הכנסת אישרה צעדים חברתיים נוספים: מס הכנסה שלילי וחלוקה שוויונית של נטל המס
הכנסת אישרה הערב בקריאה שניה ושלישית שני צעדים נוספים הכלולים בתכנית האוצר לצמצום פערים חברתיים ולהגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה.
שר האוצר, רוני בר-און: "חובת הממשלה לסייע לשכבות החלשות לצאת ממעגל העוני ולהשתלב בשוק העבודה והצעדים שאושרו היום בכנסת יובילו להשגת יעדים אלו. לא מדובר בשינויים פרטניים, אלא במדיניות עיקשת, רציפה ושיטתית שנועדה לשנות את המציאות החברתית מהיסוד. נמשיך לפעול לצמצום הפערים החברתיים באמצעות הגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה, תוך הבטחת שכר הולם".
תכנית האוצר שאושרה בכנסת הינה השלמה לשני צעדים נוספים שמבוצעים ע"י האוצר, הגברת האכיפה על חוקי העבודה (ובפרט חוק שכר המינימום) והגדלת ההיצע של מעונות יום וצהרונים. צעד נוסף שבכוונת האוצר לנקוט להשלמת התכנית בעתיד הינו יישום ביטוח פנסיוני לכל עובד. תוכנית זו הינה תוצאה של עבודת מטה משותפת אותה הוביל מנכ"ל משרד האוצר, ירום אריאב, ולה שותפים- משרד האוצר, משרד התמ"ת, בנק ישראל, ביטוח לאומי והמועצה הלאומית לכלכלה.
מנכ"ל משרד האוצר, ירום אריאב בירך על אישור הכנסת ואמר כי תוכנית זו הינה חלק ממדיניות כלכלית ארוכת טווח אותה מוביל משרד האוצר מתוך רצון להביא להגדלת שיעור התעסוקה במשק תוך מתן הכלים הנדרשים לביצוע מטרה זו. מס הכנסה שלילי
המהלך מהווה כלי לתמרוץ השתתפותם של עובדים בשוק העבודה, וכן להגדלת הכנסתם הפנויה של עובדים ברמות השכר הנמוכות ולצמצום הפערים הכלכליים ביניהם לבין עובדים ברמות שכר גבוהות יותר. מאחר והעובדים ברמות השכר הנמוכות מצויים ברובם מתחת לסף המס, הם לא נהנו או נהנים מהפחתות בשיעורי המס הישיר שהובילה ושמובילה הממשלה.
לעומת זאת, יישום מס הכנסה שלילי, שבמסגרתו תשלם הממשלה מס לעובדים במקום לגבות אותו מהם, יאפשר גם לאוכלוסיות החלשות יחסית ליהנות מפירות הצמיחה ומהחוסן הכלכלי.
להלן תנאי הזכאות לקבלת מס הכנסה שלילי:
היקף ההכנסה ממנה יהיו זכאים עובדים למס הכנסה שלילי הינו 45% משכר המינימום, כ-1725 שקל כיום.
עובד שלו יש 1-2 ילדים יהיה זכאי לתוספת של עד 275 שקל לחודש ועובד עם 3 ילדים ומעלה יהיה זכאי לתוספת של עד 400 שקל לחודש. גיל "הכניסה" לקבלת מס הכנסה שלילי, הינו 23, כלומר רק מגיל זה ואילך תהיה זכאות