משקיעי כי"ל ומכתשים אגן דרוכים: ועידת החקלאות השנתית יוצאת לדרך
המשקיעים תוהים האם בועת מחירי הסחורות החקלאיות עומדת בפני פיצוץ, ובכן מספר רמזים חשובים יגיעו בשבוע הבא עם כינוס ועידת החקלאות השנתית, הנחשבת כברומטר לפעילות המרעה בשנה הקרובה.
האנליסטים ממתינים עדיין לסקר משרד החקלאות האמריקני שיתקיים ב-31 למארס, שצפוי להצביע על ירידת שטחי הגידולים הנמדדים באקרים לאחר השיא שנרשם בשנה החולפת, אולם מנגד צפוי גידול בשטחים המוקצים לפולי הסויה והחיטה.
אבל מה כבר יספקו התחזיות שהמשקיעים לא יוכלו לחזות בעצמם? האנליסטים המסקרים את ענף הסחורות מעריכים כי תתרחש עונת גידולים תנודתית ומזג האוויר כמו תמיד יתן את המילה האחרונה.
מזג אוויר המלווה בגשמים עזים, לדוגמה, עלול להפחית את יבולי התירס באקרים, עליית מחירים עלולה להיות התרופה. פולי הסויה בינתיים, יקבלו מעט יותר תשומת לב לאחר שאיבדו את מקומם לתירס בשל הביקושים העזים לאתנול. הקמח, או ליתר דיוק החיטה, יהיה כנראה העניין המרכזי, המחירים צפויים דווקא לרדת בעקבות חידוש הגידולים בכמה ערים, זאת לאחר שנה שחונה ברחבי העולם.
3 המוצרים החקלאיים המבוקשים בעולם גורמים לדאגה רבה בקרב המשקיעים וכנראה יקבעו את המגמה הכללית בשוק הסחורות – מחירי שיא נוספים או שמא הטרנד בשוק התחלף. אצלנו לפחות ישנן שתי מניות גדולות במדד תל אביב 25, שתהיינה מושפעות בטווח הארוך מההתרחשויות בזמן הקרוב מאוד. כיל ומכתשים אגן, תלויות במגמה ארוכת הטווח של הסחורות החקלאיות.
מחירי גידולים גבוהים מספקים להן קרקע נוחה להעלאת מחירים. בזירה של כיל מדובר באשלג והפוספט, ואילו אצל מכתשים אגן מדובר במחירים של קוטלי החרקים והעשבים.
במעבר יחסית חד, נזכיר כי הסחורות האחרות כמו זהב ופלטינה גם כן רשמו רמות שיא, למרות זאת ישנם רבים שטוענים שהסנטימנט עלול לבוא לידי סיום. מחירי הסחורות תודלקו על ידי ספקולנטים שנהנו מהדולר החלש, מטבע שמרבית הסחורות נקובות בו.
"התכלית של הגידולים החלקאים מאוד חשובה כדי לקבוע את מאזן הכוחות בין הביקוש להיצע עבור השנה הקרובה", אמר מלבין ברס, כלכלן בתחום החקלאות באוניברסיטת מיזורי. "אחד מהפקטורים המרכזיים במשוואה הוא מזג האויר הבלתי צפוי".