למה אנחנו כ"כ אופטימים על הכלכלה האמריקנית?הנה כמה עובדות

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal, מתייחס לאזהרות המומחים לפני קריסה מתקרבת ואומר "רק המשקיעים קובעים את הכיוונים של המדדים"
נושאים בכתבה וול סטריט

הרבה אנשים מאשימים אותנו באופטימיות יתר, כשמדובר בכלכלה האמריקנית והגלובלית. זו אשמה שמלווה אותנו מאז 2009, אבל זה פשוט לא המקרה - אנחנו אופטימיים על סמך העובדות, ועל כך נדבר היום (אגב, זוכרים כשאנחנו היינו "המטורפים" היחידים לאחר הבועה, שטענו שחברות הטכנולוגיה תהיינה חייבות לשלם דיבידנד, בעוד שכל המומחים אמרו שחברת טכנולוגיה אינה יכולה לשלם? תראו גם צ'קפוינט הגיעה למסקנה שזה כדאי וחכם. אנחנו הבנו את המסקנה הזו לא בגלל הרצון לראות מניות עולות, כמו בעקבות המגמות שכבר אז נראו כמתפתחות).

העובדות המצטברות, הן בהיבט מאקרו והן במיקרו, מעידות על כך שגל ההתאוששות, שהחל בסוף 2008, נמצא עדיין בחיתוליו. נכון, העליות במחירי המניות מאז תחילת 2009, במיוחד המובילות וכמה ממניות החלום, יוצרות פחד גבהים שמזמין פרשנים להזהיר ממפולת. אבל היום, במיוחד לאור האירועים האחרונים באוקראינה והכפור ששולט בארה"ב, אנו רוצים להסביר מדוע אנחנו הרבה יותר אופטימיים 61 חודשים לאחר נקודת השפל הגדולה של מארס 2009 ועליות של 178.46%, 151 ו-244.4% במדדי ה-S&P500, הדאו והנאסד"ק.

נתחיל מכך שמצבן של רוב החברות שמרכיבות את המדדים מעולם לא היה טוב יותר. הן נמצאות במצב בו העתיד הנראה לעין, במיוחד בשל ההתאוששות הכלכלית בארה"ב שאינה מוטלת בספק (מתווכחים על הקצב, לא על הצמיחה), מושכת / דוחפת את ההתאוששות הגלובלית ומצביעה על המשך הגאות במכירות, כאשר ההתייעלות מכיוון מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה אינה מראה אפילו סימן אחד של עצירה. זה אומר שהר המזומן הגדול בהיסטוריה שמחזיקות החברות רק ילך ויגדל, וכך גם תשלומי הדיבידנד והצמיחה באמצעות M&A.

כן, אנחנו מודעים לכל הסכנות - מטיל שעלול לנחות בניו יורק ועד לאיום רוסי אמיתי על אירופה. אפילו משבר אפשרי בסין אנחנו מכניסים לנוסחה. אבל מה שצריך להבין, שלמרות כל הסיכונים, עת משקיע הגיוני מחפש השקעה לטווחים הבינוני והארוך - במארס 2014, הוא מחפש השקעה בין האלטרנטיבות השונות. והמניות, בעיקר של החברות המובילות, הן האלטרנטיבה המנצחת. המשקיע ההגיוני מחפש השקעות של צמיחה והכנסה, ורק המניות המובילות יכולות לספק זאת. צריך לזכור שמה שקובע את הכיוון של המדדים לטווחים המדוברים הן אינן קרנות המגננה ולא מיליוני סוחרי היום. לא קריימר קובע, לא חלומות הרפואה ואפילו לא הסיקינג-אלפא למיניהם - רק "המשקיע ההגיוני", אצלו נמצא הכסף הגדול. משבר 2007-9 עצר תהליך התמזגות של מהפכות הטכנולוגיה, האינפורמציה והגלובליזציה לתוך הכלכלה "הישנה", שהחל באמצע שנות ה-90'. פיצוץ בועת הטכנולוגיה ב-2000, למרות שהובילה למיתון ב-2001-2, הייתה למעשה "התאמה" למציאות העסקית היום-יומית של החלום, שנוצר בעקבות ההתפתחויות הטכנולוגיות, והפך למומנטום בוול סטריט. אין שום הקבלה בין מחירי מניות הטכנולוגיה היום למחיריהן ב-2000. תהליך ההתמזגות התחדש ב-2002 והמשיך עד 2008 - אז יצרו "הברברים" בוול סטריט, באמצעות מדעני החלל שלהם, משבר חדש כולו מעשה ידי האדם ללא שום קשר לנתונים כלכליים. משבר 2008 איים, לא רק לרסק את הכלכלה הגלובלית, אלא גם לעצור את התקדמות מהפכות הטכנולוגיה, האינפורמציה והתהליך הגלובלי.

ב-2008 היו שני דברים שהצילו את כלכלת העולם. הראשון, הנחישות האמריקנית, והשני, הטלפוניה החכמה. אין היום שום ספק, שללא כושר ההחלטה והעמידה בלחץ של הנשיאים בוש ואובמה וקברניטי המשק בארה"ב מצב העולם כולו היה היום בכי רע. צריך להבין שהמשך התהליך הגלובלי לצד ההתקדמות הטכנולוגית והטיפול באינפורמציה הם נושא אסטרטגי מהמעלה הראשונה לכלכלה הראשונה בעולם. אלה הם לב הקפיטליזם האמריקני, והם אלה שירימו כלכלתם לצד הטבות גדולות וירוממו את האנושות כולה. לפיכך, תוך כדי התעצמות המשבר והחוסר הגדול שנוצר במזומנים להשקעות וההלם אליו נכנסה אירופה, הפשילו האמריקנים שרוולים, הציפו את העולם במזומן (על חשבון הגדלת הגרעון שלהם) במקום זה שנגנב מהמערכת ע"י וול סטריט, והעבירו ב-2008-9 סדרה ארוכה של תמיכות פדראליות בכל תחומי המחקר והפיתוח.

הממשל האמריקני הציל "חברות עוגן ענקיות", כ-400 חברות אחרות בארה"ב והחזיק בחיים את תעשיית המחקר והפיתוח שעמדה בפני משבר נוראי (כולם זוכרים לאובמה את החצי מיליארד שהלכו לטמיון בסולנדרה, אבל נוטים לשכוח שהאיש העביר תקציבי ענק, ברובם הגדול הם סיפורי הצלחה, כמו טסלה). אבל הממשל האמריקני לא היה לבד במערכה - כניסתו של הטלפון החכם ב-2008 לתמונה, המעבר שלו לאלחוט וההשלכות הכלכליות והחברתיות שיצר, במיוחד הרשתות החברתיות, עזר לממשל להוציא את העגלה מהבוץ. כבר היום אפשר לומר, שתהליך המהפכה התעשייתית/חברתית ממשיך במסלולו.

אנשים שאינם מבינים מה המשמעויות הכלכליות, ובעיקר העסקיות, של התפתחויות בשימוש בשבבים, המעבר לאלחוט, יצירת המכונית החשמלית, ההתפתחויות בתחום הרפואי או ברשתות החברתיות על הצמיחה הכלכלית, ושאינם מבינים את השינויים ששלוש המהפכות גורמות לתיאוריה החברתית / כלכלית מסתכלים על מחירי מניות כמו TSLA, FB, REGN, GOOG, סולר-סיטי (סימול: SCTY), ומיד ממליצים לברוח כי "חייבים תיקון גדול. המניות הללו יקרות מדי - הן ברמת הבועה של 2000". נכון, במונחים הכלכליים המקובלים כל המניות הנ"ל יקרות מאוד, ומתומחרות במחיר שלפרשנים וותיקים (אנחנו בתוכם) נראה מטורף. עד שעתידן יתבהר הן יעברו תיקונים גדולים וקטנים. אבל להבדיל מהתמחור המטורף של תקופת הבועה, ההערכות של היום, במקרים של המניות הנ"ל והדומות להן, אינן מתבססות על חלום נטו, אלא על הוכחת ההצלחה העסקית שמתפתחת במהירות, וביכולת להעריך הנהלה על בסיס ההובלה בעולם העסקים החדש והמאוד מסובך ומורכב, ואת זה לא היה ב-2000.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

מכירותיה של טסלה עולות בקצב מדהים, וכך גם רווחיה. היא בונה את מפעל הבטריות הגדול בעולם, ש-5 מדינות מתמודדות על מיקומו. תחשבו לרגע כמה נישות יתפתחו מהקמת המפעל הזה וכמה עסקים מתמחים. פייסבוק, אחרי ווטסאפ, תרכוש כנראה את חברת המלטי"ם, Titan Aerospace, שתאפשר לה כניסה לחצי העולם שאין לו עדיין אינטרנט. מי שמאמין שהמפרסמים לא יעוטו עליהם שיבושם לו (גם הסיפור של נטישה המניות בפייסבוק מטופש מכדי להגיב עליו). במקביל, רגנרון וסולר סיטי מראות הצלחות עסקיות מרשימות שתורמות לניפוח הערכתן, אבל הסיבה כבר אינה רק חלום. ומה עם גוגל? כמה פעמים שמו המומחים גבולות לצמיחתה? נכון, המשקיעים עדיין אוהבים חלומות ויש תופעות של בלון ללא תוכן, אבל החלומות הגדולים של היום מגיעים עם הוכחות עסקיות - מה שב-2000 לא היו קיימות ומה שחשוב יותר, ואנחנו חוזרים על כך, מאז שנת 2000 המשקיעים למדו לאבחן מי מוביל את החלום, להבדיל בין חלום שמובל ע"י יזם חולם בלבד לחלום שמובל ע"י מנהל-על עסקי מהסוג של מאסק, צוקרברג ושכמותם.

נכון, תיקונים ימשיכו להיות, והרבה, וגדולים, אבל הכיוון במניות ימשיך מעלה כי רוב המשקיעים מבינים שמקורה של הצמיחה בהתקדמות שלוש המהפכות שחשובות למין האנושי, ולכן היא תימשך. אגב, המשבר באוקראינה אולי פוגע בזמן הקצר, אבל בטווח הארוך הוא יביא לכך שאובמה יאשר את קו הנפט / גז מקנדה, הקיסטון, שיהפוך את ארה"ב למייצאת האנרגיה הגדולה בעולם. בארה"ב, למי שאינו מתמצא או לכאלו שמאמינים לאחיטופלים המרובים בתקשורת, הצמיחה הולכת ומתחזקת (הבז' בוק האחרון לחודש פברואר, שזה המסמך הכי ריאלי למדידת הצמיחה / נסיגה הכלכלית שם, מצביע על כך בברור).

נקודה קטנה לסיום

ברכות ללומניס (סימול: LMNS) על הצלחת ההנפקה. אם יאפשר הזמן בשבוע הבא נעשה על החברה סיפור שללא ספק יהיה מעניין לפחות כמו המחזה "בועות". האם יהיה זה כמו סיפורה של הגברת הזקנה שחזרה? או סיפור המשך להצלחת עבר שנקטעה בשל שיפוט ניהולי כושל? ראינו שהשאירו למשקיעי העבר כ-11.8% ממה שהיה להם (עוד לא בדקנו לעומק). אם זה אכן כך, לפחות לא התנהגו בחזירות האמריקנית שלוקחת הכל במקרים מהסוג הזה.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(21):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 21.
    ניסים 23/03/2014 15:43
    הגב לתגובה זו
    בנתיים זה המצב REGN ירדה 17 אחוז FB ירדה 5 אחוז TSLA ירדה 10 אחוז GOOG ירדה 3 אחוז ו SCTY ירדה 19 אחוז... המלצות חזקות נמשיך לעקוב
  • 20.
    שועלי 09/03/2014 13:52
    הגב לתגובה זו
    שוב קצצו לנו את ההחזר. יש להגיש תביעה יצוגית כנגד הנוכלים
  • 19.
    xxxx 09/03/2014 13:42
    הגב לתגובה זו
    הורידו את ההחזר למחזיקי המניות , למה?
  • 18.
    שועלי 09/03/2014 12:39
    הגב לתגובה זו
    בינתיים ההנהלה החזירית הורידה את ההקצאה לבעלי המניות ל-7 אחוזים. למה פתחת את הפה ונתת להם רעיון לכך?
  • 17.
    זאביק 09/03/2014 12:23
    הגב לתגובה זו
    למדו מהסינים איך לשמור על מטבע זול
  • 16.
    דנה 09/03/2014 11:56
    הגב לתגובה זו
    תמיד נהנת לקרוא את מאמריך אחרי הדברים שכתבת על טאואר נכנסתי למניה והרווחתי לא רע...
  • 15.
    שלמה תודה ושבוע טוב (ל"ת)
    אורי 09/03/2014 05:40
    הגב לתגובה זו
  • 14.
    שלמה גרינברג 08/03/2014 11:06
    הגב לתגובה זו
    ל ROSG (6): אם השינוי הגיע? תקרא את מכתב ההנהלה האחרוןן http://finance.yahoo.com/news/rosetta-genomics-issues-letter-shareholders-140000206.html ותחליט לבד. נראה שהשוק מאמין אבל כעת בא השלב הקשה האמיתי, למכור! לאנשי טבע (אורי ואתי) לאחרונה הבינו אנליסטים רבים שטבע אינה רק קופקסון, שהפגיעה מהסרת ההגנה על הפטנט לא תהיה קשה כפי שהבטיחו ומחיר המניה משקף זאת מזמן, שהחברה "בנתה" בסיס מעניין של אחיזות בחברות מבטיחות (תאי גזע, RNN, CVM ועוד) ועם מנכ"ל טוב אז המנייה יותר ממעניינת. ל 12: Me & my sha
  • 13.
    אתי 07/03/2014 22:18
    הגב לתגובה זו
    ישנם הרבה דעות חיוביות לגבי המניה הזאות מבקשת אם זה אפשרי לתת סק'רה לגבי המניה הזאות וגם לגבי aig לאחרונה רכשתי גם מנית חברת ביומד שנקרא rnn לפי המלצת חברים ולפי זה שאני יודעת שטבע רכשה מהמניות של החברה האם לדעתך זוהי חברה שהולכת להתפתח בתודה מראש
  • 12.
    אולי תסביר 07/03/2014 20:49
    הגב לתגובה זו
    אתה כל הזמן רושם בלשון רבים ואני מנסה להבין מי זה "הם" שעומדים ביחד איתך איתן? אנא הסבר את האניגמה.
  • 11.
    עמוס 07/03/2014 06:53
    הגב לתגובה זו
    למה הכוונה במונח המשקיע ההגיוני בתודה מראש
  • 10.
    אורי 06/03/2014 22:09
    הגב לתגובה זו
    הצתה מאוחרת את האמת נכוותי ממנה בעבר מקווה לטוב אשמח לקרוא דברי עדוד תודה
  • 9.
    שלמה גרינברג 06/03/2014 18:23
    הגב לתגובה זו
    האופטימיות שלי נובעת, כפי שכתבתי, מהעובדות.אם מדברים על זיופים הרי שנושא הזיופים המוביל בארה"ב הוא תחום תלושי המזון וגם זו עובדה והאמן לי יוני שקל מאוד לזייף עוני לצורך קבלת תלושים ומספר העושים זאת הולך וגדל. נכון, הפערים מתקצנים אבל זה לא מעיד על צמיחה, זה חלק מהמהפכה שצריך ללמוד לסגור. אתה ירון מעריך שטענתו של סמנכ"ל בנק לאומי תואמת המצב בארה"ב, אז לא אבל אין לי יותר כוח להתווכח, כ"א באמונתו. אגב, מה הקשר לוואטסאפ או להעסקת 55 עובדים?
  • 8.
    שלמה גרינברג 06/03/2014 18:11
    הגב לתגובה זו
    הבנק המרכזי התחייב ל"מינימום 6.4 טריליון לרכישת אגחי"ם, עד כה השקיע 1.5 טריליון וממשיך בקצב יורד. הממשל והבנק התחייבו ל"תמריצים" בסכום כולל של 1.2 טריליון והשקיעו 577.8 מיליארד (הרוב השקעות במו"פ) השקעות גדולות, כ 130.6 מיליארד, נעשו ע"י בנקים ומוסדות בערבות ממשלתית בתחום הנדל"ן. גם ה FDIC הוסיפה התחייבויות משלה. בשורה התחתונה התחייבה ארה"ב להשקיע 11 טריליון והשקיעה 3 כשלמעלה מטריליון כבר הוחזרו. נושא תלושי המזון, למרות היקפו, 76.4 מיליארד ב 2013, הוא לא זה שיפוצץ כלום (המשך)
  • 7.
    שלמה גרינברג 06/03/2014 17:51
    הגב לתגובה זו
    ליוני (1), פרפר כחול (3) וירון (5): אתם צודקים במאת האחוזים אבל בואו ונסתכל גם בעובדות: התוצר האמריקאי עלה, בערכים מתואמים, מ 14.4 טריליון ב 2009 ל 17.1 ב 2013, זו תוספת של 2.7 טריליון דולר, לא 300 מיליארד. צריך להבדיל בין התחייבויות הממשל והבנק המרכזי לבין ההשקעות שבוצעו בפועל בתוכניות ההצלה השונות. בתוכנית ההצלה המובילה, ה TARP, התחייב הממשל להשקיע 700 מיליארד. הושקעו 352, הכול הוחזר ע"י "המושקעים (AIG, GM, פאני ופרדי וכו ועד סוף השנה ירוויח הממשל למעלה מ 20 מיליארד, כ % 6 על ההשקעה (המשך)
  • 6.
    rosg 06/03/2014 15:13
    הגב לתגובה זו
    המון הסכמים עם חברות ביטוח האם השינוי הגיע ? מה דעתך המון תודה
  • 5.
    ירון 06/03/2014 14:23
    הגב לתגובה זו
    בשנת 2013. לא ברור לי מאיפה האופטימיות שלך נובעת. הכלכלה האמריקנית בקרשים, יש איים של צמיחה, אבל מסביב הכל תקוע או נובל, מספר המדרדרים מהמעמד הבינוני לעוני רק הולך וגדל. אתמול טען סמנכ"ל בל"ל, שללא סקטור ההייטק ותגליות הגז הצמיחה בישראל הינה אפס. אני מעריך שהמצב בארה"ב, לא שונה ואף חמור מכך, ללא הפריחה של חלק מחברות ההיי טק, תגליות הגז והנפט בטכנולוגיית הפצלים, ובטח ללא הזרמות אדירות של הפד הצמיחה בארה"ב הינה שלילית. סתם דוגמא וואטסאפ נמכרה ב-19 מליארד דולר ומעסיקה רק 55 עובדים, זו לא צמיחה
  • 4.
    תודה שלמה על המאמר (ל"ת)
    קורא נתונים 06/03/2014 14:13
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    פרפר כחול 06/03/2014 14:12
    הגב לתגובה זו
    והפערים החברתיים מקצינים, אתה צודק: לא רואים ולא מרגישים את הצמיחה.
  • 2.
    דינו 06/03/2014 12:57
    הגב לתגובה זו
    לשלמה- האופטימיות שלך ממש כובשת. תודה על הכתבה. התוכל לומר אם מתחולל משהו ב-nrgxq לאור הקפיצה המטאורית אמש. תודה
  • 1.
    יוני 06/03/2014 11:36
    הגב לתגובה זו
    הביקוש ל food stamps בארה"ב - תלושי מזון של העניים - רק עולה עם הזמן. איך זה מתיישב לדעתך עם צמיחה? ברור שזו בועה שתתפוצץ, הרי אין שום בעיה לזייף נתונים וסקרים על צמיחה. עוני, בניגוד לעושר, אי אפשר לזייף.