יזמי הנדל"ן יוצאים נגד עיריית חיפה: "מקבלים יחס של אויב הציבור"
ענף הנדל"ן בחיפה נמצא בשפל כבר תקופה ממושכת. בעוד לא מעט ערים בארץ נמצאות בפריחה חסרת תקדים, העיר הצפונית סובלת משפל בן 5 שנים במחירי הנדל"ן. על פי זכיין אנגלו -סכסון בחיפה דרור אלוני, "משנת 2002 ישנה ירידה ממוצעת של בין 10% ל-15% במחירים הדולריים של הדירות. דירת 4 חדרים ממוצעת עלתה לפני 5 שנים 220 אלף דולר, בעוד מחירה היום עומד על 170 אלף דולר בלבד (וצריך גם לקחת בחשבון גם את הירידה החשה בדולר)". יצאנו לבדוק את הקושי האמיתי הקיים בעיר וחזרנו עם תגובות מעניינות.
תגובות היזמים
רן בן אברהם, סמנכ"ל השיווק של חברת ייזום הנדל"ן צמח המרמן הפועלת באיזור חיפה והצפון - "הנהגת חיפה צריכה לקחת את נושא התכנון לראש מעייניה. העירייה מפחדת לקחת את הוצאות הפיתוח בשצ"פים על עצמה, דבר שמקשה על היזמים". עם זאת, מוסיף בן אברהם, כי "חיפה עוברת כעת תקופה לא פשוטה ואני רואה אותה יוצאת ממנה בקרוב. הזרז ליציאה ממשבר הוא ראש העיר יונה יהב, הוא מנסה מאוד לקדם את תוכניות הבנייה בעיר".
עמי בן משיח, מנכ"ל ומייסד חברת הבנייה אלמוגים, הפועלת באיזור חיפה היה הרבה יותר חריף - "העירייה לא מוטת יזמים ומתייחסת אל היזם כאויב הציבור, זאת תוך הפעלת מדיניות בולשביקית שעוצרת את היזמות". בן משיח מוסיף, כי "העירייה לא מאשרת תוכניות ואנחנו רואים תוכניות תקועות כבר הרבה מאוד זמן". לסיכום מוסר מנכ"ל החברה, כי מדיניות הערים שמסביב לחיפה היא גמישה יותר וניתן לראות זאת לדוגמה בטירת הכרמל".
יואב הירש מנכ"ל יובל אלון, יזמית הבנייה הפועלת בצפון אומר, כי "הביקושים בחיפה פשוט נמוכים, המלחמה עשתה את שלה ומדיניות העירייה קשה לקבלנים". עוד מוסיף הירש, כי "העיר תתאושש אם העירייה תשנה את גישתה, העירייה צריכה לעבור למדיניות שלוקחת בחשבון את צרכי היזם. בעיר השכנה, נשר, יש ראש עיר שחושב כך ומתחשב בצרכי היזמים בבואו להציג פרוייקטים לקידום".
שרון שוופי מנכ"לית גב ים, חברה העוסקת בנדל"ן מניב ויזמי אומרת, דווקא מציגה את העמדה המנוגדת - "העירייה עזרה לנו לקדם תב"ע (תוכנית בינוי עיר) ביחידות הדיור אותן אנו בונים במורדות הכרמל. אפילו אומר כי קיבלנו סיוע מהר מעריית חיפה לכל מה שביקשנו. באופן כללי אני חושבת שחיפה חייבת להיות הדבר הבא."
זכיין אנגלו סכסון בעיר דרור אלוני מוסר, כי "יזמים אינם רוצים לקנות מגרשים בעיר מכיוון שלוקח להם בין שנתיים ל-3 שנים להוציא היתרי בנייה. אני לא יודע מה הסיבה לעיכובים אבל אני יכול לתת דוגמא לכך שישנם מגרשים על הכרמל בעלות של מיליון דולר שמיועדים לבניית 6-7 יחידות דיור, שפשוט עומדים ללא דורש, וזאת בשל זמן ההמתנה הארוך עד קבלת האישור".
תגובת מהנדס העיר אריאל וטרמן, "חיפה פיגרה במעט אחרי עיריות אחרות, זאת מבחינת נגישות המידע לציבור, אבל כרגע התקנו מערכת מידע תכנוני באתר העירייה ויישרנו קו עם הערים האחרות. כמו כן ביצענו תהליך ייחודי וראשון מסוגו בארץ והוא, ניתוח של תהליך הרישוי - קבענו לכל תחנה בתהליך הרישוי זמן מוגדר ואם העירייה חורגת ממנו המערכת מתריעה באופן אוטומאטי על חריגה. בשנתיים האחרונות יש עליה בכמות ההיתרים וזמן הטיפול בבקשות התקצר. בכנס שערכה העירייה לפני כשבוע, הצגנו את המערכת החדשה וכבר קיבלנו פניות רבות של יזמים".