
"צים גמישה ורווחית יותר מהמתחרות וממוקדת; לא התפתנו כמו אחרים לגוון את הפעילות"
אלי גליקמן, מנכ"ל צים: "אלו שגיוונו והתרחבו יצאו מפוקוס והפסידו"; "אנחנו החלטנו שחוזים ארוכים מול לקוחות יהוו לכל היותר 30% מסך החוזים, בעוד המתחרים שלנו עם 60%-70% חוזים ארוכים, זה אחד הגורמים שנותן לנו יתרון"
צים ZIM Integrated Shipping Services 0.51% מזנקת אחרי שהיכתה את צפי האנליסטים ברבעון הראשון ושילשה את הרווח ל-296 מיליון דולר לעומת 92 מיליון דולר ברבעון המקביל. אלה תוצאות חזקות אך למרות זאת החברה שמרה על זהירות והשאירה את התחזית השנתית על כנה - EBITDA מתואם של בין 1.6-2.2 מיליארד דולר ו-EBIT מתואם של בין 350-950 מיליון דולר. צים נהנית מההחלטה שלה לא לחתום על הסכמים ארוכים שעלולים להגביל אותה למחירים נמוכים אבל גם מהשינויים החיוביים בזירה הגיאופוליטית - רק לפני שבוע, כפי שאומר לנו המנכ"ל אלי גליקמן בשיחה, החברה הייתה אמורה לצמצם משמעותית את הקווים שלה לארה"ב בעקבות המכסים, אבל הסכם הסחר בין ארה"ב לסין טרף את הקלפים, ועכשיו צים נהנית מתנופה בקו הרווחי ביותר שלה.
לצד זאת, האיומים עדיין קיימים, בעיקר האיום החות'י שלא ברור לאן יתפתח אחרי שארה"ב הפסיקה את התקיפות בתימן. האיום הזה בעצם עוזר לצים כי ההפלגות אורכות יותר זמן וזה מקטין את היצע ההובלה הקיים ומעלה מחירים. לכן, פתרון מול ארה"ב דווקא מזיק לחברה ומזיק בעצם פעמיים כי ההיצע גדל וזה פוגע בשוק כולו וצים עצמה נפגעת יותר כי היא לא יכולה כחברה ישראלית לעבור בתעלת סואץ. ובכל זאת - התחזית טובה, ההקלה במכסים מעודדת וצים שהיא החברה התשיעית בגודלה בתעשייה מצליחה בזכות ספינות חדישות להיות החברה הכי יעילה ורווחית מבין המתחרות.
זה מבטא יתרון גדול כי בשעה שמתחרות גבוליות ברווחיות, צים מרוויחה וכשיש לחץ תחרותי ואחרות יוצאות מהמשחק כי הן מפסידות או יפסידו על קווים - צים עדיין רווחית. זה יתרון תחרותי גדול והוא יימשר כי ההצטיידות בספינות אומנם מתקדמת, אך אם בעברה לקח שנתיים-שנתיים וחצי מרכישת ספינה ועד קבלתה , היום זה 4 שנים.
דווקא בגלל התנודתיות, לא הגיע הזמן לפזר סיכונים? להשקיע בחברות?
"התפקיד שלנו הוא מיקוד, אנחנו טובים בספנות. יש חברות אחרות שהחליטו להתרחב ללוגיסטיקה, Door to Door, קנו חברות במיליארדים. השורה התחתונה היא שהתוצאות של צים בהשוואה לתוצאות האחרות המערביות שפרסמו - הן תוצאות טובות יותר בין 15%-20%. חלק מהתוצאות קשורות גם להחלטות עסקיות כמו פתיחת וסגירת קווים וגם הגבלה של חוזים ארוכים ל-30%, בעוד חלק מהמתחרים נמצאים ב-60%-70%. חברה לא יכולה למכור שירות מתחת למחירי עלות כדי שהאוניות יהיו מלאות. חלק מהמתחרים חושבים אחרת והתוצאות ניכרות". גליקמן מצביע דווקא על ההתמקדות בתחומי הליבה - ספנות - כמפתח לצמיחת החברה.
- בעזרת אוניה של צים: מאות אנשי צוות רפואי שבו לארץ
- צים מכה את הצפי בשורה העליונה והתחתונה ומאשררת תחזית; המניה עולה
אתם מרוויחים יותר כי אתם במעבר לספינות חדשות יותר, איפה אתם בתהליך?
"סיימנו אותו בסוף הרבעון הקודם, תחילת 2025, קלטנו 46 אוניות חדשות. יש לנו את הצי הצעיר ביותר יחסית לכמות אוניות. צי יעיל מבחינת הפעלת דלקים. הצטיידנו במעל מיליארד דולר מכולות חדשות, גם שם הצי הצעיר ביותר, וגם במכולות קירור. אנחנו מוכנים לתחרות אגרסיבית".
איך השוק נראה מבחינת היצע וביקוש? הייתה הגדלת ביקוש, ויש היצע שהולך וגדל במקביל
"אם היית שואל אותי לפני 10 ימים הייתי אומר שאנחנו מצמצמים את הקיבולת לארה"ב ב-36%. לפני שבוע, ההסכם בין ארה"ב לסין תפס אותי בכנס באירופה, שינינו את לוח הזמנים, קיבלנו החלטות לבטל את ההחלטות הקודמות, ותוך כמה שעות קיבלנו החלטות שונות ומשופרות. זה אחד היתרונות שלנו, גמישות וזריזות. השירותים נפתחו מחדש בכל העוצמה ואנחנו מהירים יותר מהמתחרים. הקו משנגחאי ללוס אנג'לס היה אמור להיסגר ופתחנו אותו מחדש והביקוש גדול מהיכולת שלנו. יש כאן קו ברווחיות שאין דומה לה לפחות ל-90 יום".
- לקחה הפסקה: מיקרוסטרטג׳י לא רכשה ביטקוין בשבוע האחרון
- השורטיסטים חוגגים על טסלה - רווחים של 1.4 מיליארד דולר ביום אחד
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
כשאתם רווחיים יותר ויעילים יותר, היכולת לנגוס בנתח שוק היא גבוהה כי יהיה מי שיחשוב פעמיים אם להיכנס, זה משאיר לכם יותר נתח שוק?
"גדלנו משמעותית בנתח שוק וגם בנפח. צמחנו יותר מכל חברה בסחר מאסיה לארה"ב. החברה עשתה קפיצה בנפח אבל גם עשינו שינויים כדי להוריד סיכונים. דרום אמריקה למשל הולכת וצומחת, אזורים חדשים מורידים סיכון מתלות במקום אחד".
על כמה ניצול הקיבולת שלכם עומד?
"התפוקה הייתה מלאה ברבעון הראשון. ראינו ירידה בחציון הראשון של הרבעון, בעיקר מסין לארה"ב. עשינו העברת משקל למדינות לווין בדרום מזרח אסיה כמו ויטנאם ותאילנד ופיצינו את הכמויות האלה. זה היתרון שלנו, יכולת מעבר וקבלת החלטות זריזה".
אתה רואה המשך ירידה במחירים?
"בעתיד הקרוב יש כמה גורמים שישפיעו. הנושא הראשון זה החלטת המכסים של טראמפ, יש הקפאה ל-90 יום. זה גורם חיובי שיביא לעלייה בביקוש ובמחירים. מצד שני, באוקטובר יש את החלטת USTR, החלטה של הממשל האמריקאי להטיל מיסים על אוניות שיוצרו בסין או בבעלות סינית. זה יכול להיות נזק של מאות מיליוני דולרים לצים. אני מניח שיהיה שינוי בהחלטה בגלל היחסים בין צים לארה"ב, אבל כרגע זה איום.
החות'ים - יש בטווח הקצר הסכם הפסקת אש בין ארה"ב לחותים, זה יכול להתפתח לכמה כיוונים. או שישראל תסבול ממחירים גבוהים אם החות'ים יתקפו אוניות ישראליות, מצד אחד, ומצד שני המתחרים יהו צריכים פחות אוניות כי הקו קצר יותר. זה יביא לעודף היצע של אוניות והורדת מחירים. מצרים הודיעה שהיא מורידה את המחירים לעבור בתעלת סואץ למרות האיום".
אם המחירים יישארו באותה רמה, אז הרבעון הזה כפול 4 יהיו התוצאות השנתיות?
"לא. אנחנו לא משנים את התחזית השנתית, מרב הרווחיות באה מהרבעון הראשון בהנחה שהבאים לא יהיו כל כך רווחיים. הרבעון הראשון יהיה משמעותית טוב יותר. בגלל המחירים ועודף ההיצע בשוק, השוק צפוי להיות בהצפה של אוניות חדשות. כשאנחנו משקללים את הגורמים אנחנו מניחים שיהיה עודף היצע".
בגלל שהתקופה האחרונה קשה אין גופים שעצרו את ההצטיידות בספינות חדשות?
"זמן אספקה של אוניות היה בעבר בין 24-28 חודש. היום זה בסביבות 40-48 חודש. המספנות בסין וקוריאה מלאות. אם תזמין אוניות תקבל אותם ב-2029 במקרה הטוב אם לא ב-2030. החברות לא עוצרות את ההזמנות. הן יושבות על הרבה מזומנים, כל פעם שהן מרוויחות הן מזמינות אוניות. הן גודעות את הענף עליו הן יושבות במובן הזה. יש יתרון לגודל ויש עניין של רגולציה. הנושא השני הוא המגמה שככל שהאוניה גדולה יותר המחיר עלות למכולה יורד. לכן יש מעבר שאנחנו רואים לאוניות גדולות. בנוסף, אם בעבר הבעלות על אוניות הייתה של בעלי אוניות, באוניות הגדולות הבעלות עוברת למפעילים".
הצטרפות של סעודיה להסכמי אברהם תשפיע על צים?
"הסכמי אברהם לא ישפיעו פרט לאיום החות'י. צים פוקדת 330 נמלים בעולם, אין לנו קווים יעודיים לערב הסעודית ולכן זה לא ישפיע. זו לא מדינת צריכה גדולה בהשוואה למדינות אחרות. יכול להיות שככל שיעברו השנים זה ישתנה. זה לא קרוב לדרום אמריקה או ארה"ב".
- 1.אנונימי 21/05/2025 08:40הגב לתגובה זוהאיש הנכון במקום הנכון שאפו ענק אלי.