תשלום דמי ביטוח באמצעות האינטרנט

מאת: אורנה צח (גלרט), רו"ח

הכותבת מסבירה כיצד ניתן לשלם באמצעות האינטרנט דמי ביטוח (מקדמות, חובות והפרשי שומה) עבור כל סוגי החייבים בגבייה: מבוטחים שאינם שכירים, מעסיקים ומעסיקי עובדים במשק בית.
עו"ד לילך דניאל |

בתאריך 4.11.2004 הועלה לרשת האינטרנט אתר התשלומים של המוסד לביטוח לאומי. באתר ניתן לשלם דמי ביטוח (מקדמות, חובות והפרשי שומה) עבור כל סוגי החייבים בגבייה: מבוטחים שאינם שכירים (גל"ש), מעסיקים ומעסיקי עובדים במשק בית. בעתיד, יוכלו גם חייבים לענפי הגמלאות לשלם את חובם למוסד לביטוח לאומי, באמצעות אתר התשלומים.

בחוזר הביטוח הלאומי (חוזר כללי 223/34 מיום 26/10/04), מפורטים נוהלי העבודה הקשורים לתשלום האמור.

1. התשלום באתר מתאפשר רק בעד לקוחות, הרשומים במערכת הגבייה. האתר מתעדכן ברשומות חדשות מידי יום.

2. הכניסה לאתר התשלומים הינה באמצעות האתר הכללי של המוסד לביטוח לאומי: www.btl.gov.il או באמצעות הקניון הממשלתי, "שוה"ם" – שירות ותשתית התשלומים הממשלתיים www.e.gov.il.

3. אין צורך בשם משתמש וסיסמה מיוחדת לצורך כניסה לאתר התשלומים.

4. התשלום לחשבונות מעסיקים ומעסיקי עובדים במשק בית מתאפשר לאחר דיווח, המתבצע באתר.

אופן ביצוע התשלום

לביצוע התשלום באתר התשלומים יש שלושה שלבים עיקריים:

שלב א' – הדיווח שלב זה מתבצע באתר התשלומים של המוסד לביטוח לאומי:

1. מבוטחים שאינם שכירים (גל"ש) – מילוי פרטים אישיים וסכום לתשלום.

2. מעסיקים – מילוי טפסים, לדוגמה: טופס 102, טופס העסקת תושבי חוץ, טופס חופשה ללא תשלום, טופס לעובדים בהכשרה מקצועית וכו'.

3. מעסיקי עובדים במשק בית – מילוי הטופס, הכולל את פרטי העובד ופרטים על ההעסקה.

שלב ב' – ביצוע התשלום המשתמש מועבר לאתר שוה"ם (שירות התשלומים הממשלתיים), ובאפשרותו לשלם באמצעות אחד משני אמצעי תשלום:

1. תשלום באמצעות כרטיסי אשראי.

2. תשלום באמצעות העברה בנקאית מחשבון הלקוח לחשבון המוסד לביטוח לאומי. משתמשים, שבוחרים בהעברה בנקאית, מועברים אוטומטית על ידי אתר שוה"ם לאתר הבנק שלהם, לצורך הזדהות על פי כללי הבנק, ולצורך ביצוע הפעולה.

שלב ג' – קבלת אישור על ביצוע התשלום בשלב זה מוחזר המשתמש לאתר המוסד לביטוח לאומי, לצורך קבלת אישור על ביצוע העיסקה (הדפסה או שמירה).

אמצעי התשלום כאמור, ביצוע התשלום כולל את שני אמצעי התשלום הבאים:

כרטיס אשראי הסכום לתשלום בכרטיס אשראי מוגבל עד 10,000 ₪ בעסקה בודדת ( זהה למגבלה במס הכנסה, מכס ומע"מ).

התשלום בכרטיס אשראי ניתן לביצוע בתשלום אחד או בתשלומי קרדיט. לא ניתן לבצע עסקה בהסדרי תשלום בריבית, הנהוגה במוסד לביטוח לאומי, כמקובל בתשלום בכרטיסי אשראי בסניפי הביטוח הלאומי.

יום הערך של תשלומים, שבוצעו באמצעות כרטיס אשראי, הוא יום התשלום שבו בוצעה העסקה.

העברה בנקאית מחשבון הבנק של הלקוח לחשבון המוסד לביטוח לאומי אין מגבלה בגובה הסכום לתשלום באמצעי תשלום זה. בשלב זה, השירות ניתן ללקוחות הבנקים, שלהם הרשאה מתאימה מהבנק לביצוע העברות כספיות, כמפורט להלן:

§ לקוחות בנק לאומי, המנויים לשירותי "גלישה ישירה", כולל הוראות ביצוע והעברות לצד ג'. § לקוחות בנק הפועלים, המנויים לשירותי "פועלים באינטרנט", שהצטרפו גם ל"תשלומים לממשלה באינטרנט". § לקוחות הבנק הבינלאומי, המנויים לשירותי "הבינלאומי-און", ברמת שירות, מידע וכל הפעולות.

לקוחות בנק דיסקונט ובנק המזרחי, יוכלו לשלם בעתיד באמצעות האתר, לאחר שיושלם המו"מ בין הבנקים האלה לבין שירות התשלומים הממשלתי.

יום הערך של העיסקאות, שבוצעו בהעברה בנקאית ביום עסקים רגיל עד השעה 15:00, הוא יום ביצוע התשלום. יום הערך של התשלומים בהעברה בנקאית, שבוצעו אחרי השעה 15:00, או ביום שאינו נחשב ליום עסקים, הוא יום העסקים הבא.

* הכותבת הינה יו"ר ועדת הקשר של לשכת רו"ח עם המוסד לביטוח לאומי.

הערות __________________________________________________________________________ 1) הכותבת מודה למר רפי בן סימון, סגן ראש אגף גבייה מלא שכירים במוסד לביטוח לאומי, על עזרתו הרבה ועצותיו המועילות. 2) הנוסח המובא לעיל אינו מחליף את הוראות החוק, אלא בא להסב את תשומת הלב לאמור בו. 3) דמי ביטוח כוללים דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות גם יחד. 4) כל הזכויות שמורות.© ט.ל.ח.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה