המערכת הבנקאית רכשה בחלק מההנפקות האג"ח לתיק הנוסטרו של עצמה", הוא מסביר.

עובדה זו מעידה לדעתו, על האמון הרב הקיים במכשיר האג"ח המוניציפלי וכמובן שזוהי קריאת הכיוון הטובה ביותר לועדות ההשקעה של גופי שוק ההון כי מדובר במכשיר אטרקטיבי בעל פוטנציאל תחרות גבוה מול המערכת הבנקאית. "להערכתנו, עם ביצוע הנפקות אג"ח נוספות צפויה הריבית להמשיך ולרדת והרשויות המגייסות יהנו מצמצום משמעותי בהוצאות הריבית שלהן", אומר זליכה.

הוא מגלה עוד, "על אף שבוצעו עד כה שלוש הנפקות בלבד ניכרות ההשלכות החיוביות לאורך ולרוחב. בפרט השינוי המשמעותי ביחסה של המערכת הבנקאית לרשויות המקומיות. רשויות שלפני ההנפקה של רמלה לא יכלו לגייס אשראי כלל מקבלות כיום הצעות שונות מהמערכת הבנקאית. רשויות שקיבלו הצעות להעמדת אשראי בתנאים דרקוניים מקבלות היום הצעות אטרקטיביות מהמערכת הבנקאית הכוללות הן ריבית נמוכה משמעותית והן דרישות שעבודים נמוכות יותר".

בפועל, אמר החשב הכללי, "אנו רואים, כפי שגם ראינו במקרה של עיריית אילת, כי כל רשות המביעה עניין בהנפקת אג"ח מוצאת עצמה מקבלת הצעות אטרקטיביות מגופים בנקאיים שונים וככל שהרשות נמצאת בשלב מתקדם יותר של הליך ההנפקה הולכות ומשתפרות ההצעות שהיא מקבלת מהמערכת הבנקאית. זוהי קריאת הכיוון הטובה ביותר שניתן לתת לועדות ההשקעות של הגופים המוסדיים".

לדבריו, "בחודשים הקרובים נתחיל לעבוד על .. הנפקה של אג"ח רשויות אשר יאפשר לנו להנפיק גם רשויות חלשות".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה