פעילי מט"ח צופים להתחזקות השקל כשיתבהר המצב באיזור

בבנק הפועלים סבורים כי בטווח הקצר השקל ייסחר במגמה מעורבת ובטווח שערים צר יחסית. לאומי: בעוד שבטווח הקצר יתכן מסחר תנודתי בהשפעת אירועים גיאו-פוליטיים, באופן כללי צפוי השקל לשמור על חוזקה יחסית
דרור איטח |

את השבוע החולף סיים המטבע האמריקני בסימן התחזקות למול השקל הישראלי. ביום שישי האחרון ניצב הדולר ברמת 4.632 שקל, עליה שבועית של 0.29%. סוחרי המטבעות התרכזו בשבוע החולף בשני אירועים. הראשון, העלאת הריבית השקלית על ידי נגיד בנק ישראל לרמה של 3.75%, והשני, ניצחונה של תנועת החמאס בבחירות לרשות הפלשתינית.

האירוע הראשון נלקח בחשבון בקרב המשקיעים, העלאת הריבית הייתה צפויה ופער הריביות צפוי להישמר במידה והריבית הדולרית תעלה שוב (ע"פ הערכות). מה שלא נלקח בחשבון הוא ניצחון החמאס, ארגון הטרור טרף את הקלפים ותפס את פעילי השוק לא מוכנים. ניצחונו העלה את רמת אי הוודאות במשק, מאחר שמדובר בארגון טרור שמצהיר כי רצונו בהשמדת ישראל, לא ברור כיצד יתנהג בעתיד. לפי שעה לא מורגשת בהלה ולא נראה כי המשקיעים מוטרדים יתר על המידה, אך עדיין העתיד ברור פחות.

ביחידת המחקר של בנק הפועלים מעריכים, כי בטווח הקצר השקל ייסחר במגמה מעורבת ובטווח שערים צר יחסית. בשוק ממתינים להתפתחויות בזירה הפוליטית בישראל, לקראת הבחירות ההולכות וקרבות. העלאת הריבית השקלית השבוע לא השפיעה משמעותית על המסחר בשקל, הן בגלל שהייתה צפויה והן בגלל ההערכות להעלאת ריבית בארה"ב בשבוע הבא, כך שפער הריביות צפוי לחזור לרמה של רבע אחוז. באשר לטווח הארוך, מעריכים כי קטנו הסיכויים למגמה של פיחות. השקל צפוי לקבל תמיכה משילוב של מספר גורמים:

זרימת הון לישראל על ידי משקיעים זרים על רקע המדדים הכלכליים החזקים בישראל, שמצליחה לקזז ויותר את העלייה המתמשכת שנרשמה בהשקעות של ישראלים בחו"ל, ותחזיות של בתי השקעות ובנקים גדולים ברחבי העולם, כי בשנת 2006 צפויה מגמה של היחלשות בשער הדולר מול האירו בשוק הבינלאומי, שצפויה ללחוץ כלפי מטה גם את שער הדולר מול השקל.

בענף מחקר שוק ההון של בנק לאומי סבורים, כי למרות החששות מהשלכות ההפתעה בבחירות ברשות הפלסטינאית ופער הריביות הנמוך בין ישראל לארה"ב, הרי שלנוכח התבהרות המפה הפוליטית המקומית והמשך הצפי האופטימי לגבי כלכלת ישראל בשנת 2006, המסחר בשקל-דולר צפוי להמשיך ולהתאפיין ביציבות יחסית כאשר הוא נתמך בסנטימנט העולמי החיובי כלפי השווקים המתעוררים וממגמות המסחר בדולר בעולם.

במבט לעתיד, מעריכים בבנק כי בעוד שבטווח הקצר יתכן מסחר תנודתי בהשפעת אירועים גיאו-פוליטיים, באופן כללי צפוי השקל לשמור על חוזקה יחסית לנוכח המשך זרם ההשקעות הזרות לישראל, מדיניותו האקטיבית של בנק ישראל ומגמות המסחר במט"ח בעולם.

לדברי כלכלני גיפט, אפשר לומר שבשלב זה שוק המט"ח מודאג אבל לא נבהל מנצחון החמאס. יתר עם זאת, אם יתברר שהחמאס אינו מוכן להתנהג במתינות ולשמור על השקט הבטחוני, אז קיים סיכון של עליה חדה של שער הדולר. להערכתם, אם חששות השוק מנצחון החאמס יתגברו, יש סיכון שהשער ישבור במהירות מעל ל-4.65.

מחדר העסקאות של פורקסיה נמסר, כי עליית החמאס, טורפת לעת עתה את הקלפים בשוק המט"ח. בפורקסיה צופים כי בטווח הקצר יהנה המטבע האמריקאי מאי הוודאות במישור המדיני-פוליטי לצד צמצום פער הריביות. אך עם התבהרות התמונה נצפה חזרה לריטואל היציבות תוך נטייה לייסוף המטבע המקומי, במקביל להתנהלות האמריקאי בעולם.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה