שחר התקוות הרים את וול סטריט: הנאסד"ק זינק עוד 3%
המדדים המובילים בוול סטריט נעלו את יום המסחר הראשון לשבוע זה בעליות שערים חדות. אסטרטגים בכירים בשוק גורסים כי אנחנו אכן נמצאים בהאטה או מיתון, אך כנראה הגענו לאמצע והשוק כבר מתחיל לתמחר את העתיד, כך לפחות טען הרט הוגן אסטרטג שוק בכיר בג'פריס.
היום, בניגוד להשתלשלות העניינים בעיתות משבר האשראי, נוחתות שלל חדשות טובות לשוק המניות האמריקני. נתון המאקרו של מכירות הבתים הקיימים מספק עדנה ותקווה מחודשת לסוחרים בניו יורק.
עוד ברקע ליום המסחר, ניצב המהלך של ג'יי. פי. מורגן להעלות את תג המחיר עבור בר סטרנס מ-2 דולר למניה ל-10 דולר למניה - בשעה האחרונה אף קיבל אישור רשמי. וול סטריט חוזרת מפגרה לאחר שביום שישי לא התקיים מסחר בשל חג הפסחא. כמו כן, היום לא התקיים מסחר בבורסות אירופה בשל החג, ומחזורי המסחר בארה"ב עלולים להיות קטנים מהרגיל.
משבר האשראי מספק כותרות גם היום. למרות שה'פד' הכחיש את הפרסומים בדבר רכישה אפשרית של אג"ח משכנתאות וכך גם הבנק המרכזי באנגליה, אולם כעת מדווחת סוכנות בלומברג כי בנקים פדראלים להלוואת משכנתאות יורשו להגדיל את כמות רכישת אגרות החוב מגובות המשכנתאות בסכום של 100 מיליארד דולר - אך ורק של חברות המשכנתאות הממשלתיות פרדי מק (סימול: FRE) ופאני מיי (סימול: FNM).
כאמור ובהמשך לפרסומים הבוקר. ג'יי. פי. מורגן (סימול: JPM) מעלה באופן רשמי את הצעת הרכש לבית ההשקעות בר סטרנס (סימול: BSC) ל-10 דולר למניה מ-2 דולר למניה. תג המחיר המשופר מגיע לאחר שבעלי המניות בבר סטרנס התנגדו למחיר הנמוך בו נסגרה העסקה. ג'יי. פי. מורגן תרכוש 39.5% ממניות בר סטרנס, כאשר הפדרל ריזרב יעניק לה ערבון של 29 מיליארד דולר.
בזירת המאקרו מקבלים המשקיעים מקום לאופטימיות לאחר שמכירות הבתים הקיימים רשמו את העלייה הראשונה מזה שבעה חודשים, והגיעו לקצב שנתי של 5.05 מיליון בתים. בזירת האנרגיה ממשיכים הנפט והזהב את מגמת ההיחלשות שאפיינה אותם מסוף השבוע החולף. הדולר ממשיך גם הוא במגמה שאפיינה אותו בסוף השבוע, מגמת התאוששות מול מרבית המטבעות העיקריים בעולם.
עיתון שוויצי מפרסם היום דוח לפיו הבנק הגדול באירופה על פי שווי נכסיו, UBS, ישקול הצעה מבעלי המניות לקבלת הון של 10 מיליארד פרנקים שווצרים בחודש הבא; הניו יורק פוסט דיווח הבוקר (שעון ארה"ב) כי ענקית הפיננסים גולדמן זאקס מתכוונת לקצץ 15% מכוח העבודה של חטיבת ההון שלה.
בחזרה לשוקי המניות, סקר אסטרטגי שערכה סוכנות רויטרס מעלה כי רווחי הרבעון הראשון של חברות במדד ה-S&P500 יפחתו ב-5.5% בהשוואה לשנה הקודמת, פי שתיים יותר מירידה של 2.7% אותה הם צפו רק לפני כשבוע. התחזית משקפת את הרעה במשבר האשראי הגלובלי, שפגעה בתחזית של הרבה חברות, בייחוד אלו ממגזר הפיננסים.
מדד הנאסד"ק ננעל בעלייה של 3.03% לרמה של 2,326 הנקודות. מדד הדאו ג'ונס ננעל בעלייה של 1.51% לרמה של 12,548 הנקודות.
מאקרו
מכירות הבתים הקיימים לחודש פברואר הראו התאוששות מפתיעה. האנליסטים ציפו ירידה לקצב שנתי של 4.86 מיליון בתים אך התבדו עם עלייה לקצב של 5.05 מיליון בתים.
החוזים על הנפט סיימו את יום שני התנודתי בירידה צנועה, הדולר התחזק מול העיקריים ותמך במגמה, או הפחית את האטרקטיביות כחוף מבטחים. החוזה על הנפט לחודש מאי איבד 98 סנט, או 1% והתיישב במחיר של 100.86 דולר לחבית.
אמריקניות במרכז
לפי דיווחים בתקשורת האמריקנית, ג'יי. פי. מורגן (סימול: JPM) מעוניינת להגדיל את היקף רכישת בר סטרנס (סימול: BSC) ל-10 דולר למניה לעומת 2 דולרים למניה לפי ההצעה המקורית. בעלי המניות של בר סטרנס דורשים תג מחיר גבוה יותר עבור הרכישה, אולם ה'פד', שמסייע במימון העסקה, מתנגד לפי שעה.
עדיין בסקטור הפיננסים, בנק אוף אמריקה (סימול: BAC) עלול לבצע מחיקה של 6.5 מיליארד דולר בדוחות הרבעון הראשון של 2008. כך סבורים אנליסטים בבית ההשקעות Punk Ziegel.
מניית CIT Group (סימול: CIT) תרכז עניין על רקע דיווח בעיתון "וול סטריט ג'ורנל" לפיו החברה מנהלת מגעים עם בנקים בחו"ל במטרה להשיג מימון להמשך פעילות עסקי הליבה שלה. CIT היא חברת פיננסים אמריקנית שנקלעה למשבר הסאב-פריים, והיא אף שולטת בחברת הלוואות לסטודנטים.
מלבד ענף הפיננסים, מניות האגרו-כימיה ירכזו עניין לאור העלאות המלצות בידי בתי השקעות מובילים. בעקבות גל המימושים בסקטור בימים האחרונים, בית ההשקעות הקנדי RBC העלה את המלצתו למניית פוטאש (סימול: POT) ל"קנייה חזקה" מ"תשואת יתר". בנוסף, בית ההשקעות השווייצרי UBS העלה את המלצתו למניית מונסנטו (סימול: MON) ל"קנייה" מ"נייטרלי".
ישראליות במרכז
אלביט מערכות זכתה במכרז לאספקת מערכות מזל"ט סקיילארק I ליחידות מיוחדות של צבא צרפת. זוהי עיסקת המל"טים הראשונה של אלביט מערכות בצרפת, ובחברה מעריכים כי עסקה זו תוביל לעסקאות עם מדינות נוספות באירופה. היקף העסקה לא נמסר, אולם ל-Bizportal נודע כי היא נאמדת במיליוני דולרים בודדים.