המשקיעים יורדים מקרנות הנאמנות? 24 הקרנות הגדולות בארה"ב רשמו ירידה חדה בנכסים המנוהלים

פידיונות של 100 מיליארד דולר במהלך הרבעון הראשון של 2008 מגבירות את החששות מפני ירידה בהוצאות בתי האב. משקיעים עוברים למכשירים פיננסים אחרים
אריאל אטיאס |

כל 25 קרנות הנאמנות הגדולות בארצות הברית, מלבד אחת, ראו את שווי נכסיהן נחתך בעוד התשואות על הנכסים נפלו והמשקיעים ביצעו משיכות כספים מתוך הקרנות בשלושת החודשים הראשונים של 2008.

קרן נאמנות (mutual fund) מנוהלת בדר"כ ע"י מנהלים מומחים אשר משקיעים את כספי לקוחותיהם במניות, אגרות חוב, מוצרים פיננסים לטווח קצר וניירות ערך אחרים.

שוק ההון רשם ב-2008 את פתיחת השנה הגרוע מזה יותר מעשות ורוב מנהלי הכספים רשמו תשואה שלילית, כאשר אפילו הקרנות החזקות ביותר כמו American Funds ו-Vanguard חוו נפילה בערכי הנכסים, של 6.6% ו-4.3% בהתאמה.

פימקו, ענקית אגרות החוב, הייתה היחידה שראתה עלייה בנכסים המנוהלים, על פי חברת המחקר פיננשל ריסרצ' והערכות בתעשייה. קרן הנאמנות טוטאל ריטורן המנוהלת ע"י ביל גרוס, מייסד פימקו, רשמה עלייה של 9 מיליארד דולר בערכי הנכסים בשלושת החודשים הראשונים של השנה.

הנתונים המתפרסמים גוררים חששות בין הכלכלנים, כיוון שהם מצביעים על כך שמשבר האשראי פוגע בביטחון המשקיעים הרגילים (הזרם המרכזי של וול סטריט). פגיעה שבחודשים לבוא עשויה להעיב על הפעילות הצרכנית, כיוון שירידה בסנטימנט המשקיעים בדרך כלל מלווה בהפחתה בהוצאות בקרב בתי האב.

בהמשך לכך, הירידות מעניקות גם מכה טריה לתעשיית הפיננסים, כיוון שמנהלי קרנות הנאמנות בד"כ עושים כסף בגביית אחוזים מערכי הנכסים המנוהלים על ידם - כלומר שהרווחים בתעשייה נופלים כאשר ערך הנכסים יורד.

בתי השקעות ומשקיעים מוסדיים משכו 100 מיליארד דולר מתוך קרנות נאמנות מארצות הברית, אירופה ויפן במהלך הרבעון הראשון, ע"פ חברת המחקר Strategic Insight.

המגמה האיצה שינוי בזרימת הכספים בתעשיית הקרנות, בעוד המשקיעים מתרחקים מקרנות מנייתיות, שהיוו עד כה את מקור הרווחיות הגדול ביותר בתעשייה, לעבר מוצרים פיננסים בעלי סיכון נמוך יותר כגון קרנות מחקות או לכיוונם של קרנות הגידור הפרטיות.

נכסים לטווח ארוך לא כוללים קרנות כספיות אשר קיבלו זרימה מסיבית של כספים במהלך הרבעון. מספר מנהלות כספים, כגון פידליטי, מחזיקות בקרנות שוק אשר מקזזות את הפידיונות בקרנות הנאמנות, למרות שקרנות כספיות הינם מוצרים בעלי שיעור רווחיות נמוך ולא מעניקים תמורה יפה למשקיע לטווח ארוך. פידליטי רשמה ירידה של 10% בשווי הנכסים המנוהלים במהלך הרבעון הראשון, בעוד המשקיעים המשיכו למשוך כספים מתוך מובילת השוק של שנה שעברה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה