דעה

מדוע פלח הגיל השלישי מוזנח שיווקית?

מומחה השיווק שמוליק צרפתי מנסה להבין מדוע הכח הכלכלי החזק של גיל הזהב נשכח כשמדובר במהלכים שיווקיים ובקמפניינים וקורא להתעורר
שמוליק צרפתי | (5)

מרביתנו נגיע לשם...כן, כן, לשם. לכיוון ה-65 פלוס. נכון זה רחוק, זה קשה לדמיין, אבל תיכף אנחנו שם. זה כל כך נורא? כנראה שלא.

הגיל השלישי בישראל הינו פלח גדל כתוצאה מעליית תוחלת החיים הנובעת מעליה ברמת החיים, שיפור שירותים רפואיים והמצב הבריאותי. בשנת 2030 צפוי להגיע הפלח ל-1.367M נפש. מה שמדהים הוא שקצב גידול אוכלוסיית הפלח המדובר פי 2.5 מקצב הגידול של כלל האוכלוסייה (משנת 1971, תוחלת החיים עלתה בעשור. ממוצע שבעים לממוצע שמונים).

הגיל השלישי מאפשר פנאי וזמן. התפיסה החיובית תלויה רבות במצב הבריאותי, אבל הפלח החל תופס את יתרונות הגיל ומאפשר לעצמו ליהנות מהחיים. ליהנות מהחיים פירושו לקנות יותר, לצרוך יותר, לפנק יותר. אז למה אנחנו לא "מתעסקים שיווקית" עם הפלח המדובר?

מדי פעם מופיעות כתבות שיווקיות המדגישות את פוטנציאל הפלח, אפילו מועדון לקוחות קיים, אבל מרבית החברות המספקות הנחות והטבות אינן מכריזות על כך. קשישים בארץ מקבלים שלל הטבות ביניהן קופ"ח, טיסות, מוזיאונים, רשויות מקומיות, בנקים, עיתונים, הצגות, פילהרמונית, אגרת טלוויזיה ועוד. מתי בפעם האחרונה ראיתם מודעת פרסום בתחום פרט למכשירי שמיעה? מתי ראיתם מודעה הפונה לסבא לרכוש לנכד מתנה ב- טויס אר אס? מתי ראיתם חלוקה מגדרית לקשישים ולקשישות ולצרכים השונים של כל מגדר, או מין?

התשובה להעדר הטיפול הממוקד בפלח, נעוצה בעיקר במרכיבים פסיכולוגיים ולא כלכליים. מבחינה כלכלית הפלח כדאי מאד. סל הקניות וההעדפה של הקשיש מורכבת מקניות לנכדים (מקום ראשון), קניות לעצמו ולרווחתו וקניות לילדים הבוגרים. אבל מבחינה פסיכולוגית הפלח מפחיד. הוא מפחיד את מנהלי השיווק, את המפרסמים, את כולנו...

"המוצר" אינו סקסי, הפלח אינו נוטה לאמץ שינויים ומנהלי השיווק טועים בהנחת הבנת צרכי הקשישים (שמסתכמים לטעם רבים בקיום בסיסי ופשוט). ולבסוף...החשש הפסיכולוגי והחסם הגדול ביותר שנמצא במחקרים איכותניים (קבוצות מיקוד, ראיונות ותצפיות) כשאנו מטפלים שיווקית בפלח השלישי אנחנו מדמיינים עצמנו במנהרת הזמן זזים במהירות קדימה ולשם אנחנו מפחדים להגיע.

אז לסיכום, נמליץ את מה שכולנו לא בדיוק נעשה אתרו קשיש, פנסיונר, נעים הליכות, בעל רקע שיווקי ומנו אותו למנהל מותג תחת מנהל השיווק בחברתכם. דמיוני? נראה מי ירים את הכפפה...

הכותב הינו מומחה אסטרטגי-שיווקי ומנכ"ל משותף בחברת Profit לייעוץ שיווקי וקידום מכירות.

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    מר קטינג 22/02/2011 00:01
    הגב לתגובה זו
    יש לא מעט חברות שמשקיעות לא מעט בפלח. מה שבולט הוא שאין מדיה יעודית לפלח זה כך שקשה לזהות פעילות ספציפית שנעשית בתחום. למה אין מדיה יעודית? היו נסיונות ולזה לא הצליח.זה עושה את השיווק לגיל השלישי להרבה יותר מורכב,אבל לא בלתי אפשרי וכאמור בהחלט קיים
  • 4.
    גלילא - חדר משלך 21/02/2011 09:18
    הגב לתגובה זו
    רוב ההון בעולם מרוכז אצל אנשים 50+, אז הנקודה אכן תמוהה.
  • 3.
    עידו 20/02/2011 16:18
    הגב לתגובה זו
    ההגיון הפשוט אומר שהם פנויים ואם כסף, נכון?! אז זהוא, שאין הגיון (או יותר נכון יש הגיון והוא לא פשוט) לאנשים האלו אומנם יש המון חופש וכסף אבל יש להם עוד קרוב ל-20 שנה לחיות והם בפאניקה על הכסף (עד שלא תגיע לגיל לא תבין) ובא לא נישכח שיש את הפאניקה מהמחלות וילדים מפונקים כמוך שצריך לדאוג להם. בקיצור הם לא בדיוק מבזבזים את הכסף שלהם כמו שאתה רוצה ובגלל זה 'מזניחים' את השיווק עליהם.
  • 2.
    חנית 18/02/2011 23:34
    הגב לתגובה זו
    בפיגור מול שאר העולם....
  • 1.
    מאמר מעניין (ל"ת)
    אלון 17/02/2011 17:42
    הגב לתגובה זו