וול סטריט השבוע: בר סטרנס מאחורינו, נתוני המאקרו והפחתות הדירוג עדיין לפנינו
המניות האמריקניות נכנסות לשבוע האחרון של הרבעון הראשון עם תקוות רבות למהלך עליות. המהלך להצלת בר סטרנס מעורר תקוות רבות בקרב משקיעים רבים, בד בבד עם המהלכים הנוספים התומכים מצד הבנק המרכזי האמריקני, דולר חזק המלווה עם צניחה במחירי הסחורות. כל הגורמים האלה לא רק מעוררים תקוות אלא ייתכן ומהווים נקודת מפנה בשווקים, כך לפחות גורסים חלק מהאנליסטים.
"הסיפור של בר סטרנס היה סוג של תפנית אשר חיכו לה כולם, אמר Paul Nolte, דירקטור השקעות ב- Hinsdale Associates. "בכל משבר, הדברים הולכים מהרע אל הגרוע, עד שמשהו נשבר. במשבר הנוכחי, משהו אכן נשבר וזו הייתה בר סטרנס."
השבוע האחרון היה מעין זריקת הרגעה לאחר פאניקת המכירות של החודשים האחרונים, המניות ביצעו תיקון מעלה וסגרו שבוע ראשון של עליות מזה חודש, וזאת על אף שבוע המסחר המקוצר בגין חגיגות "יום שישי הטוב".
מדד הדאו ג'ונס השלים קפיצה של 3.5%, ה- S&P 500 עלה 3.3%, מדד הנאסד"ק נעל את השבוע בעלייה של 2.1%.
"ישנם הרבה סימנים כי השוק מצוי בנקודה של מכירת יתר", אמר Barry Ritholtz, מנכ"ל ודירקטור של חברת המחקר ב-Fusion IQ. "במהלך המגמות הרגילות בשוק, תקופות מעין אלו מהוות הזמנות קנייה מצוינת", עוד מוסיף Barry Ritholtz.
אופטימיות זהירה בעקבות הורדות הדירוג של מניות הפיננסים
ענקיות הפיננסים, גולדמן זאקס וליהמן ברדרס, ספגו היום הורדת תחזית דירוג ל"שלילי", על ידי חברת הדירוג S&P. "רווחי הבנקים בוול סטריט יצנחו השנה בכ-30%", כך הודיעו היום בחברת ב-S&P.
"על פי הציפיות הנוכחיות, יתכן וההכנסה הנקייה תרד בשיעור שנתי שבין 20%-30% בעבור הבנקים הפרטיים", כך הצהירו היום ב-S&P.
"הודעת הפדרל ריזרב, בשבוע שעבר, על מתן הלוואות בשיעור הניכיון למוסדות שאינם בנקאיים, במקביל למתן תמיכתו לעסקת ג'י פי מורגן-בר סטרנס מקלה על החשש במחסור הנזילות בשוק", ציינו ב-S&P. "ובכל זאת, בהתחשב במשבר העיקש ובהחלשות הכלכלית, אנו סוברים כי ביצועי החברות הפיננסיות יחמירו", הוסיפו ב-S&P.
בר סטרנס – האימפריה שנפלה
השווקים הפיננסים עברו לספין אחר שהחדשות לגבי ההתמוטטות האפשרית של החברה, הוחלפו במאמץ בזק של הבנק המרכזי האמריקני להציל את הענקית. כל זאת בסיוע של ג'י פי מורגן שרכשה את הבנק תמורת 236 מיליון דולר, או 2 דולר פר מניה.
חברת ההשקעות בת 85 השנים, הועברה לידי הבנק השני בגודלו בארה"ב לאחר שנקלעה לקשיי נזילות חמורים בתופעה הידועה: Run on the bank, כאשר בעלי הפיקדונות רצים אל הבנק כדי להוציא מהר את הכספים.
השוק נרגע מעט מהטראומה ביום שלישי עם הורדת ריבית של 75 נקודות הבסיס ביום שלישי. הדאו הגיב בזינוק של 420 נקודות, או 3.5% והשלים את היום הטוב ביותר מאז יולי 2002. עצם ההתערבות של ה'פד' והרצון העז להגביר את הנזילות בשווקים המיובשים נראה שסיפקה עוד התפתחות חיובית לגבי המניות.
הדולר מתאושש, הסחורות צונחות
בהורדת ריבית של 0.75%, הבנק המרכזי סיפק לשוק את כל מה שהוא היה צריך. הדרמה של בר סטרנס יצרה לא מעט ציפיות להפחתת ריבית של 1% שלם. ה'פד' הציג איפוק מסוים בהורדות הריבית, יחד עם הבעת דאגות נוספות מהסיכונים האינפלציוניים, וסיפק גבולות למידת הנכונות שלו להציף את השוק בעוד דולרים.
עם הדולר שחוזר מרמות שפל היסטוריות, מרבית הנכסים שערכם נקוב בשטר האמריקני, החל מזהב ועד לנפט וקמח הראו את הנפילה החדה ביותר במחירים מזה מספר שנים. כזכור, הראלי האלים האחרון במחירי הסחורות, החל בחודש אוגוסט עם התפרצות משבר האשראי בשווקים.
האם שוק המניות בדרך לריבאונד?
בעוד שמספר אנשים טורחים וקוראים לסיום משבר האשראי והנפילה החדה בכלכלה האמריקנית, הפעולות האחרונות של השווקים בשבוע החולף מביאות מספר אנליסטים להאמין שהתחתית בשוק לפחות לטווח הקצר מוצתה בינתיים.
"אנחנו העלנו את הצפי שלנו לגבי שוק המניות לחיובי-נייטרלי כתוצאה מהמהלכים האחרונים של הבנק המרכזי והתגובה היוצאת דופן מדהימה של השווקים הפיננסים."
"ההשקפה הכלכלית כנראה היא העגמומית אי-פעם והסיכונים למניות הפיננסים נותרו גבוהים, אולם זה בהחלט אפשרי שהנפילה המתמשכת בציפיות מגיעה לסופה," אמר Ken Tower, אסטרטג ב- Covered Bridge Tactical.
העיניים נשואות לעבר נתוני המאקרו
במהלך השבוע הקרוב ייחשפו המשקיעים למספר נתונים מאקרו משמעותיים.
ביום שני הקרוב יפורסמו נתוני מכירות הבתים הקיימים, כאשר קונצנזוס התחזיות מעריך כי קצב המכירות נכון לחודש פברואר יהיה 4.850 מיליון בתים. בחודש שעבר (ינואר) לא פסקה החולשה בשוק המגורים, כאשר המכירות ירדו ב-0.4% ושיקפו ירידה של 23.4% מתחילת השנה.
ביום רביעי הקרוב יפורסמו נתוני המכירות הקמעונאיות. הקריאה הסופית לתמ"ג הרבעון הרביעי תגיע ביום חמישי, כנראה שהמשקיעים לא ייחסו לה חשיבות מכרעת.
שוב כמו כמעט בכל שבוע, עיקר תשומת הלב תגיע ביום שישי עם פרסום נתוני ההכנסה הפנויה והצריכה הפרטית. קונסנזוס האנליסטים מעריך כעת עלייה של 0.3% בהכנסה הפנויה, ובאשר לצריכה הפרטית הצפי הוא לעלייה של 0.1%. סביר להניח שכל ירידה באחד מאינדיקטורים חשובים אלה עלול להתפרש באיתות חולשה אמיתי.