אברהם ביגר, מנכ"ל מכתשים אגן: "אנחנו מכופפים מטה את פונקצית העלויות של החברה"

ביגר התייחס גם לסוגיית מחירי המוצרים שמוכרת החברה: "אנחנו מעלים את המחירים במקומות שהדבר אפשרי; המתחרים לא יושבים בשקט גם אצלם מתרחש אותו תהליך"
שהם לוי |

חברת מכתשים אגן , פירסמה הבוקר את תוצאותיה לרבעון הרביעי של שנת 2007, ושל השנה כולה. מחד, מהדו"חות מצטיירת תמונה של צמיחה חזקה של החברה, מכירות שנתמכו מעונה חקלאית טובה בברזיל. מאידך, האתגר הגדול בו עומדת החברה הוא היכולת לגלגל את העלייה החדה במחירי הנפט והסחורות על החקלאים.

בהשוואה לשנה שחלפה מכתשים אגן הציגה צמיחה של 20.2% במכירות, כאשר הממוצע של החברות המתחרות עמד על כ-12%, זאת על פי הנתונים שמסרה החברה במסיבת העיתונאים שנערכה הבוקר עם פרסום הדו"חות. שנייה בדירוג החברות הצומחות בתעשייה מצויה ענקית האגרוכימיה, מונסנטו הנסחרת בבורסת ניו יורק (סימול:MOS), עם צמיחה של 16.8%.

מנכ"ל ויו"ר החברה, אברהם ביגר אמר היום: "הרווח הגולמי לשנה כולה, 700 מיליון דולר, אולם שולי הרווח נמוכים משנת 2006, השפעה הנובעת מהתחרות. יש לנו משקל גדול יותר בברזיל בהשוואה לאירופה; בדרום אמריקה שיעורי הרווחיות שלנו נמוכים יותר. בסופו של דבר חברה נמדדת בערכים המוחלטים שלה ולא בשולי הרווח, בין אם זה שולי ה-EBITDA ובין אם זה שיעורי הרווח הגולמי. חשוב להבין שהערך של החברה לא נגזר משיעורי הרווח התפעולי."

בהתייחסו לצמיחת שיעורי ה- EBITDA השווה ביגר את התוכנית האסטרטגית של החברה למתחרה FMC, ואמר: "המתחרה אכן נמצאת בשיעורי רווח גבוהים יותר, אולם זה נובע מקיצוץ נרחב בהוצאות הפיתוח, אנחנו מתמקדים בבניית ערך לאורך זמן."

"בשני העשורים האחרונים לא היה בתעשייה תהליך של עליית מחירים"

ביגר התייחס היום גם בנוגע לנושא המטריד יותר מכל את המשקיעים והאנליסטים כאחד – יכולת החברה להעלות את מחירי המוצרים כלפי החקלאים: "אנחנו לא מובילים בהעלאות המחירים, מעלים את המחירים במקום שהדבר אפשרי. ב-15 עד 20 שנה האחרונות התעשייה לא הכירה מצב של העלאות מחירים מבחינת המוצרים שהיא מוכרת. יש צורך לשנות את התרבות הארגונית, עכשיו ישנה הזדמנות להעלות מחירים, אנחנו פועלים בעניין. כמו כן, המתחרים לא יושבים בשקט ופועלים בערוצים שלהם."

"סביבת המטבעות תומכת במערב ומזרח אירופה, זה גורם שמקזז את העלויות."

סמנכ"ל הכספים של החברה, רן מידן הדגיש: "החל מהרבעון הרביעי אנחנו עדים לעליית מחירים של המוצרים שאנו מוכרים. בחלק מהמוצרים היינו בפיגור מול המתחרים מבחינת העלויות וגילגולן על החקלאים."

מידן רואה את הצורך לציין את יכולת גביית החובות האיתנה של החברה: "מצב החקלאים טוב וזה משפיע לחיוב על תזרים המזומנים של החברה. הצטיידנו במלאים בצורה מאוד מתוכננת שהרעה את ההון החוזר, זאת מתוך ראייה שהעונה ב-2008 תהיה טובה."

עליית מחירי חומרי הגלם מול גידול בשטחי המזרע

מנכ"ל החברה התייחס לסוגייה של עליית מחירי מחירי חומרי הגלם: "קיימים ביקושים יותר גדולים לחומרי גלם, בזמן שישי בעיות בעולם להתאים את ההיצע לביקושים מבחינת כושר הייצוא העולמי. הנגזרות של מחירי חומרי הגלם שלנו הם נגזרות בעיקר של דלקים, עם זאת, הדבר פועל על החברה בשני האופנים גם מבחינת העלויות וגם במבחינת הביקושים (למוצרי ביודיזל – גידולים חקלאים המהווים תחליפי אנרגיה)."

יחד עם זאת, החברה מגלה נכונות גדולה להתייעלות ושיפור המרווחים בעתיד. לאחרונה נעשה תיאום מערכות בין הגופים השונים בעיקר בתחום הארגון והפיתוח.

למרות האתגרים בפניהם ניצבת החברה ראוי לציין כי ההנהלה שמה דגש רב בהצפת הערך עבור המשקיעים. לפיכך מדגישים היום בחברה את המאמצים הכבירים לכופף את פונקציית העלות, עובדה זו מספקת עבורה רוח גבית מול הרוח הנגדית של עליית מחירי התשומות.

"המתחרים אומרים שמחירי המוצרים יעלו, אני לא אסתור זאת"

"המתחרים אומרים שהם מצפים שהביקושים יימשכו, אני לא רואה סיבה להניח משהו שסותר הנחה זו. ככל שהמחירים של התפוקה החקלאית יעלו יהיה לחקלאים שווה להשקיע." אומר היום ביגר.

"המצב של החקלאים הברזילאים נראה טוב. חשוב להזכיר כי עיקר המכירות הן במחצית השנייה של השנה, בסופו של דבר חשוב לזכור שהכל תלוי במזג האוויר, אם הוא ימשיך לחייך אלינו אנחנו לא נהיה פסימיים."

שאול פרידלנד, מנהל המכירות של החברה אמר ל-Bizportal: "פעם בברזיל היו אדמות מוזנחות, אך היום במחירים הגבוהים של התוצרת החקלאית, שטחי הזריעה גדלים. בגלל המחירים הגבוהים ישנה נכונות להשקיע, לחקלאים ישנן יחידות ייצור והם רוצים להפיק מהן יותר. בברזיל ומזרח אירופה שם היו בעבר טכנולוגיות נמוכות, החקלאים מגדילים את התפוקה."

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה