לפעמים שוקי מניות זולים ובצדק - הנה כמה דוגמאות
שנת 2013 הייתה שנה קשה עבור השווקים המתעוררים. בארה"ב החלו להרהר בצמצום ההרחבה הכמותית, ובסין הממשלה החדשה שלחה סימנים ברורים כי פני המדינה לקראת האטה מבוקרת. המשקיעים הקשיבו, הפנימו וברחו מהשווקים המתעוררים תוך פיחות חד בחלק גדול מהמטבעות וירידות שערים חדות בשוקי המניות.
הסנטימנט השלילי שהשתרש לגבי ה'מתעוררים' שם את אור הזרקורים על החולשות המבניות ברבים מהשווקים המתעוררים, חולשות מהן המשקיעים בחרו להתעלם בשנים האחרונות על רקע הנזילות חסרת התקדים בשווקים בעולם.
השאלה המרכזית שאנו אמורים לשאול את עצמנו, האם השווקים המתעוררים הפכו להיות זולים מספיק כדי להצדיק חזרה אליהם? התשובה לכך היא כמובן מורכבת.
קשה להתייחס לשווקים המתעוררים כאל מקשה אחת, שכן אופי הבעיות, היתרונות והחסרונות, שונה בין מדינות אסיה, דרום אמריקה ומזרח אירופה. עם זאת, ניתן לומר שככל שארה"ב תמשיך בצמצום ההרחבה הכמותית, הלחץ לפיחות המטבעות בקרב השווקים המתעוררים יימשך, בעיקר בקרב מדינות אשר סובלות מאינפלציה גבוהה, עם גירעון בחשבון השוטף ויתרות מט"ח שנמצאות בירידה.
לדוגמא, בשנה האחרונה המדינות בהן נרשם הפיחות החד ביותר (מול הדולר) הן אינדונזיה, דרום אפריקה, טורקיה, ברזיל והודו, אשר בכולן המטבע נחלש יותר מ-20% (למעט הודו בה המטבע נחלש ב-15%). לעומת זאת, במדינות כמו טייוואן (שהיא בכלל משק מפותח על פי הגדרות ה-IMF), מקסיקו, פולין והונגריה לא היו דרמות מיוחדות. בפולין המטבע אף התחזק מול הדולר במהלך השנה האחרונה.
- ברזיל וארגנטינה: המרוויחות הגדולות ממלחמת הסחר העולמית
- הבורסה שמובילה בתשואות מתחילת השנה ומה מכפילי הרווח של המניות הנסחרות בה?
מדינות אחרות כמו ברזיל, הודו ובמיוחד טורקיה, העלו את הריבית במהלך החודש האחרון, כאשר זו האחרונה אף הגדילה לעשות כאשר ביצעה מהלך אגרסיבי במיוחד, שלא נראה בשווקים מזה שנים, של העלאת הריבית מ-4.5% ל-10.0% על רקע פיחות של יותר מ-30% בלירה הטורקית בשנה האחרונה.
למעשה, התוצאה של המצב המשתפר בארה"ב הגורם לפד לצמצם את ההרחבה הכמותית היא שהמדינות החשופות ביותר למשברים (אינפלציה גבוהה, גירעון גבוה בחשבון השוטף וצמיחה חלשה) יאלצו לנקוט במדיניות מוניטארית מאוד מצמצמת כדי לשמור על היציבות הפיננסית ועל האינפלציה. המחיר יהיה האטה באותן מדינות, שתהיה מלווה בחולשה של הביקושים המקומיים.
אבל לא הכל רע במצב הנוכחי, בו המטבעות חלשים והשווקים זולים, נוצרות הזדמנויות - כפי שבדרך כלל קורה לאחר משבר או שינוי גדול. טייוואן הנחשבת לשוק מפותח לכל דבר, צפויה ליהנות מהמצב המשתפר במערב. עקב העובדה שהיא מדינה בה רוב התעשייה היא טכנולוגיה מתקדמת, נחשבת בעינינו כאטרקטיבית.
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אגב, גם סין, שסובלת משלל בעיות, עושה בימים אלו שינויים היסטוריים במבנה הכלכלה שלה, שינויים שאמורים להצעיד אותה בשנים הקרובות לכיוון כלכלה מודרנית עם ביקוש מקומי כמנוע הצמיחה המרכזי שלה. המשמעות היא שבשנים הקרובות, דרך החשיפה המועדפת לסין תהיה דרך סקטורים שמוטים לכיוון צריכה פרטית והשקעה מקומית בתשתיות. כלכלות דרום אמריקה רגישות יותר לתנודות בדולר ולשוקי הסחורות העולמיים, אך גם במצב הנוכחי נוצרות הזדמנויות חדשות.
ההשלכות של המצב הנוכחי בברזיל על השוק מתחלקות לשתיים. שילוב העלאת הריבית, האינפלציה הגבוהה ומטבע שנחלש ביותר מ-20% בשנה האחרונה, הינו מרשם לדיכוי הביקוש המקומי שגם כך נמוך. מנגד, מי שאמורים ליהנות מהסביבה העולמית המשתפרת, ומחולשת המטבע הם בעיקר יצואני הסחורות הברזילאים.
מצד שני, סקטורים אשר עיקר פעילותם מוטה לכיוון הביקוש המקומי, צפויים להיפגע גם השנה. אנו מעריכים כי השנה הקרובה לא תהיה פשוטה עבור ברזיל אך הפעילות הכלכלית שם תתחיל להשתפר במהלך המחצית השנייה של השנה. עם זאת, במבט לטווח הבינוני, אנו יחסית אופטימיים לגביה - מדובר במדינה עם 200 מיליון תושבים (החמישית בגודלה בעולם), רמת הון אנושי גבוהה יחסית, בעלת תעשייה יחסית מגוונת למשק מתפתח ובנוסף אמורה לארח בשנתיים הקרובות את שני אירועי הספורט הגדולים בעולם (המונדיאל והאולימפיאדה).
על כן, חשיפה לברזיל נחשבת בעיננו ל"מיטיבי לכת". כלומר, משקיעים שמוכנים "לסבול" תנודתיות גבוהה בטווח הקצר לאור הרגישות של ברזיל לזעזועים מבית ומחוץ, אך ליהנות מרווחים נאים בטווח הבינוני-ארוך. מקסיקו היא דוגמא נוספת למדינה שאמורה להציג ביצועים טובים במבט לטווח הבינוני, זאת על רקע השיפור בארה"ב ופעולות הממשלה לשיפור מבנה השוק המקומי. היא עתידה ליהנות מעלייה בהשקעות בשנה הקרובה בשל הפרטת משק האנרגיה המקומי.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 4.אמיר 03/02/2014 16:11הגב לתגובה זועוד מהימים כמורה לאקונומטריקה קלטנו שאתה תותח. בהצלחה
- 3.אחלה מאמר (ל"ת)יאיר 03/02/2014 15:12הגב לתגובה זו
- 2.I SOLD CEL (ל"ת)GOD BLESS USA 03/02/2014 15:11הגב לתגובה זו
- 1.MIGDAL GO UPPPPPPPPPP 600 TODAY (ל"ת)GOD BLESS USA 03/02/2014 15:11הגב לתגובה זו