כלכלת סין עלולה לאבד את היתרון התחרותי; עלויות ההעסקה גדלות

על פי סקר חברות מקיף שנערך בקרב חברות אמריקניות וגופים עסקיים הפועלים ברחבי סין, עולה כי הפירמות בוחנות מחדש את כדאיות הייצור במדינה, ולא פוסלות מעבר להודו או לויטנאם
שהם לוי |

כלכלת סין מתחילה לאבד את היתרון התחרותי שלה, בעיקר בשם הנסיקה בעלויות, זאת על פי סקר חברות שנערך על ידי American Chamber of Commerce, שבשנחאי. תופעת הפיראטיות היא בעיה נוספת המופיעה בדו"ח שהתבסס על סקר של 1,600 חברים בהתאגדות.

"חלק מהחברות ציינו כי בידיהן תוכניות לבצע מעבר לויטנאם או הודו", אומר Norwell Coquillard, נשיא Cargill Investments, חברת החזקות של הענקית Cargill.

יחד עם זאת, עדיין ציין Coquillard,כי עדין החברות הפועלות בסין שוקדות על הגדלת התפוקה, לצד העברת המפעלים לערים קטנות יותר בהן העלויות זולות יותר. לפירמות רבות ברחבי ארה"ב, החיפוש, התשלום, ושימור העובדים הטובים נותרו הבעיות המרכזיות למעסיקים לא מעטים, כך מדגיש הדו"ח.

"עוד השקעות צפויות להגיע ולמתוח את הכישרונות," אומר Stephanie Liu, דירקטור ב- Asia Pacificלתעשיות Armstrong World, יצרנית של ציוד לבניה. אין כרגע סימנים לרגיעה בזמן הקרוב, מציין Liu.

בינתיים, חוקי עבודה חדשים, עלולים להשפיע בשנה הבאה, והחלו להגביר את חוסר הודאות באשר לנהלי ההעסקה והפיטורים של העובדים. חוקי העבודה החדשים אשר יכנסו לתוקפם החל מה-1 ביוני מעניקים לעובדים שהועסקו בחברה יותר מ-10 שנים חוזה הגנה מפני פיטורים שלא מסיבות לגיטימיות.

מספר חברות חוששות כי החוק עלול לקרר את בועת הפלדה הסינית כהגדרתם. למרות זאת, עבור פירמות אמריקניות גדולות הפועלות בארה"ב אין הרבה ממה לחשוש, מאחר ומדיניות העסקת העובדים שהן מנהיגות מצויות בקו ישר למול הסטנדרטים הלאומיים. זאת, בניגוד לחברות המקומיות והקטנות שבפעמים רבות, מתעלמות מזכויות הפועלים וגם לא משלמות תמלוגים ראויים.

קשה לקבוע מה תהיה ההשפעה על הכלכלה הסינית בשלב זה, אך נראה כי קיים חשש להאטה מסוימת בקצבי הצמיחה, כחלק מההאטה הצפויה בכלכלה העולמית. מה גם, נראה שלחוקים החדשים והקריאות להגברת הפיקוח על זכויות העובדים עלולה להיות השלכה בעתיד על עלויות הייצור במדינה. ובתוך כך, בחינה מדוקדקת יותר של כדאיות הייצור במדינה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה