חובת מעביד לשלם לעובד חדש תגמולי מילואים ושיעורם
סעיף 276 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995, קובע כי מי שבתכוף לפני שירותו במילואים היה עובד, וברבע השנה שקדם לשירותו עבד לפחות 75 ימים אצל מעסיק אחד או במקום עבודה אחד, או מי ששכרו משתלם על בסיס של חודש או יותר, ישלם לו מעסיקו את התגמול המגיע לו.
בתכוף לפני השירות לענין סעיף זה, פירושו עבודה עד היום שלפני יום תחילת השירות במילואים.
מבירור שערכנו במוסד לביטוח לאומי, על המעסיק לחשב לעובד חודשי חדש את תגמולי המילואים באחת מהדרכים הבאות:
1. המעסיק ישלם את תגמולי המילואים בהסתמך על שכר עבודה של חודש אחד + שכר מינימום + שכר מינימום, מחולק ב-90, כפול מספר ימי השירות, ובמידה ולעובד היו הכנסות ממעסיק אחר, הגבוהות משכר מינימום, לפני העבודה הנוכחית, הוא יפנה עצמאית למוסד לביטוח לאומי לקבל השלמות לתגמולי המילואים. 2. המעסיק ישלם את תגמולי המילואים בהסתמך על שכר עבודה של חודש אחד + שכר מינימום + שכר מינימום, מחולק ב-90, כפול מספר ימי השירות, ובמקביל יצרף לטופס התביעה לביטוח לאומי 6 תלושי שכר של העובד בעבודתו הקודמת, לפני שהתחיל את שירות המילואים. במקרה זה המוסד לביטוח לאומי יתחשב בתלושי השכר מהעבודה הקודמת (במצב בו עבד החייל פחות מ-60 יום ברבע השנה שקדמה לשרות, בוחר המוסד לביטוח לאומי את 3 החודשים הגבוהים מתוך 6 החודשים שקדמו לשירות), ועל סמך זה יעביר למעסיק את תגמולי המילואים. על המעסיק במקרה כזה להעביר לעובד את ההפרשים שנוצרו לזכות העובד. 3. המעסיק ישלם את תגמולי המילואים בהסתמך על שכר עבודה של חודש אחד + שכר עבודה ממקום עבודה קודם + שכר עבודה ממקום עבודה קודם, מחולק ב-90, כפול מספר ימי השירות. במקרה כזה על המעסיק לקחת בחשבון את 3 המשכורות הקודמות הכי גבוהות מתוך ה-6 חודשים שקדמו לשירות.
· יצוין כי, במקרה בו המעסיק יקבל מהמוסד לביטוח לאומי תגמולים בשיעור גבוה יותר מזה ששילם לעובד, עליו להעביר את ההפרש לעובד. · אם העובד החדש אינו עונה על הגדרת עובד חודשי ועבד פחות מ-75 ימים אצל המעסיק, הוא רשאי לפנות ישירות למוסד לביטוח לאומי על מנת לקבל את תגמולי המילואים.