
"אין חשש מהתלקחות הגזרה הירדנית כפי שמנסים לצייר"
למרות שהמלחמה עם איראן מתנהלת מעל שטחה, ירדן שומרת על שקט ביטחוני וממשיכה לשתף פעולה עם ישראל; אבל ברחוב הירדני המצב שונה ויש עוינות גוברת כלפי ישראל. העוינות הזו לצד החשש מהתערבות איראנית, והמשבר הכלכלי מעמיקים את הלחץ הפנימי על המלך עבדאללה; מה קורה בירדן והאם יש סיכוי שאיראן תערער את המשטר?
ההסלמה המשמעותית בשבוע האחרון בין ישראל לאיראן מתרחשת מעל לראשה - פשוטו כמשמעו - של ירדן, שנחשבת לשותפה אסטרטגית של ישראל אך כזו שמתמודדת עם אתגרים פנימיים משלה, וגם עם דעת קהל עוינת יותר כלפי ישראל. ירדן עוזרת לישראל במערכה ביירוט חלק מהטילים אך היא עושה זאת בטענה שהיא מגנה על המרחב האווירי שלה, בכדי לא להצטייר כתומכת בישראל באופן גלוי.
בינתיים, גוברים החששות שאחרי שזרועות התמנון של איראן באזור - חיזבאללה, חמאס ואולי בקרוב גם החות'ים - כמעט וקרסו, היא תנסה לערער את המשטר הירדני, כשבינתיים הרחוב הירדני הופך יותר ויותר עוין כלפי ישראל. מצב כזה עלול להציב סיכון חדש, כזה שיגיע מהגבול היבשתי הגדול והפרוץ ביותר שיש למדינת ישראל, אבל לדבריו של רונן יצחק, ראש החטיבה ללימודי המזרח התיכון במכללה האקדמית גליל וחוקר במרכז דיין לחקר המזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב, האיום הזה לא סביר בכלל.
איך נשמעת תקיפה אמריקאית כזו בעמאן?
"באופן כללי הרחוב הירדני מודאג מכל המערכה. בעמאן אין מקלטים, אזעקות זה מוזר להם. יש פצועים שם מהנפלים של חלק מהיירוטים".
מה העמדה שם כלפי ישראל?
"באופן כללי מידת התמיכה בישראל נמוכה, התמיכה בנורמליזציה היא בין הנמוכות בעולם הערבי למרות הסכם השלום, דעת הקהל עוינת והיא הולכת ונהיית יותר עוינת. גם אנשים שהיו מהאליטה מגלים קו פחות מתון כלפי ישראל ויותר עוין, כמובן גם בגלל המשבר הפלסטיני, כשהחשש הוא שישראל תנסה לספח את ירדן בשביל ליישב שם את הפלסטינים.
"העוינות הבולטת הייתה בוועדות שקמו נגד הנורמליזציה, למעלה מ-20 ועדות כאלה של איגודים מקצועיים, סוחרים, אנשי עסקים, עורכי דין ועוד שהתאגדו נגד הנושא הזה. הם עושים המון הפגנות נגד ישראל. הם יחד עם האחים המוסלמים ערכו הפגנות יומיומיות מול השגרירות הישראלית ואספו כספים לתרומות לפלסטינים. הבעיה הייתה שהם הלכו והקצינו ביחס מול המשטר שנמצא בין הפטיש לסדן, מכיוון שהוא נתמך על ידי המערב וישראל. לאורך המלחמה שהתחילה ב-7.10 יותר ויותר קולות נשמעו נגד המשטר. בזכות זה האחים המוסלמים הפכו למפלגה הגדולה בירדן. זה הגביר את המתיחות עם המשטר".
- צבא ירדן עוצר מחבלים בדרך לישראל - על האינטרסים של ירדן ועד כמה הגבול דק?
- "ישראל תהפוך ליצואנית גז דרך אסיה ואירופה, לא רק דרך מצרים וירדן"
ומה קורה מאז שהתחילה המלחמה עם איראן?
"מה שקורה עכשיו זה סיפור אחר - אין בירדן תמיכה באיראן, דעת הקהל עוינת את איראן אפילו יותר מאשר כלפי ישראל, איראן מבחינתם זה סדין אדום. לכן כשישראל נלחמת באיראן אין הפגנות".
יש חשש שאיראן פועלת או תפעל לערער את המשטר בירדן?
"אין וכנראה לא תהיה שום פעילות כזאת מצד איראן. מכמה סיבות - איראן מנסה כבר 20 שנה לחתור תחת השלטון הירדני ולא מצליחה, החברה שם סונית ומלוכדת. מדובר בריכוז הסונים הגדול ביותר בעולם, לשיעים אין אפשרות לחדור לשם. לשיעים בירדן אין שום זכויות. ב-2011 למשל על רקע האביב הערבי היה חשש לנפילת משטרים, ירדן הייתה יציבה אבל איראן ניסתה לחתור תחת השלטון הבחרייני למשל ששם הם שיעים. מה שקרה זה שסעודיה ומדינות נוספות נחלצו לטובת המשטר, וזה יכול לקרות גם בירדן אם זה יגיע למצב הזה".
מה החששות המרכזיים בירדן עכשיו?
"הבעיה העיקרית שלהם היא הבעיה הכלכלית שמטרידה אותם מאוד. יש להם חובות ואבטלה גבוהה של בערך 22%, ובקרב צעירים אפילו יותר. בעיית הפליטים היום הולכת ודועכת משום שהשלטון החדש בסוריה משתף איתם פעולה, יש קשר בין המדינות ולכן יש 85 אלף פליטים סורים שחזרו מירדן לסוריה. יש עדיין חדירה של סמים אבל זה לא כמו שהיה קודם לכן. כלכלית יש להם בעיות מבניות. זו חברה שבעצם תלויה בגורמים זרים".
- תכנון מס למיליונר - רשות המסים מוותרת על סכומי עתק; טעות או טעות מכוונת?
- גדי איזנקוט ראוי להיות בהובלה, אבל יש לו "כתם" בעולם העסקי
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מה אתה היית עושה בתור מקבל ההחלטות בירדן אחרי התקיפה האמריקאית?
"כנראה שלא הייתי עושה הרבה. באופן רשמי העמדה הירדנית היא שהם מגנים על המרחב האווירי שלהם, ושהם לא יהיו מגרש משחקים עבור מדינות אחרות. מה שאמר שר החוץ זה שהם נגד גרעין איראני אבל גם נגד תוקפנות, כלומר הוא תופס את המקל בשני צדדיו. צריך גם לזכור שהמלך עבדאללה היה הראשון שהזהיר מהסכנה האיראנית, ובשלבים מסוימים הוא, יחד עם מדינות נוספות, אפילו עודד את ישראל לתקוף באיראן".
אז מה הדאגות של המלך הירדני היום?
"למרות ששיתופי הפעולה הביטחוניים עם ישראל טובים, היחסים המדיניים לא טובים - אין קשר בינו לבין נתניהו. בנוסף יש במדינה חשש מהקיצונים הימניים בישראל והם רואים בזה איום".
לסיכום, נכון לעכשיו לישראל אין מה לדאוג מהגבול הארוך ביותר שלה?
"ישראל לא צריכה להיות יותר מדי מודאגת מהגזרה הזו. בניגוד לגזרות אחרות, יש שיתוף פעולה וקשרים אדוקים עם הצבא הירדני, אין חשש מהתלקחות הזירה כפי שמנסים לצייר".
- 2.אנונימי 23/06/2025 21:54הגב לתגובה זויש להם מדינה. שילכו אליה
- 1.העולם התחיל לפחד מישראל (ל"ת)אנונימי 23/06/2025 11:02הגב לתגובה זו