
אפל מזנקת ב-6% בעקבות ההסכם עם סין, אך העתיד עדיין מעורפל
למרות הרגיעה בחזית המכסים, יצרנית האייפון עדיין נאבקת באתגרים משמעותיים: העברת ייצור להודו ולווייטנאם, לחץ אמריקאי להשקעות מקומיות, וחשש מעליית מחירים בדגמים החדשים
מניית אפל Apple 6.31% מזנקת ב-6.25% בעקבות הסכם המכסים הזמני שנחתם בין ארצות הברית לסין, אולם התמונה העסקית עבור יצרנית האייפון נותרה מעורפלת. התפתחות זו מגיעה לאחר תקופה מאתגרת עבור החברה, שמניותיה נפלו בחודשים האחרונים. למרות העלייה המרשימה, מניית החברה עדיין נמצאת בירידה של 16% מתחילת השנה.
החששות המרכזיים של המשקיעים לגבי השפעת המכסים על עסקי אפל היו הגורם העיקרי לירידת המניה. מרבית מכשירי האייפון מיוצרים בסין, עובדה שהפכה את אפל לפגיעה במיוחד במלחמת הסחר המתמשכת בין המעצמות. על פי ההסכם הנוכחי, מוצרים אלקטרוניים פטורים – לעת עתה – מהמכסים ההדדיים הכבדים שהטיל ממשל טראמפ על סין. עם זאת, עדיין קיימת אפשרות שמוליכים למחצה ומוצרי אלקטרוניקה יהיו מטרה למכס ענפי חדש בעתיד. בנוסף, קיימים מכסים על מדינות אחרות שאפל מייבאת מהן, בעיקר וייטנאם והודו.
משרד המסחר האמריקאי עדיין בוחן את מדיניות המכסים שלו על מוליכים למחצה ומוצרי אלקטרוניקה, כך לפי דובר הבית הלבן, קוש דסאי. "בעוד שאיננו הולכים לשפוט מראש... ממשל טראמפ מחויב לשימוש בגישה מורכבת ורב-צדדית כדי להחזיר ייצור שהוא קריטי לביטחון הלאומי והכלכלי של ארצנו," אמר דסאי.
צפויים אתגרים רבים
מכיוון שאפל מייצרת את מרבית מכשירי האייפון בסין, כל התקדמות בחזית המכסים מאפשרת למשקיעים לנשום לרווחה. עם זאת, חשוב לזכור שצפויים עוד אתגרים רבים לחברה בהמשך הדרך.
אפל הייתה ברורה בהצהרותיה כי היא פועלת להעברת ייצור האייפונים למדינות אחרות כדי להימנע מהמכסים הגבוהים ביותר על סין. מהלך זה מהווה חלק מאסטרטגיה רחבה יותר לגיוון שרשרת האספקה של החברה. המנכ"ל טים קוק, בשיחת המשקיעים של החברה ב-1 במאי, אמר למשקיעים כי הוא צופה – ברבעון יוני – שרוב האייפונים שיימכרו בארה"ב ייוצרו בהודו, וכי "כמעט כל" מוצרי האייפד, מק, אפל ווטש, ואיירפודס יגיעו מווייטנאם.
טראמפ עדיין מעוניין שאפל תעביר את הייצור שלה לארצות הברית, ומפעיל לחץ מתמשך על החברה בנושא זה. "שוחחתי עם טים קוק הבוקר והוא הולך, אני חושב, אפילו להגדיל את המספרים שלו – 500 מיליארד דולר – הוא הולך לבנות הרבה מפעלים בארצות הברית עבור אפל," אמר טראמפ במסיבת עיתונאים ביום שני. בשיחת המשקיעים האחרונה של החברה ב-1 במאי, קוק אמר שאפל מתכננת להשקיע 500 מיליארד דולר בארצות הברית במהלך ארבע השנים הבאות.
לא משימה זולה
העברת שרשראות אספקה אינה משימה זולה או מהירה. אנליסטים צופים כי התהליך יפגע בשולי הרווח של אפל ברבעונים הקרובים, עקב עלויות הקמת תשתיות חדשות והתאמת תהליכי הייצור למדינות אחרות.
- פרפלקסיטי AI צפויה לגייס 500 מיליון דולר לפי שווי של 14 מיליארד דולר
- סקייל AI מתרחבת למזרח התיכון: תפתח משרדים בסעודיה ובאמירויות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אנליסט מחקר מליוס, בן רייטזס, כתב כי לא ברור מה צריכים להיות שולי הרווח וההוצאות ההוניות של אפל לטווח הארוך "בהינתן המכסים והמעבר מסין לאזורים בעלי עלויות גבוהות יותר". שינויים אלו עלולים להשפיע משמעותית על מבנה העלויות של החברה.
קיימת גם אפשרות שאפל תעלה את מחירי המוצרים החדשים במקביל לשינויים. הדור החדש של האייפונים שיצא לשוק בסתיו הקרוב עשוי להיות יקר יותר, כך דווחב"וול סטריט ג'ורנל". על פי הדיווח, אפל תעמוד על כך שכל העלאת מחירים נובעת מתכונות חדשות, ולא מהמכסים של טראמפ.
למרות האתגרים, אנליסטים רבים עדיין אופטימיים לגבי עתידה של אפל. החברה ידועה ביכולתה להתמודד עם אתגרים לוגיסטיים מורכבים ולהמשיך לספק מוצרים חדשניים שצרכנים מוכנים לשלם עבורם פרמיה משמעותית. הסכם הסחר הזמני אמנם מהווה התפתחות חיובית עבור אפל, וכך גם מאמציה לגוון את שרשראות האספקה שלה. אולם הדרך להתאוששות מלאה עדיין ארוכה, והחברה תצטרך להמשיך ולנווט במים הסוערים של הכלכלה העולמית והיחסים המורכבים בין ארה"ב לסין.
ענקית הטכנולוגיה נסחרת לפי שווי של 3.1 טריליון דולר, לאחר שמניית החברה איבדה 16% מתחילת השנה ועלתה ב-14% ב-12 החודשים האחרונים.