רכבים חדשים
צילום: רשתות חברתיות

טראמפ מרכך את מדיניות המכסים - אלו ההקלות החדשות ליצרני הרכב

יצרני רכב אמריקאיים יזכו לקיזוז של 15% במכסי החלקים המיובאים, אך המכס של 25% על רכבים מיובאים נשאר בתוקף - "צעד לקראת התחדשות מאסיבית בייצור המקומי"

אדיר בן עמי |


נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ מתכוון לחתום היום על צו נשיאותי המתקן את מדיניות המכסים על תעשיית הרכב, במטרה לעודד ייצור מקומי בארצות הברית. על פי בכירים במשרד המסחר האמריקאי, ההקלות המוצעות מספקות חדשות טובות, אם כי לא מושלמות, ליצרני הרכב ורוכשי המכוניות במדינה. השינוי המשמעותי ביותר במדיניות הוא מתן פיצוי חלקי ליצרני רכב המייבאים חלקים לארה"ב אך מסיימים את הרכבת כלי הרכב ומוכרים אותם בשוק האמריקאי. על פי המתווה החדש, יצרני רכב מקומיים ייהנו מקיזוז מכסים בשיעור של 15% בשנה הראשונה ו-10% בשנה השנייה על חלקי רכב מיובאים.


משמעות ההקלה היא חיסכון של כ-2,000 דולר למכונית, סכום משמעותי אך עדיין חלקי בהשוואה לעלייה הפוטנציאלית של כ-10,000 דולר במחיר רכב מיובא בעקבות המכס של 25% שנכנס לתוקף בתחילת החודש. ארה"ב מייבאת כמחצית מהמכוניות החדשות הנמכרות בשטחה, בעיקר ממקסיקו, יפן, דרום קוריאה וקנדה.


חשוב לציין כי הממשל לא יעביר פיצויים ישירות ליצרני הרכב. במקום זאת, הקיזוז יחול על יבוא עתידי בהתבסס על מחיר המחירון של כלי הרכב שיצרן מוכר בארה"ב. מטרת ההקלה היא לאפשר ליצרני הרכב לשמר מזומנים להשקעה מחדש בארה"ב ולתת להם זמן להתאים את שרשראות האספקה שלהם ולהעביר יותר פעילות לתחומי ארה"ב.


היעד הגדול של מדיניות המכסים

היעד הגדול יותר של מדיניות המכסים, לפי בכיר במשרד המסחר, הוא "התחדשות מאסיבית בייצור המקומי". הממשל מקווה כי העלאת המחירים של מוצרים מיובאים תעודד חברות להשקיע בייצור בארה"ב, מהלך שיוביל ליצירת מקומות עבודה ולחיזוק הכלכלה המקומית.


אחד השינויים המשמעותיים במדיניות החדשה הוא שהמכסים על תעשיית הרכב לא יצטברו מעל מכסים אחרים. כיום, ממשל טראמפ הטיל מכסים מרובים, כולל היטלים ספציפיים על מכוניות מיובאות, פלדה ואלומיניום, מכסים על סחורות המיובאות מסין, קנדה ומקסיקו המכוסות בהכרזת החירום של טראמפ הקשורה לזרימת הפנטניל, ומכס בסיס של 10% על סחורות המיובאות מכמעט כל המדינות כחלק ממה שטראמפ מכנה "מכסים הדדיים".


תחת המדיניות הקודמת, יצרני רכב היו עלולים להתמודד עם מכסים מצטברים שיכולים להגיע לשיעורים מופרכים. לדוגמה, יחידת תצוגה מסין הייתה עלולה להיתקל במכסים של מעל 170%, ואילו קפיץ עלה המיובא ממקסיקו היה עלול לעמוד בפני מכס של כמעט 80%. תחת המדיניות החדשה, המכס של 25% על מכוניות מיובאות עדיין נשאר, אך יצרני רכב המייבאים חלקים זרים אינם צריכים להחיל מכסים מרובים זה על גבי זה.


חלקים קנדיים ומקסיקניים העומדים בדרישות הסכמי הסחר עדיין פטורים ממכסי החלקים, כך שבסך הכל, יצרני הרכב המקומיים לא יתמודדו עם אינפלציית עלויות חלקים משמעותית במהלך השנתיים הקרובות. זוהי הקלה משמעותית לתעשייה שלחצה על הממשל לקבל מרחב פעולה מסוים לאחר כניסת המכסים לתוקף.

קיראו עוד ב"גלובל"



יצרניות הרכבים מתמרנות

יצרני הרכבים כבר החלו לתמרן כדי להימנע ממכסים. ג'נרל מוטורסGeneral Motors -0.64%  , למשל, מוסיפה עובדים למפעל המשאיות שלה בפורט ויין, אינדיאנה, כדי להגדיל את התפוקה. זה יכול לקזז חלק מהרכבים שהיא מייבאת ממפעלים מקסיקניים. ללא ספק, חברות רבות בענף צפויות לנקוט בצעדים דומים כדי להתאים את פעילותן למציאות החדשה.


טסלהTesla 2.15%  , לעומת זאת, בונה את כל מכוניותיה הנמכרות מקומית בארה"ב. קיזוז החלקים אמור לעזור לה להימנע כמעט מכל עליות עלויות הקשורות למכסים, למעט מכסי גומלין בסין. זהו יתרון משמעותי עבור יצרנית הרכב החשמלי, שמנייתה עלתה בכמעט 20% מאז פרסום רווחי הרבעון הראשון ב-22 באפריל.


פורדFord Motor Co 1.3%  , הידועה בשיעור הגבוה של ייצור מקומי, בונה כ-80% מכלי הרכב שלה הנמכרים בארה"ב בתוך המדינה. כתוצאה מכך, היא צפויה להיות פחות מושפעת מהמכסים בהשוואה למתחרות אחרות. נתון זה מסביר מדוע מניית פורד ירדה רק ב-5% מאז הבחירות לנשיאות ב-5 בנובמבר, לעומת ירידה של 12% במניית ג'נרל מוטורס ו-32% במניית סטלנטיס.


אי-הוודאות סביב מדיניות המכסים העיקה על הרגשת המשקיעים במשך זמן רב. עד למסחר ביום שלישי, מניות ג'נרל מוטורס, פורד וסטלנטיס ירדו ב-12%, 5% ו-32% בהתאמה מאז הבחירות לנשיאות ב-5 בנובמבר. לשם השוואה, מדד S&P 500 ירד בכ-4% באותה תקופה.


המחירים עדיין צפויים לעלות

למרות ההקלות, יש להכיר בכך שהמבנה החדש הוא שיפור, אך העלויות והמחירים עדיין צפויים לעלות. יצרני רכב ימשיכו להתמודד עם העלויות הגבוהות יותר של חלקים מיובאים, אם כי בשיעור נמוך יותר מהצפוי תחת המדיניות המקורית. צרכנים אמריקאים צפויים להרגיש את ההשפעה בצורת מחירי רכב גבוהים יותר, במיוחד עבור דגמים מיובאים.


אנליסטים בתעשייה מציינים כי המהלך של טראמפ מייצג איזון עדין בין דחיפת סדר היום של "אמריקה תחילה" לבין הכרה בצרכים המיידיים של תעשיית הרכב והצרכנים האמריקאים. בעוד שהמטרה הארוכה טווח היא העברת ייצור בחזרה לארה"ב, הממשל מכיר בכך שתהליך זה אינו יכול להתרחש בן לילה ללא השלכות כלכליות משמעותיות.


עבור צרכנים, ההשפעה של המדיניות החדשה עשויה להיות מורגשת בצורה שונה בהתאם לסוג הרכב שהם מחפשים. רכבים המיוצרים במלואם בארה"ב, כמו אלה של טסלה, צפויים לראות עלייה מינימלית במחיר, אם בכלל. מנגד, רכבים המיובאים במלואם מחו"ל עשויים עדיין לראות עליות מחירים משמעותיות של אלפי דולרים.


ארגונים צרכניים חוששים שגם עם ההקלות, העלייה במחירי הרכב עלולה להשפיע לרעה על הצרכן האמריקאי הממוצע. מחירי מכוניות חדשות כבר נמצאים ברמות שיא היסטוריות, והמכסים החדשים עלולים להחמיר מגמה זו. יש חשש שצרכנים רבים ידחו רכישות או יפנו לשוק הרכב המשומש, מה שעלול להעלות את המחירים גם שם.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה