
ארה"ב מאבדת את דירוג האשראי המושלם: מודי'ס מורידה את הדירוג; האם זה ישפיע על השווקים?
האם צריך להתרגש מהורדת הדירוג של מוד'יס, מה צופים הכלכלנים בטווח הקצר ומה הם מעריכים בטווח הבינוני-ארוך?
בצעד היסטורי, הודיעה סוכנות דירוג האשראי מודי'ס על הורדת דירוג האשראי של ארצות הברית מ-AAA, הדירוג המושלם, ל-Aa1, הרמה השנייה בגובהה. בכך השלימה מודי'ס את המהלך שבו שלוש סוכנויות הדירוג הגדולות – מודי'ס, פיץ' וסטנדרד אנד פור'ס (S&P) – שללו מארה"ב את מעמדה בעלת אשראי ללא רבב. ההחלטה, שזכתה לכותרת "ארה"ב מאבדת את דירוג האשראי המושלם האחרון שלה" בכתבות מהשעות האחרונות, משקפת חששות עמוקים מהתרחבות החוב הלאומי והגירעון התקציבי, ומעלה שאלות קריטיות לגבי השפעותיה על השווקים הפיננסיים, עלויות המימון של ארה"ב ועתיד הכלכלה הגדולה בעולם.
למדריך - דירוג אשראי: מה זה, למה זה חשוב? שאלות ותשובות
הסיבות להורדת הדירוג: חוב מתנפח וגירעון גואה
מודי'ס הצביעה על מגמות תקציביות מדאיגות כגורם המרכזי להחלטה. בהודעת הסוכנות נכתב: "הורדת הדירוג משקפת את העלייה המתמשכת בחוב הממשלתי וביחס תשלומי הריבית לרמות גבוהות משמעותית בהשוואה למדינות אחרות בעלות דירוג דומה". ב-2024 הסתכם הגירעון התקציבי של ארה"ב ב-6.4% מהתמ"ג, אך לפי תחזית מודי'ס, הוא צפוי לזנק ל-9% עד 2035. החוב הלאומי, המהווה כיום 98% מהתמ"ג, עשוי להגיע ל-134% מהתמ"ג – רמה דומה לזו של איטליה, מדינה הנחשבת בעלת סיכון כלכלי גבוה.
גורם משמעותי לחששות הוא כוונתו של הנשיא דונלד טראמפ להאריך את קיצוצי המסים מחוק 2017, מהלך שמודי'ס מעריכה כי יוסיף 4 טריליון דולר לגירעון הראשוני (ללא תשלומי ריבית) בעשור הקרוב. "ממשל אחר ממשל והקונגרס לא הצליחו להגיע להסכמה על צעדים שיבלמו את המגמה של גירעונות גדלים ועלויות מימון הולכות וגוברות", ציינו אנליסטים של מודי'ס, והוסיפו: "איננו סבורים שהתקציבים המוצעים כיום יובילו לירידה משמעותית בגירעון בטווח הרב-שנתי".
- אחרי מודי'ס: גם S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל
- עד כמה ישראל תיפגע כלכלית מהמלחמה ואיפה מוד'יס טועה?
נטל הריבית מחריף את המצב. תשלומי הריבית על החוב, שהיוו 18% מהכנסות הממשל ב-2024, צפויים לטפס ל-30% עד 2035, בין היתר בשל עלייה בתשואות האג"ח הממשלתיות מאז 2021. ההוצאות החובה, כגון תוכניות ביטוח לאומי ובריאות, צפויות לגדול מ-73% מהתקציב ב-2024 ל-78% ב-2035, מה שמגביל את הגמישות התקציבית של הממשל.
משמעות הורדת הדירוג: תיאוריה, מציאות והשפעה על השווקים
דירוג אשראי של מדינה הוא מדד ליכולתה לעמוד בהתחייבויותיה הפיננסיות. דירוג AAA מסמל סיכון מינימלי, ומאפשר למדינה ללוות בריביות נמוכות בשווקים הבינלאומיים. הורדת דירוג, כמו זו של מודי'ס, מצביעה על עלייה בסיכון הנתפס, שעשויה להשפיע על עלויות המימון של המדינה ועל תגובת השווקים הפיננסיים.
תיאורטית, הורדת דירוג מגבירה את דרישות המשקיעים לתשואות גבוהות יותר על אגרות חוב ממשלתיות, כפיצוי על הסיכון המוגבר. תשואה גבוהה יותר מתורגמת לריבית גבוהה יותר על חובות חדשים. לדוגמה, עלייה של 0.5% בתשואת אג"ח ל-10 שנים עלולה להוסיף 5 מיליארד דולר בשנה לעלות מימון חוב של טריליון דולר. עבור ארה"ב, עם חוב לאומי של עשרות טריליונים, עלייה כזו בריבית עלולה להפוך לנטל כבד, להגביל את יכולת הממשל לממן תוכניות חברתיות או השקעות בתשתיות, ואף להאט את הצמיחה הכלכלית.
- אנבידיה והשוק הסיני - ירידה במכירות או דווקא התאוששות
- ברקשייר נפרדת מהבנקים: האם וורן באפט מפספס רווחים של מיליארדים?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
במציאות, ההשפעה על ארה"ב אינה ודאית, בשל מעמדה הייחודי ככלכלה הגדולה בעולם והדולר כמטבע יתרות גלובלי. כפי שציינה מודי'ס: "ארה"ב שומרת על חוזק אשראי יוצא דופן בשל הגודל, החוסן והדינמיות של כלכלתה". הביקוש לאג"ח ממשלתיות אמריקאיות נותר גבוה, שכן הן נתפסות כ"נכס בטוח" גם לאחר הורדת הדירוג. דוגמה לכך היא הורדת הדירוג של S&P ב-2011, שלא הובילה לעלייה משמעותית בתשואות האג"ח, אלא דווקא לירידה בהן, כיוון שמשקיעים המשיכו לראות בארה"ב מקלט בטוח בתקופות משבר.
עם זאת, התנאים הנוכחיים שונים. תשואות האג"ח כבר גבוהות יחסית בשל מדיניות מוניטרית הדוקה של הפדרל ריזרב, והתרחבות החוב עלולה להגביר את הלחץ על השווקים. לכאורה, אובדן הדירוג המושלם האחרון של ארה"ב" עשוי לעורר תנודתיות בשווקים הפיננסיים, במיוחד אם המשקיעים יתחילו לתפוס את החוב האמריקאי כמסוכן יותר, אבל בפועל נראה שלדירוג יהיו השלכות נמוכות על השווקים.
מדברים על סכנה, מדברים על עלייה בתשואות שעלולה להשפיע לא רק על עלויות המימון הממשלתיות, אלא גם על שוקי המניות, שבהם חברות עשויות להתמודד עם עלויות הלוואה גבוהות יותר, ועל שוק הדיור, שבו ריביות משכנתא גבוהות עלולות להפחית את הביקוש. אבל, בפועל סיכוי מאוד גבוה שבדומה לפעמים הקודמות, הורדת הדירוג לא תשפיע על השווקים.
המשקיעים רואים בהורדת הדירוג אות אזהרה, שמגביר את החששות מפני אינפלציה עתידית או האטה כלכלית. מצד שני, הביקוש לאג"ח אמריקאיות נותר יציב בשל היעדר חלופות בטוחות באותה רמה.
הקשר ההיסטורי: לקחים מהעבר
ההחלטה של מודי'ס אינה חסרת תקדים. ב-2011 הפתיעה S&P את השווקים כשהורידה את דירוג ארה"ב ל-AA+ על רקע מחלוקות פוליטיות סביב תקרת החוב. ב-2023 הורידה פיץ' את הדירוג ל-AA+, תוך ציון חששות מאי-יציבות פוליטית. שלוש ההורדות משקפות דאגה משותפת מההתדרדרות תקציבית של ארה"ב ומהקיטוב הפוליטי שמונע פתרונות ארוכי טווח. עם זאת, ההשפעה של הורדות קודמות על השווקים הייתה מוגבלת. ב-2011, למשל, השווקים התאוששו במהירות, והביקוש לאג"ח אמריקאיות נותר חזק. השאלה היא האם התנאים הנוכחיים – עם חוב גבוה יותר, תשואות גבוהות יותר וחוסר ודאות פוליטית – יובילו לתוצאה שונה. על פניו, לא תהיה השפעה גדולה כי גם כך שתי סוכנויות דירוג כבר הורידו את הדירוג והפחתת הדירוג היתה באוויר כשדווקא בשבועות האחרונים טראמפ מוכיח שהשווקים מאמינים שהוא אכן מצליח עם הטלת המכסים לשפר את המאזן הגירעוני מול מדינות העולם לטובת הצרכן האמריקאי ולטובת היצרן האמריקאי.
למרות הורדת הדירוג, מודי'ס העניקה לארה"ב תחזית אשראי יציבה, תוך הכרה בחוזקותיה היסודיות. "למרות אי-הוודאות במדיניות בחודשים האחרונים, אנו מצפים שארה"ב תמשיך במסורת ארוכה של מדיניות מוניטרית אפקטיבית בהובלת הפדרל ריזרב העצמאי", נכתב בהודעה. הסוכנות הדגישה את חוסנם של המוסדות הדמוקרטיים: "למרות מבחנים תקופתיים, אנו צופים שהמוסדות יישארו חזקים".
מודי'ס הזהירה מפני אתגרים קרובים, כולל האטה בצמיחה הכלכלית בטווח הקצר בשל מדיניות מכסים מחמירה. אך, היא סבורה כי "הצמיחה ארוכת הטווח לא תושפע משמעותית", הודות לדינמיות הכלכלית של ארה"ב.
- 1.פחחחחח (ל"ת)חחחחפפפפ 17/05/2025 10:46הגב לתגובה זו