סטפן רואץ' ממורגן סטנלי: סין לא תוביל את הכלכלה העולמית ביציאה מהמשבר

"הליך ההתאוששות בסין שנתמך בידי הבנקים והממשל מופנה לעיקר לעזרה פנימית, עם מינימום השפעה על שאר העולם", כך טוען יו"ר חטיבת ההשקעות של מורגן סטנלי שדן גם בעליית הסיכוי לתחתית כפולה
נועם הוד |

סין לא צפויה להוביל את הכלכלה העולמית ביציאה מן המשבר בשל חוסר האיזון בהליך ההתאוששות שמונע בעיקר עד כה על ידי הסטת הכסף להשקעה בנכסים, כך טוען סטפן רואץ', יו"ר שלוחת בנק ההשקעות מורגן סטנלי באזור אסיה.

"הליך ההתאוששות בסין שנתמך בידי הבנקים והממשל מופנה לעיקר לעזרה פנימית, עם מינימום השפעה על שאר העולם", כך אמר רואץ' בכינוס של הפורום הכלכלי העולמי שנערך בעיר דאליאן שבסין.

כמו כלכלנים אחרים, גם רואץ' חזר ואמר כי שהריבאונד בכלכלה המקומית לא ממש יציב שכן הוא מונע בעיקר מההשפעה הראשונית של הזרקת כספי הממשל למשק והביע את חששו כי ברגע שהשפעת תוכנית התמריצים של הסינים תתחיל להישחק ספק רב אם הצרכנים יתפסו את המושכות.

"הסינים מקווים מאוד שתנועת הייצוא תחזור לעוצמתה כבעבר, אך תסריט כזה הוא לא ממש סביר בהתחשב בחולשה המתמשכת של הביקוש מחוץ לגבולות סין", הוסיף רואץ' בכנס.

לדבריו, סין ניצבת כעת בפני סכנת היווצרות בועה על רקע זינוק חד בהיקף ההלוואות במחצית הראשונה של 2009, שנאמד בסכום דמיוני של 1.1 טריליון דולר של הלוואות חדשות. "יש בוודאות סכנה מסיבוב חדש של התפתחות בועות", גורס רואץ'.

הכלכלן ממורגן סטנלי ממש לא לבד בדעותיו, גם בבנק אוף צ'יינה שהשתתף בחגיגת ההלוואות בסין בהיקפים של 1.1 טריליון דולר במהלך המחצית הראשונה של 2009, טוענים כעת כי הזרמת הנזילות לשווקים יצרה בועות בכל פינה בכלכלה, בסחורות, בשוק המניות ובנדל"ן.

"הסכנה טמונה בכך שהכסף הנזיל זז לנכסים", כך מעריך זו מין, סגן נשיא בנק אוף צ'יינה, שהוסיף בראיון שהעניק לבלומברג מהעיר דאליאן כי "בעקבות הנזילות ניתן כעת לראות בועות בשוק הסחורות, בשוק המניות ובשוק הנדל"ן ולא רק בסין, אלא בכל מקום".

אם זה לא מספיק, מבין קהילת הפסימיים המונה בין היתר את הפרופ' לכלכלה מ-NYU, נוריאל רוביני, מצטרף שוב המשקיע האמריקני, ג'ים רוג'רס שהשתתף אף הוא בכינוס וטען כי הוא לא מתכוון לקנות כעת נכסים בסין או בהונג קונג שכן מחירם גבוה מדי להערכתו.

הסבירות לתחתית כפולה עולה

רואץ' אמר בראיון שהעניק לבלומברג כי הסיכויים לתחתית כפולה בפעילות הכלכלית, הינו 1 ל-3. כאשר כלכלות יוצאות ממיתון הן צריכות לדבריו בסיס צמיחה, כדוגמת צרכנים חזקים שיוכלו להביא לגידול בצריכה הפרטית ולהאיץ את קצב הצמיחה.

הכלכלן ממורגן סטנלי גורס טוען כי אותו בסיס הצמיחה חסר היום בגלל שההתאוששות הכלכלית שאנו עדים לה מתרחשת הודות לתכניות הממשלתיות. לדבריו, "לצרכנים אין כסף והם לא חוזרים למשחק".

בתוך כך, כלכלת ארה"ב צפויה להתאושש מהמשבר הכלכלי בקצב מהיר יותר מאשר חזו תחילה, זאת לפני שתואט שוב במהלך הרבעון האחרון לשנת 2009, כאשר תחלוף השפעת התוכנית הממשלתית אשר מעניקה הנחות על קניית כלי רכב, כך עולה מסקר חודשי שערכה בלומברג בקרב 61 כלכלנים בכירים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה