מתופעות משבר הנדל"ן: 'תיירות פושטי הרגל' תופסת תאוצה בבריטניה

חוקי פשיטת הרגל הידידותיים בבריטניה גורמים ליותר ויותר אירים שקרסו במשבר הנדל"ן במדינה להעתיק את מקום מגוריהם לממלכה ולהנות ממחיקת חובות תוך זמן קצר
לירן סהר | (1)

בעבר פשיטת רגל של אנשים פרטיים נחשבה לתופעה נדירה באירלנד, אולם כיום, אפילו פוליטיקאים, עובדי המגזר הציבורי, רופאים ועורכי דין אשר נקלעו למשבר הנדל"ן החריף במדינה מוצאים את עצמם במצב של חדלות פירעון.

שוק הנדל"ן האירי ירד ב-14.78% ב-2010, לאחר שבשנת 2009 ירד ב-13.8% ורשם צניחה של למעלה מ-44% מאז 2006. אירלנד קיבלה לפני כחודשיים מהאיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית (IMF) חבילת חירום בהיקף של 85 מיליארד אירו (113 מיליארד דולר), לאחר שבועת הנדל"ן התפוצצה,והציבה את הבנקים בפני הפסדים עצומים והובילה לגידול חד באבטלה.

חוקי פשיטת הרגל באירלנד נוקשים ביותר ופושטי הרגל זכאים למחיקת חובות רק כעבור 12 שנה. אולם, לפי חוקי האיחוד האירופי, ניתן להגיש בקשה לפשיטת רגל בכל מקום באירופה, לכן, תופעת "תיירות פשיטות הרגל" הופכת לנפוצה במדינה. כך מדווח הגארדיאן הבריטי.

יותר ויותר אירים מעתיקים את מקום מגוריהם לאנגליה אשר מאפשרת מחיקת חובות לאחר שנה אחת בלבד. כל מה שצריך לעשות הוא להעתיק את מקום המגורים לבריטניה ל-6 חודשים כדי להוכיח שמרכז החיים הוא במדינה ואז להגיש את בקשת פשיטת הרגל. אופציה פשוטה היא להעתיק את מקום המגורים לצפון אירלנד ולהמשיך לעבוד באירלנד עצמה, אולם לרבים באירלנד יש קרובי משפחה בצפון אירלנד, לכן כדי שלא תדבק בהם הסטיגמה של פושטי רגל הם מעדיפים לעבור לאי הבריטי ולהנות מאנונימיות. כמו כן, יש רק בית משפט אחד שדן בפשיטות רגל בצפון אירלנד, דבר המקל על נושים לדעת אם הוגשה בקשה לפשיטת רגל.

חוק פשיטת הרגל הבריטי שונה לפני כשלוש שנים בהשראה אמריקנית לפיה כישלון של עסק הוא דבר רגיל בפעילות יזמית. הרעיון היה להשיב את היזמים במהירות לשוק כדי להבריא את הכלכלה וגם כדי להפטר במהרה מהסטיגמה הנדבקת לפושטי רגל.

אין נתונים ספציפיים בנוגע למספר האירים שהעתיקו את מקום מגוריהם כדי להכריז על פשיטת רגל, אולם מהעובדה כי רק 29 איש הגישו בקשה באירלנד ב-2010, מול 79 אלף איש בבריטניה ממחישה כי התופעה מאוד רחבה. אולם התופעה מתחילה להיות נפוצה גם במדינות אחרות באירופה - בשנתיים האחרונות ניכרת התופעה גם בגרמניה, אשר מאפשרת מחיקת חובות רק כעבור 7 שנים.

אולם, הגרמנים נתקלים בקשיים רבים יותר בתהליך מאחר שקל יותר לאתרם כ"תיירי פשיטת רגל", זאת בניגוד לאירים אשר נטמעים בקלות בקרב הפזורה האירית הגדולה במדינה. מומחה בתחום פשיטות הרגל טען כי אין כל פסול בתופעה - "כמו שרבים נוסעים לפולין עבור טיפולי שיניים זולים, כך רבים מגיעים לכאן כדי להנות מחוקי פשיטת הרגל הנוחים".

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    בקרוב בישראל - מלחמה אחת והכל קורס (ל"ת)
    ראוני 03/03/2011 08:47
    הגב לתגובה זו