המקום לעשות בו תשואת יתר כעת - שימו לב

דנה אביב-אופיר ואבי שגב, מנכ"לים משותפים באביב-שגב בוטיק השקעות, מצפים לנאומו החודשי של מריו דראגי, יו"ר ה-ECB, ומתארים את התרחישים האפשריים
אבי שגב | (7)
נושאים בכתבה מריו דראגי ריבית

כידוע, השוק והמשקיעים ממתינים בציפייה דרוכה למוצא פיו של נגיד הבנק המרכזי באירופה, מריו דראגי. בצד הודעת הריבית החודשית של הנגיד, רבים מצפים כי דבריו יכללו התייחסות לאפשרות של התחלת יישום של תכנית להרחבה כמותית בגוש האירו. תכנית שכזו, שרבים רוצים לראות כבר את התחלת יישומה, אמורה להגביר את הנזילות בגוש האירו, לסייע בהתאוששות הכלכלות (בעיקר החלשות) בגוש ובהגדלת הצמיחה שנחוצה כל כך לסיום היציאה מהמשבר הכלכלי של השנים האחרונות. בעוד שאנו סבורים כי הודעת הנגיד לא תכלול החלטה על שינוי גובה הריבית, אנו כן צופים כי נשמע ממנו התבטאות בעניין ההרחבה הכמותית. הפרמטרים הכלכליים שפורסמו לאחרונה לגבי כלכלת גוש האירו בדבר אחוז האבטלה וגובה האינפלציה, הראו כי אמנם ניתן לומר שתהליך התדרדרות של כלכלת הגוש נעצר, אולם זה של צמיחה והתאוששות משמעותיים טרם החל.

בנוסף, דראגי יכול להיווכח בכל יום שתוצאותיו של ניסויי ההרחבה הכמותית בארה"ב, שהחל בשלהי 2008 וטרם בא על סיומו, חיוביות בתחומים רבים: הכסף שהזרים ברננקי לשווקים סייע בצמצום אחוז האבטלה, הגדיל את הייצוא, את רווחי החברות ושלח את מדדי המניות המובילים בארה"ב לעליות מרשימות ביותר. במידה ואכן יתחיל תהליך של יישום תכנית הרחבה כמותית על ידי הבנק המרכזי באירופה, ותהליך ההתאוששות הכלכלית של גוש האירו יקבל תאוצה, למה אנו יכולים לצפות מבחינת החלק האירופי של תיק ההשקעות שלנו?

סביבת הריבית הנמוכה באירופה לא צפויה להשתנות בטווח הנראה לעין. גם הבנקים המרכזיים של המדינות השכנות, שאינן חברות בגוש כגון: בריטניה, שוויץ ומדינות סקנדינביה, לא מראים סימנים של שינוי אפשרי במדיניות הריבית בתקופה הקרובה (בניגוד לארה"ב, שם כבר החלו לדבר על אפשרות של העלאת ריבית מאמצע 2015).

למה דווקא מניות הבנקים?

מלבד זאת, לעניות דעתנו, במקרה של תהליך של הרחבה כמותית והתאוששות כלכלית יהיו סקטורים שעשויים ליהנות מתשואה עודפת על פני האחרים. סקטור שכזה הוא סקטור הבנקים.

אם נבחן את ביצועיה של תעודת הסל XLF, המכסה את רוב הבנקים המשמעותיים בארה"ב, מ-01 בינואר 2009 ועד היום, נראה כי התעודה הניבה בתקופה שחלפה תשואה של כ-145% (לשם השוואה, מדד ה-S&P הניב בתקופה המקבילה כ-130%). בשלהי 2008 החל, כזכור, השלב הראשון בתכנית ההרחבה הכמותית של ברננקי (השלב בו הבנק המרכזי החל לרכוש אג"ח מגובות משכנתאות). העובדה שרווחי הבנקים האירופיים נמוכים עדיין בעשרות אחוזים מרמתם ב-2007 גורמים למרבית האנליסטים להמליץ על משקל עודף לסקטור הפיננסים באירופה. אנו מציינים כי יש לזכור שלאחרונה בוצעו מבחני לחץ על הבנקים המובילים באירופה שתוצאותיהם טרם פורסמו. יש לשער כי חלק מהבנקים עשויים להידרש לגיוסי הון נוספים - מה שלא יטיב עם מניותיהם. אך במקביל הבנקים החזקים יותר באירופה, דוגמת בנקו, סנטנדר ודויטשה בנק, צפויים לצאת מהמבחנים כשידם על העליונה, ותהליך של הרחבה כמותית יטיב עם רווחיהם ומניותיהם.

כמו כן, ישנו סקטור נוסף שנהנה בארה"ב בשנים שלאחר יישום תכנית ההרחבה הכמותית - סקטור צריכת המותרות. לסקטור מתאם גבוה עם תהליכים של שיפור הסביבה העסקית והכלכלית. חברות צריכת מותרות רבות הפועלות באירופה, כגון: רכבי יוקרה, חברות תכשיטים ומותגים אופנתיים, מתומחרות בחסר ביחס לחברות יוקרה גלובליות אחרות.

כיוון ההשקעה במקרה של הרחבה כמותית באירופה בנוסף, אנו סבורים כי לא כל המדינות יושפעו מתהליך של הרחבה כמותית באותה מידה. סביר כי המדינות שבהן בעיית האבטלה היא החמורה ביותר, כגון: ספרד, איטליה, ובמידה מסוימת גם יוון, ייהנו באופן בולט יותר מתהליך שכזה ומדדיהן יגיבו בהתאם. מדינות אלה כבר נהנות בחודשים האחרונים מרוח גבית בעיקר עקב עצירת ההתדרדרות במצב האבטלה שלא החמיר ואף השתפר במעט (למרות שמצב האבטלה בקרב הצעירים עודנו חמור). בהמשך לכך, חל שיפור מסוים בבורסות אותן מדינות - ספרד עלתה ב-5.78% מתחילת השנה, בורסת איטליה טיפסה ב-13.60% ובורסת יוון התחזקה 9.63% בתקופה המקבילה (לשם השוואה: מדד הקאק הצרפתי עלה מתחילת השנה ב-2.50% ומדד הדאקס הגרמני ירד ב-1.30% מחילת השנה). הנזילות שתזרום לשווקים אמורה לסייע בתהליך של נטילת אשראי, עידוד השקעות וגידול בצמיחה ולסייע בעקיפין בהורדת רמת האבטלה, שהינה בין הגורמים המעיבים ביותר על כלכלת המדינות החלשות בגוש.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

אנו צופים כי השפעת מהלך של הרחבה כמותית יורגש פחות בטווח הקצר במדינות היציבות בגוש (כדוגמת צרפת וגרמניה), אולם גם הן, ובעיקר החברות המוטות ייצוא שבהן, ייהנו מתוצאות המהלך בעיקר עקב היחלשות צפויה של האירו שתגביר את התחרותיות שלהן בשווקים הבינלאומיים (בעיקר אם במקביל יחול תהליך של התחזקות של הדולר). ולאילו מסקנות הניתוח שלנו עד כה מוביל אותנו? השקעה במדדים של המדינות החלשות יותר בגוש האירו, אשר בעיית האבטלה הינה החמורה ביותר אצלן כדוגמת: איטליה, ספרד ויוון (לדוגמא באמצעות תעודת סל מתאימה) בשילוב השקעה בתעודות על מדדים המעניקים משקל רב לחברות אירופיות עם פעילות רב-לאומית (כדוגמת תעודה על מדד ה-יורוסטוק 50), בפרופורציות נכונות, יכולה להניב תשואה עודפת משמעותית בחלק האירופי בתיק ההשקעות.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    בדיחה עצובה (ל"ת)
    עמי 04/04/2014 20:22
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    סימבול DWX תעודת סל מניות . דיבידנד 6.7% שנתי (ל"ת)
    לבדיקתכם ושיפוטכם 03/04/2014 15:39
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    טל 03/04/2014 15:34
    הגב לתגובה זו
    שיילכו להמליץ על איה בגדים לקנות בקסטרו אני עושה הפוך מכל ההמלצות אחיתופל של בתי "גניבת" ההשקעות ובינתיים זה עובד מעולה כבר כמה שנים
  • 3.
    יוון ואיטליה סכנת נפשות (ל"ת)
    יהבית 03/04/2014 10:04
    הגב לתגובה זו
  • דניאל 03/04/2014 11:28
    הגב לתגובה זו
    צריך לעשות הבחנה בין איטליה ויוון, איטליה נראית לי, ויוון באמת מסוכנת יותר אבל נראה שעברה את שיא המשבר.
  • 2.
    כרגע צריך לקחת סיכונים.... לא פשוט (ל"ת)
    ירון 03/04/2014 10:01
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    ללא התערבות של דראגי -אירופה לא תצא מהמשבר! (ל"ת)
    ירון 03/04/2014 09:40
    הגב לתגובה זו