אבי בן טל YNET
צילום: יח"צ

רעידת אדמה בשוק הדיגיטל: גם ynet פורש מהוועדה למדרוג, שצפויה להתפרק

כמעט חודש לאחר פרישת וואלה, גם אתרי קבוצת ynet, בהם גם כלכליסט ו-XNET, יפרשו מיידית מהוועדה. בקרוב: ישיבת חירום לגבי עתיד הוועדה
אלכסנדר כץ | (2)

אחרי מספר שבועות של סימן שאלה, ההחלטה נפלה. לאייס נודע כי קבוצת ynet הודיעה היום (יום א') רשמית על פרישתה מהוועדה למדרוג באינטרנט. בכך גובר שוב החשש כי הוועדה עשויה לסיים את דרכה, 5 שנים לאחר שהחלה לפעול, ושנתיים לאחר שנתוני הגלישה החלו להתפרסם רשמית.

כבר החודש לא פורסמו נתוני הגלישה של הקבוצה, שכללו את האתרים ynet, כלכליסט, XNET ועוד, וזאת לבקשתה. כבר אז דובר על רצונה של הקבוצה לפרוש מהמדידה, כפי שעשתה זמן קצר לפני כן קבוצת וואלה, על אתריה השונים, בהם גם וואלה שופס, יד2, יורם, TIPO, zahav.ru ועוד.

האתרים החברים בוועדה, משלמים בין עשרות למאות אלפי שקלים בשנה, לפי גודלו של האתר. על פי הערכות, וואלה ו-ynet שילמו כ-300 אלף שקלים בשנה, הרבה מאד כסף בהתחשב במצבם הפיננסי של גופי התקשורת בישראל. האתרים התרעמו על סכומי הכסף שהשקיעו בחברות באתר, אבל עוד יותר בכך שטענת חלקם, הוועדה לא הצליחה להגדיל את נפח הפרסום בדיגיטל ולהוביל תקציבים נוספים לתחום.

בעקבות הקולות שנשמעו בשבועות האחרונים, הודיעה החודש השלוחה הישראלית של גמיוז - ספקית מדידת רייטינג האתרים, כי תפחית בכמעט 50% את התשלום שהיא גובה מהוועדה למדרוג. המשמעות היא הקלה בדמי החבר המשולמים על ידי אתרי האינטרנט ומשרדי הפרסום.

ב-ynet נותרו על הגדר בתקופת החגים, כאשר כל השוק מצפה למוצא פיהם של אנשיה, ובראשם המנכ"ל אבי בן-טל. גם בנענע10 שרמזו על אופציית הפרישה, המתינו עם ההצהרות כדי לבחון מה עושה האח הגדול מבית מוזס. היום כאמור, נפל דבר ובאתר מבית 'ידיעות אחרונות' החליטו לסיים את הסאגה, והודיע על פרישה רשמית. ביום שלישי צפויה האסיפה הכללית של הוועדה של הוועדה למדרוג להתכנס כדי לדון במצב שנוצר, והאם יש מקום לפעילות הוועדה במתכונת הנוכחית, כשהיא ללא 2 האתרים הישראלים הגדולים - וואלה ו-ynet .

מקבוצת ynet לא התקבלה תגובה. מנכ"ל הוועדה למדרוג באינטרנט גל תורג'מן מסר הערב כי "לאור פרישתה לאחרונה של וואלה מוועדת המדרוג, ועם פרישת ynet כעת, תתכנס האסיפה הכללית של הוועדה להחלטה על המשך דרכה".

שוק הפרסום בדיגיטל לא מתרומם

אחרי פיק של כמעט 4 מיליארד שקלים בשנת 2010, רשמה עוגת הפרסום ירידה רצופה בשנתיים שלאחר מכן, וב-2012 הסתכמו הוצאות הפרסום בישראל ב-3,492 מיליארד שקלים, ירידה של כ-11% בשנתיים, כך על פי נתוני יפעת בקרת פרסום. בשקלים - מדובר על ירידה של כמעט 500 מיליון.

קיראו עוד ב"תקשורת ומדיה"

עוגת הפרסום ב-4 השנים האחרונות (נתונים באדיבות יפעת בקרת פרסום)

לצד ירידה דרסטית בהוצאות לפרסום בעיתונות - 21% ב-3 שנים, שוק הפרסום באינטרנט סבל מתנודתיות, אבל דווקא מצבו היה פחות רע. ב-2009 הוא עמד על 522 מיליון שקלים, ושנה לאחר כבר זינק ב-18% ל-616 מיליון, אולם מאז רשם ירידה וההתייצבות: 573 מיליון ב-2011 (נתח של 15% מעוגת הפרסום) וב-2012 (נתח של 16% - בשל הקטנת עוגת הפרסום בכמעט 300 מיליון באותה שנה).

"במצב הזה מצבנו אפילו טוב", אומר אחד החברים בוועדה למדרוג, התומך בהמשך פעילותה, "כשכל השוק יורד, אנחנו ממשיכים לקבל את אותם תקציבים, והנתח שלנו אפילו עולה, ועוד בשנה הראשונה בה מתפרסמים באופן מלא נתוני הגלישה של האתרים".

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    רונן 30/09/2013 13:59
    הגב לתגובה זו
    אני מאמין שיש סיבה שהם לא רוצים שימדדו אותם.
  • 1.
    קובי 30/09/2013 10:21
    הגב לתגובה זו
    לוועדה אין את נתוני גוגל/פייסבוק - שרבים מהתקציבים עברו לשם!!! פשוט חברות הפרסום והאתרים הגדולים לא אוהבים את זה - כי אין עמלת מדיה כמו שהם רגילים