מנהלי ההשקעות מתייחסים להתפתחויות בדולר: "הפחתות הריבית בארץ לא משפיעות על שער החליפין בטווח הארוך"

אורן קפלן ממיטב: "הדולר לא נחלש ממהפכה כלכלית שהתרחשה בישראל" .צחי רודניק מפריזמה: "השקל מושך אליו משקיעים - נוצר היצע של דולרים"
שהם לוי |

אם היינו שואלים לפני שנה את מיטב המומחים, הכלכלנים האנליסטים, מנהלי החברות והמפעלים, האם הם רואים סיכויי לכך שאמצע חודש מרץ 2008, יעמוד שער הדולר על 3.4 שקל היינו כנראה זוכים להתשאות, או צחקוק קל.

ובכן זה איננו בגדר חלום, שוכרי דירות יבואנים ונופשים בחו"ל מחככים כל יום שעובר את ידיהם בהנאה לנוכח המחירים ההולכים ויורדים שעליהם לשלם. בעוד שהיצואנים,המשכירים, ומפעלים רבים סופגים ירידה מתמשכת בהכנסות שלהם כאשר מתרגמים אותן למונחים שקליים.

השבוע נוכחנו לדעת כי החששות עברו לתוצאות בפועל. מפעל פולגת טקסטיל נסגר בעיקר בשל חולשת הדולר וספק אם הוא המפעל האחרון שבשרשרת.

קריאות בשוק להורדות ריבית נשמעות למכביר מצד הגופים במשק, אך מסתבר לפחות על פי ההורדה האחרונה שלנגיד פישר יכולת מאוד מצומצמת להשפיע על שער החליפין.

שי חביב: "הורדות הריבית של פישר לא משפיעות על הדולר בטווח הארוך

מנכ"ל חברת ניהול התיקים של אפריקה ישראל בית השקעות, שי חביב אמר היום: "השקל התחזק מול הדולר מתחילת שנה ב-11% והשבוע ב-3%. השקל מקבל תמיכה מהיחלשות הדולר בעולם. הגורמים שמשפיעים על תנועות ההון בעולם הם החששות כי צעדי הבנק הפדרלי לא יובילו לפתרון המשבר בשוק האשראי."

עוד מוסיף חביב: "בוש אמר אתמול שהוא מעדיף דולר חזק, נגיד הבנק אמר שהוא יזרים עוד כסף כדי לתמוך בשווקים, אלו כוונות ומעשים שלא הולכים אחד עם השני. האירו אתמול זינק והוא נסחר מעל לרמות . נתוני התפוקה התעשייתית באירופה התחזקו מעבר לציפיות, וזה חיזק את ההערכות כי נגיד הבנק באירופה לא יוריד את הריבית."

"וזאת לראיה, פישר הוריד את הריבית בחודש שעבר ב-0.5% הדולר התחזק ליום יומיים וחזר למסלול הירידות. נקודה יותר נמוכה מהרמה בה היה ערב הורדת הריבית. לכן אני לא חושב שהמהלכים של פישר משפיעות בטווח הארוך על שער החליפין."

"אצלנו יפורסם מחר מדד המחירים לצרכן, הנגיד שלנו כנראה יוריד את הריבית שוב. כמו כן, החודש יש התמתנות בלחצים האינפלציונים: זעקות התעשיינים יובילו את הנגיד כנראה להורדת ריבית נוספת. זאת, בהתאם למדד שיפורסם ביום שישי."

אורן קפלן ממיטב: "הדולר לא נחלש ממהפכה כלכלית שהתרחשה בישראל"

מנכ"ל מיטב ניהול סיכונים אומר היום: "ההיסטריה בשוק לא תמיד נובעת משיקולים כלכליים בלבד, יש נטייה לסוחרים ומשקיעים לנתח דברים על בסיס ניתוח צר - דברים שקרו בשבוע האחרון. המגמה האחרונה של הירידות נובעת מהיחלשות הדולר בעולם, לפיכך, אי-אפשר להסביר את הדברים ממהפכה כלכלית שהתרחשה בישראל."

"תמיד יש מפגש של קונים ומוכרים הפרסומים בתקשורת לפיהם יש רק מוכרים לדולר ואין קונים לא נכונות. יחד עם זאת, בשביל לקנות אנשים דורשים מחיר יותר נמוך, בגלל פחד או חוויה לא נעימה שחוו."

"קשה להסביר תנועה כה חדה בזמן כה קצר, השוק לא נע באופן לינארי יש קפיצות חדות מכאן או לכאן, אסור להתבסס על טעויות אופטיות אנשים, יוצרים עיגון למספרים שאין להם קשר למציאות, זה לא מעניין שהיה שער של 3.5, וגם שער של 3.4 היה קשה לחזות."

"אי-אפשר לקבוע שהדולר לא ירד מתחת לרמה מסויימת, כל רמה שנצפתה כלא אפשרית יכולה להתברר כאפשרית."

כאשר הוא מתייחס למסחר הספקולנטי של הימים האחרונים אומר קפלן: "יש למשקיע הרבה אפשרויות להגן על עצמו. ברמה של 3.5 שקל לדולר אנשים לא רוצים לבצע הגנות. סטיות התקן עלו, להגן על שער של 3.4 שקל לדולר, זה הרבה יותר יקר ממה שהיה לפני שבוע כאשר הדולר היה ברמות גבוהות יותר. אנשים חושבים: 'נחכה לראות מה קורה בשוק ואז לבצע הגנה', בינתיים התנאים משתנים המחירים מתייקרים, כל מה שאנשים יודעים ברגע שהם מחליטים לבצע גם אחרים יודעים. בשורה התחתונה לתכמן מהלכים קדימה."

צחי רודניק מפריזמה: "השקל מושך אליו משקיעים - נוצר היצע של דולרים"

מנהל ההשקעות הראשי בפריזמה אומר היום: "העובדה שהדולר עולה או יורד, נובעת מהפרשי הריביות. במקום שהריבית נמוכה המטבע נחלש. הריבית בגוש האירו לא יורדת וההצהרות של הנגיד האירופאי תומכות בדולר."

עוד מוסיף רודניק: "המשק הישראלי מדורג בדירוג של A וזה מאפשר לגופי השקעה מובילים בעולם להשקיע בישראל. השקל מושך אליו משקיעים נוצר היצע גדול של דולרים. הכלכלה האמריקנית צועדת מטה. הממשל האמריקני נתן 150 מיליארד דולר של הטבות בתקופה האחרונה. כמו כן, הפדרל ריזרב נתן ערבות להלוואות מגובות משכנתאות של 200 מיליארד דולר."

"ישנם יצואנים שנמצאים בקשיים כתוצאה מהיחלשות המטבע וזה מאלץ אותם לעשות קיצוצים לצרכי התייעלות. כל פגיעה בענף מסויים במשק תביא לפגיעה בצמיחה, כנראה שזה יביא לפגיעה, כרגע היום מוקדם לקבוע את עוצמת הפגיעה."

רודניק מדגיש: "חלק מהמחירים התייקרו במונחים דולריים, לא בכל העולם ההתייקרות היא במלוא העוצמה במונחי המטבע המקומי. אנחנו מבינים שאם אנחנו רוצים להתסכל על הצמיחה הכוללת המשק הישראלי ומשקים אחרים יוכלו להתמודד על תקופה של האטה בארה"ב. גם בהנחה שאחוז מסוים מהצמיחה של המשק תלוי בארה"ב, עדיין המשק הישראלי יוכל להתמודד עם ההאטה מסוימת בשוק המאריקני."

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה