העתיד קרוב: העלאת ריבית אמריקנית נמצאת ממש מעבר לפינה

יניב חברון, כלכלן ראשי של אקסלנס, מפרט את השפעות היתכנות העלאת ריבית בארה"ב על השוק האמריקני בפרט ושוקי העולם בכלל
יניב חברון |
נושאים בכתבה ריבית

מדהים באיזו מהירות ההסתברויות להעלאת ריבית בארה"ב משתנות - בעיקר את מי שלא מכיר את השוק. בתוך חודש ימים ההסתברות להעלאת ריבית בחודש דצמבר בארה"ב יותר מהכפילה את עצמה ועומדת כעת באזור ה-80%.

הנאום ה"ניצי" של יו"ר הפד, ג'נט ילן, בשבוע שעבר בקונגרס ודוח התעסוקה לחודש אוקטובר הובילו לשינוי. ילן טענה שהכלכלה מתפקדת היטב וחברי הוועדה אכן ישקלו האם להעלות ריבית כבר בהודעה הקרובה - זאת שהיא מתעקשת כי שום דבר עדיין לא הוחלט וזוהי אכן הזדמנות חיה להעלות ריבית. יומיים לאחר מכן התפרסם דוח התעסוקה החזק לחודש אוקטובר שהצביע על יצירה של 271 אלף משרות, כ-90 אלף משרות יותר מהצפי. בנוסף גם השכר עלה בחדות וב-12 החודשים האחרונים נרשמה עלייה של 2.5% (אחרי תקופה ארוכה סביב עלייה של 2% ובדרך ליעד של הפד שעומד על עליית שכר של 3%). כמו כן, האבטלה ירדה לשפל של 5%.

בסך הכל שוק העבודה סיפק את העדות שהפד זקוק לה כדי להעלות ריבית, וגם תנאי השוק טובים - שוקי המניות חזרו לתקן מאז ספטמבר, ובשוק מצפים להעלאת הריבית - האג"ח האמריקני לשנתיים נסחר בתשואה של 0.9%. עם זאת הנתונים באירופה חלשים וסין עדיין מדשדשת בין התייצבות להתמתנות. כמובן שאפשר לחכות 6 שבועות נוספים - מה בוער - חיכו עד עכשיו, ובכל זאת, אחרי שהפד פספס כל כך הרבה הזדמנויות להעלות את הריבית, כנראה שהפעם ילכו על זה.

התשואות בארה"ב לא ימשיכו לעלות עוד הרבה ללא שיפור משמעותי באירופה, בעיקר באינפלציה, תעסוקה ובנתוני הייצור. האמריקנים חייבים לוודא שאירופה ושאר העולם יהיו צעד אחד או שניים (אבל לא מעבר לכך) אחריהם בהעלאת ריבית, שכן הדולר החזק אכן בפוגע בכלכלה האמריקנית והשאלה עד כמה הם יוכלו לספוג.

אנחנו מאמינים שלדראגי אין צורך לנקוט בהרחבה מוניטרית נוספת בשלב זה, הרי האירו ממשיך להיות חלק ושוק האשראי משתפר. עם זאת, ההסתברות להרחבה מוניטרית נוספת באירופה תרד משמעותית רק עם יתקיים שיפור נוסף בנתוני המאקרו - וזה מה שיאפשר המשך עליית תשואות והמשך שיפור בציפיות הריבית בארה"ב ואירופה.

בנקודה זו אולי רצוי להזכיר כי האינפלציה בארה"ב, אירופה ומקומות נוספים בעולם, צפויה לבצע קפיצת מדרגה לאחר יציאת מדדי נובמבר - דצמבר, שכללו ירידות חדות במחירי הנפט אשתקד. בהנחה שמחירי הנפט יישארו ללא שינוי או יצליחו אף לעלות בחודשים אלו, התשואות בשוק האג"ח עשויות לעשות את הקפיצה הבאה שלהן מיד בתחילת שנת 2016.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.  

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה