לאחר פיטורי ג'רמי לוין: הסיכויים של טבע לחזור לנתוני צמיחה
דו"ח התעסוקה של ארה"ב באוקטובר מצביע על 2 דברים שהגיע הזמן שתפנימו. הראשון, הכלכלה האמריקנית מתחזקת. השני, תרבות הכותרות יצרה מצב ש"פרשני-רייטינג" משתמשים בנתונים לא נכונים ומעלים אותם לכותרות כנכונים. טעויות חיזוי בסדרי גודל מהסוג שראינו בתעסוקת אוקטובר או בנתוני התוצר האמריקני לרבעון השלישי לא היו מקובלות בעבר. על סמך מה הורידו כלכלני התחזיות את מספר המועסקים שחזו לאוקטובר? על סמך בדיקת שטח או השענות על הכותרות שהציגו פיטורים המוניים כביכול באוקטובר כתוצאה מאי אישור התקציב? האם הטעות בחיזוי התוצר באו מהעובדות (ספר הבז' לדוגמא) או מהביטחון שהסתמך על הכותרות שהבטיחו ירידה מסיבית כתוצאה מהשביתה ובהזמנות הממשל לתעשייה ולמסחר? מי שעוקב כמונו אחרי ארה"ב והתפתחות הכלכלה שלה מיום שנוסדה, יודע שכל המשברים הגדולים, ממשבר שנות ה-30' דרך האנרגיה בשנות ה-70', משבר הבועה של 2000 ועד למשבר האחרון של 2008, הם משברים מעשה ידי אדם, ולא כאלה שנגרמו ממחזוריות כלכלית. כל המשברים התחילו בוול סטריט ורק לאחר מכן "עברו" למיין סטריט. אבל כל סטודנט לכלכלה אמריקנית יגיד לכם שהתגובה למשברים הייתה דומה, מעורבות מקסימלית של הממשל הפדרלי בצירוף חבילות עידוד ותמריץ לסקטור הפרטי - זה תמיד עבד (וההוכחה היא במדד הדאו ג'ונס, שלאחר כל משבר שבר שיאים), ואין שום סיבה שלא יעבוד הפעם. בניגוד לכותרות התקשורת שכ"כ התנגדו לפעולת החילוץ של 2008, כבר נעשו הזרמות כאלו בעבר ובהצלחה לא פחותה מאשר בהווה. ממשל רוזוולט הזרים למשק מיליארדים בשנות ה-30' (בתכנית ה-Reconstruction Finance Corporation) על מנת לסיים את המשבר הגדול דאז. גם ממשל רייגן עשה זאת מספר פעמים. אפילו התמיכה הישירה בחברות שראינו ב-2008 אינה חדשה, ב-1984 למשל הצילו את בנק קונטיננטל הענק בשיקגו וב-1982 את קרייזלר. ההבדל בין סיבוב ההתאוששות הנוכחי לסיבובי העבר הוא שההתאוששות מתבצעת בלווי 3 תהליכים אדירים. הראשון, בשינויים המבניים שיוצרות מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה בכלכלה. השני, תהליך גלובליזציה שמרחיב שווקים בצורה משמעותית והשלישי, ההתאוששות נעשית כנגד חשיפה תקשורתית שלא הייתה דוגמתה. שני התהליכים הראשונים תומכים בהתאוששות שמתקדמת. זה האחרון, בגלל האילוצים המסחריים שלו, מסתיר את ההתקדמות. המאבק הזה, בין העובדות לכותרות, השתקף היטב במסחר של יום ו' האחרון. פרסום דו"ח התעסוקה ותוצאות הרבעון השלישי הביאו לירידות בשוק, מדוע? "כי הנתונים החזקים יחייבו הפסקת ההנזלה", צווחו הכותרות. אבל ככל שעבר הזמן החל המדד לעלות, ולבסוף סיים בעלייה נאה של למעלה מ-1%, כי יותר ויותר אנשים מבינים שהסימן הטוב ביותר להצלחת ההנזלה הוא הפסקת רכישת האגחי"ם של הבנק המרכזי.
בסוף השבוע התפרסם ששתי סוכנויות המשכנתאות הענקיות, פאני-מאיי (סימול: FNMA) ופרדי מאק (סימול: FMCC), שקיבלו בעבר חבל הצלה מהממשל בסך 116.1 מיליארד ו-73.3 מיליארד כ"א בהתאמה, יחזירו עד סוף השנה למעלה מ-97% מהכסף שקיבלו, 113.9 ו-71.3 מיליארד דולרים בהתאמה. הסוכנויות הן האחרונות להחזיר את כספי התמיכה, ומשלם המיסים האמריקני יוצא מורווח. נושא ההזרמה שהצליחה (תכנית ה-TARP ואחרות עלו למשלם המיסים מעל לטריליון דולרים), ממחיש את מה שאנחנו אומרים על הכלכלה והמנטליות האמריקנית - שום מדינה אחרת לא הייתה "מסכנת" עצמה ומעזה להזרים בצורה כה מסיבית, אלמלא הייתה משוכנעת בהצלחת ההזרמה והייתה "לוקחת סיכונים" באופייה. זה ייקח עוד זמן ותהיינה בדרך נפילות לא מעטות, אבל כרגע אין ספק שכלכלת ארה"ב מתחזקת וזה טוב למניות.
האנליסטים מכסחים את טבע (סימול: TEVA)
בסוף השבוע הצטרף האנליסט הוותיק, Chris Schott, מג'יי פי מורגן לרבים מחבריו, והוריד המלצתו על טבע למכירה עם מחיר יעד של 38 דולרים. לדבריו, הסיבה לכך נעוצה בהתפתחויות השליליות שהוא רואה וצופה לחברה. "לאחר שעזב המנכ"ל, ג'רמי לוין, ובשל הצטברות גורמי חוסר וודאות בפני החברה", כתב האנליסט ללקוחותיו, " אנחנו מורידים ההמלצה על טבע מהמלצה ניטרלית למשקל-חסר (שזו הגדרה ג'נטלמנית ל"מכירה"). טבע נמצאת במצב אתגרי קשה. בעוד החברה מחפשת דרך לבנות מחדש את מלאי המוצרים שלה, ולאמץ מודל עסקי חדש ויעיל, המוצר המוביל שלה, הקופאקסון, נתקל ברוח נגדית עזה. אנחנו חוששים שהעזיבה הבלתי צפויה של המנכ"ל, לאחר אי ההסכמה עם מועצת המנהלים, יוצרת פוטנציאל לעיכוב נוסף בתהליך ההבראה העסקי של החברה. למרות רמת המניה הנוכחית הנמוכה (מכפיל 7.5 ל-2014) אנחנו רואים הזדמנויות עדיפות במקומות אחרים בתחום, ולפיכך ממליצים לכם להקטין פוזיציה במניה".
כאשר אנליסט של JP ממליץ כך, ועוד לאחר ההמלצות הדומות מבתי ההשקעות סאנפורד ברנשטיין וגולדמן סאקס, קשה לבקש מהמשקיע האמריקני הממוצע להישאר במניה. לא נראה לנו שמישהו מהאנליסטים היה מוריד ההמלצה ברמת המחיר הנוכחית, אלמלא חשש מהאפשרות שהחברה תשקע בגלל חוסר תשומת לב ניהולית. מבחינתה של וול סטריט (וגם של מיין סטריט), טבע נמצאת על פרשת דרכים. אם למשל היו מודיעים היום שמועצת המנהלים הביאה לטבע, כמנכ"ל חדש, אדם כמו ג'וסף פאפא מפריגו (סימול: PRGO), הגברת Heather Bresch ממאיילן (סימול: MYL) או אפילו מפתים את ישראל מקוב לחזור - אין שום ספק שהמניה הייתה נפתחת מחר על 50 דולר (שזה מבטא מכפיל הגיוני יותר בהשוואה למתחרות). לעומת זאת, אם הסטגנציה המוזרה הזו בקבלת ההחלטות תימשך, באמת עדיף להתרחק מהחברה. כל הקלפים נמצאים כרגע בידי מועצת המנהלים, ובראשה ד"ר פרוסט (שאין לנו ספק שיש לו אג'נדה). יושבים במועצה אנשים רציניים ביותר כמו דן זיסקינד (שמעטים מבינים כמוהו בנושא פסיכולוגיית המשקיעים), פרופסור ריצ'ארד לרנר ואחרים - כולם מבינים מה המשמעות הפסיכולוגית של מינוי מנכ"ל בעל מוניטין ואישיות כובשת לחברה ולמניותיה. טבע, רבותיי, בהערכה הנוכחית עם מנהל רציני זו הזדמנות אדירה למשקיע. מאידך, ראינו מקרים דומים בעבר, כמו באלווריון למשל. מה קורה כאשר אנשים עם יכולות אדירות לעשות דברים לא עושים?
פתח המילוט של אלוט (סימול: ALLT) ומלאנוקס (סימול: MLNX)
לדעתנו, אם חברות כמו מלאנוקס, אלוט, איזיצ'יפ (סימול: EZCH), סיווה, DSPG ועוד, היו מתחילות דרכן בעמק הסיליקון, הן היו ניצבות היום בשורה הראשונה של חברות מסוגן בעולם. עם יותר זמן ומקום אנחנו מסוגלים לתת לטענה הזו גיבוי אמפירי. כל אותן חברות הן תרנגולות שמטילות ביצי זהב, שלצערנו נאספות לבסוף ע"י חברות אחרות שעושות בביצים שימוש עסקי אדיר. כולן התנהגו בוול סטריט ככוכבי שביט, וחלפו תוך הבזק גדול שדעך. נשאלת השאלה, מדוע כל אחת מהחברות שהזכרנו והאנליסטים, בשלב זה או אחר, היו בטוחים שהן הופכות בתחומים הרלוונטיים להן לקוואלקום (סימול: QCOM), נבידיה (סימול: NVDA) או אפילו אמדוקס (סימול: DOX), נעצרו בדרך? האם אותן חברות יכולות למצוא את דרך המילוט לתהילה? אנחנו בטוחים שכן בגלל הטכנולוגיות שברשותן והיכולת לפיתוח על בסיס הידע בחברה. אבל איך עושים זאת? צריך לשאול אנשים שהתנסו ולא אותנו. אלוט, כאחת הדוגמאות לדרך מילוט לחברות ישראליות שונות, היא ההתפתחות של נישת הבקרה בתחום התקשורת. בסוף השבוע הסתובבו שמועות שהחברה הבריטית, Volubill, שמוביל אותה האוסטרלי, John Aalbers, ממפתחי הפלטפורמה ל-policy control, נמצאת על הכוונת של אחת מענקיות התשתית. אם זה יקרה, ברור שנושא הבקרה הוורטיקלית לפיקוח על המהלכים שמובילים מוצר מסוים משולחן השרטוט ועד ללקוח, כולל ההשפעה על חוויית הלקוח, הופך למרכזי בתחום תשתיות הרשת. במילים אחרות, המהפכה הטכנולוגית בשילוב עם מהפכת האינפורמציה שוב יוצרת נישת ענק חדשה. רכישת Volubill, שפועלת בתחום שקרוי Service Provider Information Technology או SPIT, תהיה האחרונה בסדרה של רכישות שעשו ענקיות תשתית גלובליות בשנים האחרונות בתחום זה.
לדוגמא, ביוני 2011 רכשה אמדוקס את החברה הקנדית, Bridgewater Systems Corp, שמתמחה ב-policy control, ב-215 מיליון במזומן. זו האחרונה בסדרת הרכישות של אמדוקס של חברות שמתעסקות בתחום. במאי השנה רכשה אורקל (סימול: ORCL) את Tekelec, ביוני האחרון רכשה Opnet Tech (סימול: 8034.TWO) הקנדית את Forkstream האירית ולעוד לפני זה, בסוף 2012, סיסקו (סימול:CSCO ) רכשה את חברת BroadHop Inc מקולורדו. הנישה הזו היא תוצאה של התפתחות טכנולוגיות תקשורת בלתי קונבנציונליות למצב שמאפשר גמישות גדולה יותר של מהלך היצירה, הניהול, ההעברה והמוניטיזציה של דור חדש של שירותי תקשורת. חשיבות ההתפתחות בתחום תשתיות המערכת האקולוגית (האקוסיסטמה) של התקשורת היא אדירה ומשנה את הסדר הקיים.
כאשר רכשה סיסקו את BroadHop הרימו כמה אנליסטים גבות בתמיהה. הילטון רומנסקי, מנהל חטיבת פיתוח העסקים של ענקית התשתיות, הסביר שהרכישה נעשתה על מנת לחזק את מעמדה המוביל של סיסקו בתחום התשתיות, "סביבת העבודה שלנו מורכבת ביותר. הכניסה לתמונה של הרשת הפתוחה מחייבת יכולת להרחבה של תיכנות המערכת כולה. הפתרון שמציעה BroadHop, לצד היכולות שלנו, יהוו את הבסיס למונטיזציה של הרשת, מה שיאפשר לסיסקו לייצר שירותי תוכנה שיחזקו וייעלו את תפעול הרשת, ויאפשרו למפעילים גם לספק ללקוחותיהם שירותים יוצרי הכנסה ושיפור חוויית הצרכנים". תופעת התפתחות נישה כתוצאה מהתקדמות מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה, חוזרת על עצמה שוב ושוב. אם מתבוננים היטב בתשקיפי החברות הישראליות שהזכרנו, ובהיסטוריה העסקית שלהן, מגלים שהן הוקמו על גב התפתחויות מהסוג הזה. הן פיתחו מוצרים שמתואמים להשתלב בשינויים. כל הדיבורים על Volubill הזכירו לנו שאנחנו מכירים את החברה הזו מתוך עיון בחומר של אלוט. מי שיטריח עצמו לחפש באתר חברת אלוט, יגלה שלמעשה יש לחברה מהוד השרון את כל מה שמצאו ענקיות התשתית בחברות שרכשו, והכל מופיע בפרק Monetizing the Customer Experience. במקרה של איזיצ'יפ למשל, הקדימה החברה בפיתוח וייצור מעבדים חכמים את התעשייה, שלא להזכיר את DSPG ואחותה DSPC שחלק גדול מההתפתחות הדיגיטלית הגיע מהן. אנחנו מאמינים שהתקדמות מהפכות האינפורמציה והטכנולוגיה עדיין יוצרת פתח לכל אחת מהחברות הישראליות שהזכרנו ולאחרות לפרוץ ובגדול. כעת, הכל תלוי בהנהלות.
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 15.tarof 14/11/2013 09:23הגב לתגובה זומי שמכיר את החברה, ועוקב אחרי השלתלשלות הענינים מבין כי סאן מחפשת דרך למחוק את תרו, ברור כי במצב זה הם לא ישקיעו בPR ולא יפנו לאנליסטים וכתבים.. מבחינת שווי שוק היא כמו ח"ל אופקו ודלק קבוצה ויותר מאבנר בנק מזרחי וגזית גלוב. לעומת הדוחות שפורסמו אמש, כמה איזכורים היו למניה???!!!
- 14.ידידיה 14/11/2013 00:01הגב לתגובה זוהתרופה הטובה ביותר לטבע תהיה מנהל עם כריזמה שיוכל להוציא אותה מהבוץ..אין לטבע " בעל בית" עכשו..וזאת הבעיה ,,לא הקופקסון..תראו עם חימנז בנובורטיס התמודד עם סיום תוקף התרופה העיקרית שלו ואיך הצליח לקדם את החברה..לטבע אין אחד כזה..
- 13.שלמה גרינברג 13/11/2013 22:00הגב לתגובה זולמה לאף אחד לא אכפת, אני כותב על החברה לפחות 3 םעמים כול שנה ולאחרונה באמצע אוגובט. http://wallstreet.bizportal.co.il/articles.php?id=193924 והאמן לי שלא משלמים לי. אגב, מה האינטרס הברור?
- 12.taro 13/11/2013 20:23הגב לתגובה זושים לב. שוב פעם, דוחות פצצה ולאף עיתונאי לא איכפת. כי החברה לא משלמת לעיתונאים שייכתבו...(מאינטרס ברור) הכל מכור.
- 11.שלמה גרינברג 13/11/2013 09:13הגב לתגובה זוליובל (10): כתבתי על החברה באוגוסט השנה, "האם אירוטק מתעוררת", http://wallstreet.bizportal.co.il/articles.php?id=194300 אין לי כרגע מה להוסיף ל 7 ולאורי (11): תסתכלו על המכירות בשנתיים האחרונות ובמיוחד בתשעת החודשים האחרונים, זו התשובה להתדרדרות. למה זה קורה? תחרות כנראה אבל ננסה להבין בקרוב.
- 10.אורי 12/11/2013 21:13הגב לתגובה זולגבי סרגון מה דעתך?
- 9.יובל 12/11/2013 20:50הגב לתגובה זוערב טוב, שלמה, הבטחת לפני שלושה חודשים לסקר את "ארוטק", החברה מראה על שיפור עיקבי כשנה וממעבר לרווח. היתה הנפקה של 6 מיליון$ שנקלטה ע"י גופים שונים.דרך אגב ההכנסות כ90 מיליון $ השנה, אשמח מאוד לסקירתך ותובנתך בעניין.תודה.
- 8.שלמה גרינברג 12/11/2013 20:33הגב לתגובה זולאנשי לומינס: עניתי על השאלה בהערות לכתבה האחרונה: לא מצאתי שום דבר על הנושא באתר החברה וגם לא בפירסומים על החברה ברשות נ"G האמריקאית. אם וכאשר יתפרסם משהו רשמי, אגיב ל Rubi ($): אכן ובמפתיע (גם לקונים הפוטנציאליים) נודע שיש צוו כינוס על החברה בצרפת. הצוו הוצא בשל עיסוקיה בתחום הבילינג ואין לכך קשר עם נושא הכתבה שהוא ה PCRF ( Policy and Charging Rules Function ) או ה Policy control software שבאמצעותו רצינו לתאר הפוטנציאל לחברות הישראליות, במיוחד אלוט.
- 7.שלמה 12/11/2013 13:48הגב לתגובה זומה דעתך על סרגון? אני רואה את השווי בו היא נסחרת ולא מאמין! מושקע מ-3612
- 6.משה 12/11/2013 14:08הגב לתגובה זושלמה האם תוכל לתת התייחסות , מה לדעתך מצבם של בעלי המניות הישנים ?
- 5.NSPR 12/11/2013 09:25הגב לתגובה זוהי שלמה יצאו הדוחות ונראה שהחברה לא מיד הולכת להנפקה - מה דעתך על החברה כרגע ? האם תהיה סקירה שלך תודה
- 4.rubi 12/11/2013 09:14הגב לתגובה זוראו - http://broabandtrafficmanagement.blogspot.com/2013/11/volubill-entered-liquidation.html
- 3.דינו 12/11/2013 06:57הגב לתגובה זושלמה שלום- בידי כ-3000 מניות של החברה. לאור הפרסומים כי בכוונתה סוף סוף להנפיק לפי שווי של חצי מיליארד דולר התוכל להעריך כמה שוות המניות. תודה
- 2.אורי 11/11/2013 20:08הגב לתגובה זוזוכר שכתבתי לך על החברה אנזימוטק הים פרסמה דוח המדבר בעד עצמו אני שמח שאני משוקע בחב הנל
- 1.מעניין ומועיל (ל"ת)איתן 11/11/2013 15:26הגב לתגובה זו