פרופ' זוסמן: "חייבים לסבסד עובדים בלתי מיומנים"

עיקר העוני בישראל, כ-60%, הוא בקרב משפחות עובדות ומשנה לשנה מספרם רק גדל
דותן לוי |

בכנס השנתי של האגודה ליחסי עבודה שהתקיים באוניברסיטת בר-אילן, נשא דברים פרופ' צבי זוסמן. לדבריו, יש שימוש יתר במכשיר של שכר המינימום, שהוא כלי בלתי ממוקד וקשה לאכיפה. "נניח שהילדים של גליה מאור ישתכרו כסטודנטים מתחת לשכר המינימום, האם גם אז מוצדק לעלות את שכרם של מי שחוזרים בערב למשפחות עשירות?"

זוסמן הוסיף: "העלאת שכר המינימום דחקה הצידה את הדיון הציבורי בהנהגת מס הכנסה שלילי, בו הושקעה עבודת הכנה רבה וחשובה שנועדה לטפל בבעיות העוני בישראל".

עוד הוסיף זוסמן, "שכר המינימום הוא אמנם כלי חשוב במאבק בעוני, אבל זהו כלי בלתי ממוקד שקשה לאכוף אותו. מעל הכל, הוא אינו מטפל כיאות בבעיה המרכזית של העוני בישראל - שכירים בעלי שכר נמוך. עיקר העוני בישראל, כ-60%, הוא בקרב משפחות עובדות ומשנה לשנה מספרם רק גדל. לכן, הטיפול במשפחות עובדות עניות צריך לעמוד במוקד הדיון הציבור ובראש סדר העדיפויות".

פרופ' זוסמן הוסיף ואמר: "ברור לגמרי שבשלב מסויים ילדיה של גליה מאור, מנכ"ל בנק לאומי, הרוויחו או ירוויחו כסטודנטים שכר מינימום או פחות מכך. אך בערב הם חוזרים למשפחה עשירה. שכר המינימום, על כן, הוא אוניברסלי והוא יגרום לכך שגם שכירים הנמנים על משפחות עשירות ייהנו ממנו".

בנוגע לתשלום שכר המינימום אמר זוסמן: "לצערי, יש שימוש יתר במכשיר של שכר המינימום. הטלת כל כובד המשקל לטיפול בבעיות העוני ולשמירה על רמת חיים נאותה על מכשיר זה היא בלתי הגיונית. כדי לשמור על כך שמשפחה תהיה מעל קו העוני יש לשלם לה שכר מינימום של 1,250 דולר וזה למעלה מכוחות המשק. לכן, חייבים לחזור למסלול של מס הכנסה שלילי שהוא למעשה סבסוד של עובדים בלתי מיומנים".

בהתייחסו לנושא קצבאות הילדים אמר פרופ' זוסמן, כי הייתה זו שגיאה גסה לעבור מקיצוניות אחת לשניה. לדבריו, בראשית הדרך תמרצו הקצבאות משפחות מרובות ילדים ואח"כ קוצצו הקצבאות בצורה חריפה מידי. לכן, נדרש היום תיקון במדיניות חלוקת הקצבאות. פרופ' צבי זוסמן הציע להעניק קצבה אחידה לכל ילד ולהעניק מענק משפחתי של 400-500 שקלים לכל משפחה שיש לה ארבעה ילדים ויותר. בצורה כזו לא ינתן תמריץ עבור ילדים נוספים ויתוקן הקיצוץ הדראסטי בקצבאות.

נציג ההסתדרות, עו"ד אפרים ז'ילוני, אמר בכנס האגודה ליחסי עבודה, כי רמת שכר המינימום בישראל נמוכה יחסית ליעדי הסחר העיקריים של ישראל, ארה"ב ואירופה. לדבריו, בארה"ב קיימת מגמה בקרב חלק מהמדינות להעלאת שכר המינימום הפדראלי, שעומד כיום על 5.15 דולר לשעה, לעומת 4.2 אצלנו.

מנהל אגף עבודה ומשאבי אנוש בהתאחדות התעשיינים, אבי ברק, אמר בדיון כי אין ספק שהעלאת שכר המינימום תרמה תרומה שלילית לסגירת קווי ייצור ומפעלים וכתוצאה מכך להגברת האבטלה. לדבריו, בארה"ב שכר המינימום כולל את כל התוספות ואילו אצלנו הרכיבים הנוספים של השכר לא נכללים ומתווספים לשכר המינימום. ברק קרא לחדול מהצמדת שכר המינימום לשכר הממוצע במשק ולהצמידו לשכר החציוני.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה