
הסערה עדיין לא חלפה - למה מחירי הקפה עשויים לחזור ולעלות
יו"ר לאוואצה: המחירים ברשתות יתייצבו בחודשים הקרובים לאחר שזינקו לשיא של 8.8 דולר לקילוגרם, אבל תקנות האיחוד האירופי נגד כריתת יערות ומדיניות המכסים של טראמפ עלולים להפריע להתאוששות ולהפעיל לחץ נוסף על הצרכנים
האם עליית המחירים המטורפת של הקפה שפקדה אותנו השנה סוף סוף מאחורינו? זו השאלה שמעסיקה את ג'וזפה לאוואצה, יו"ר קבוצת לאוואצה, אחת מחברות הקפה הגדולות בעולם. לדבריו, המחירים ברשתות הקמעונאות צפויים להתייצב בחודשים הקרובים, אך הוא מזהיר שהשוק נותר חשוף לזעזועים שעלולים לבוא מכיוונים בלתי צפויים.
הרקע לסערה הנוכחית נעוץ בחרדות אספקה שפקדו את השוק בתחילת השנה. מחירי הקפה הגולמי זינקו למעל 8.8 דולר לקילוגרם - שיא היסטורי. התוצאה לא הייתה מפתיעה: בתי הקלייה העבירו את העליות הישירות לקונים, מה שהוביל לירידה חדה בביקוש כשצרכנים החלו לחסוך או לעבור לתערובות זולות יותר.
כעת, כאשר מחירי החוזים העתידיים צנחו בכ-30% מרמות פברואר, נדמה כי הלחץ מתמתן. הסיבה? היבול בברזיל, יצואנית הקפה המובילה בעולם, יצא טוב יותר מהצפוי. אך לאוואצה מזהיר שמדובר בהקלה זמנית: "השוק עדיין עצבני מאוד, ויש הרבה חוסר ודאות. נזדקק לפחות שתי עונות קציר טובות מברזיל ווייטנאם כדי להכריז שהסערה מאחורינו".
תחזיות אופטימיות
התחזיות מצביעות על גידול בייצור הקפה העולמי בעונה הבאה, כאשר חקלאים מרחיבים את האזורים הנזרעים כדי לנצל את המחירים הגבוהים. "יש דחיפה גדולה לייצר יותר קפה, וכנראה שנראה זמינות גבוהה יותר ברחבי העולם", מעריך לאוואצה.
עם זאת, האופטימיות הזו עלולה להיתקל בחסמים רגולטוריים. בסוף השנה צפויות להיכנס לתוקף תקנות חדשות של האיחוד האירופי שמטרתן למנוע כריתת יערות, ושעלולות להעמיד לחץ נוסף על מחירי הקפה באירופה. חברת לאוואצה קוראת לדחות את יישום החקיקה בשנה או שנתיים, כדי לתת ליצרנים ולקונים זמן נוסף להיערך לדרישות החדשות.
איום המכסים
המשתנה הכי בלתי צפוי עשוי לבוא מוושינגטון. מדיניות המכסים של הנשיא טראמפ מטרידה את שוק הקפה, שחושש שפגיעה במדינות מגדלות הקפה תוביל לייקור המשקה בארה"ב. אמריקה, שהיא אחד מהצרכנים הגדולים בעולם, יכולה להשפיע על מגמות המחירים בעולם.
למרות האתגרים, הציפיות הן להמשך התמתנות במחירי הקפה בחודשים הקרובים. השאלה היא אם השוק יצליח לשמור על יציבות לאורך זמן, או שיופיע משבר נוסף - בין אם מזג אוויר קיצוני, רגולציה או מתיחות גיאופוליטית - שיזניק שוב את המחירים.