
ביי ביי גוגל: הדפדפנים החדשים שישנו את הגלישה כפי שהכרנו אותה
התרגלנו שדפדפנים הם כלים פסיביים שדרשו מאיתנו להקליד, ללחוץ, לחפש ולבצע פעולות, והנה תוך 24 שעות גם Perplexity וגם OpenAI השיקו דפדפני AI שיחשבו, יחליטו ויפעלו עבורנו
זה היה באוויר מזה כמה חודשים, אבל הראשונה שהכריזה על דפדפן AI אמיתי היא Perplexity, שהשיקה את ה-Comet (כוכב שביט), דפדפן AI חדש ה-Comet מבטיח חוויית גלישה עם עוזר AI אינטגרטיבי, עם מיקוד ביצירת תשובות אמינות, מדויקות וממוקדות סקרנות אנושית. פרפלקסיטי טוענת
שהאינטרנט הפך למוח המורחב של האנושות אבל כלי הגלישה שלנו נשארו פרימיטיביים, ומבטיחה שהדפדפן יקבל שדרוגים רציפים, תוך שיפור מתמיד על בסיס פידבק מהמשתמשים.
בהפרש של כמה שעות, עלו שמועות מחודשות על השקה קרובה של דפדפן AI מבית OpenAI ששמו Operator. כבר היום, למנויי ChatGPT Pro יש סוכן AI בשם זה. הדפדפן החדש, שיבוסס על קוד פתוח של Chromium, ישלב יכולות בינה מלאכותית מתקדמות ויאפשר למשתמשים לבצע פעולות שונות באמצעות ממשק שיחתי. OpenAI מאמינה שהשלב הבא בהתפתחות הממשקים אינו רק להבין שפה אלא ממש לבצע פעולות באינטרנט באופן עצמאי. בנוסף, היו דיווחים שהחברה שוקלת לרכוש את כרום, במידה ומשרד המשפטים האמריקאי יכפה על גוגל למכור אותו בעקבות תיק ההגבלים העסקיים.
נכון לעכשיו, שני הדפדפנים יתומחרו באופן דומה, כ-200 דולר בחודש, אבל בהצהרת החברה על Comet, כתבה "אנחנו תמיד נספק גרסה חינמית של Perplexity לכל המשתמשים, וזה יכלול גם את Comet. נכון לעכשיו, Comet זמין רק למנויי +Perplexity Max". כרגע שני הדפדפנים אינם זמינים לקהל הרחב, כשהאופרטור של OpenAI עדיין לא הושק, ואילו קומט זמין רק למנויי +Perplexity Max, בהשקה מדורגת המבוססת על הזמנות (בדומה למה שעשתה גוגל עם ג'ימייל לפני כ-20 שנה).
מי בכלל צריך דפדפן AI?
פרפלקסיטי טוענת שהאינטרנט הפך למוח המורחב של האנושות אבל כלי הגלישה שלנו נשארו פרימיטיביים. אמנם הימים של נטסקייפ חלפו מזמן, אבל גם כיום, הדפדפנים המסורתיים, כגון כרום של גוגל, פיירפוקס של מוזילה או אדג' של מיקרוסופט, מעמיסים טאבים ומקטעים את חוויית השימוש. הדפדפנים החדשים מציגים את עצמם כעוזרים אישיים אינטואיטיבים, שמבינים הקשרים ומבצעים פעולות שנובעות מ-"מחשבה", ולא כתגובה אוטומטית. פרפלקסיטי מדברים על כלי מעביר אותנו מניווט לחשיבה: במקום לקפוץ בין אפליקציות ואתרים, Comet מאחד את החוויה לחוט מחשבה אחיד.
- איבדו פרופורציה: מענקי חתימה של 100 מיליון דולר, חבילת תגמול של 200 מיליון דולר
- האם ניתן לתבוע את OpenAI בישראל?
לצורך העניין, חשבו על פעולה פשוטה כמו אימות חשבון, שמצריכה מכם לקרוא מייל, להעתיק קוד כלשהו, להיכנס לאתר ולאמת זהות כדי לגשת למידע. קומט יעשה את זה עבורכם. דוגמא נוספת היא ניהול פרופילים ברשת X באופן אוטונומי – כולל פרסום פוסטים, איסוף ניתוחים ותובנות, ואף ביצוע משימות שכלים אחרים, כמו גרוק, אינם מסוגלים לבצע. אם אתם מתכנתים, תוכלו לבצע משימות כמו אישור Pull Requests ועוד. בשורה התחתונה, תוכלו להיכנס לאיזה אתר שאתם רוצים, להגדיר לקומט משימות ולהמשיך לאתרים אחרים. ובנוסף, היכולת שלו לזכור הקשרים וללמוד על האופן בו אתם חושבים מכל שאילתא שתתנו לו, מאפשרת למשתמשים לנהל שיחות מורכבות, מבלי שיצטרכו להסביר את עצמם בכל פעם מחדש. זהו שינוי שיכול בהחלט להיות דיסרפטיבי על השוק העצום של הדפדפנים.
איך נראה השוק כיום והאם זהו מהלך דיסרפטיבי?
הכניסה של שחקני ה-AI לשוק הדפדפנים עשויה להשפיע משמעותית על מודל ההכנסות של גוגל Alphabet 0.57% , שמתבסס במידה רבה על פרסום ממוקד באמצעות נתוני משתמשים שנאספים דרך כרום ומנוע החיפוש שלהם. כיום, ל–ChatGPT יש כ-400 מיליון משתמשים פעילים, וניתן רק לשער מה יקרה למודל של גוגל במידה ואחוזים משמעותיים יישארו עם OpenAI ויעזבו את גוגל, על הכרום שלה ומנוע החיפוש שלה. זוהי טלטלה של ממש לשוק החיפוש והפרסום הדיגיטלי.
כיום שוק הדפדפנים העולמי נשלט בעיקר על ידי כרום, עם כ-68% מהשוק. ספארי של אפל נמצא במקום השני עם כ-16%, ואחריו אדג' של מיקרוסופט עם כ-5%. פיירפוקס, סמסונג איטנרנט ואופרה הם עם נתח של כ-2% מהשוק לכל אחד מהם.
- בעיצומה של מלחמת השבבים: מנכ"ל אנבידיה נוסע לבייג'ינג למרות הסנקציות האמריקניות
- אם מאמינים בשוק לכו למניות השורה השניה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
כאמור, המודל של גוגל מסתמך על הכנסות מפרסום, ואלה מתבססות על מידע שנאגר דרך הדפדפן ומנוע החיפוש המובנה בו. ברבעון הראשון של 2025, ההכנסות מפרסום עמדו על כ-66.9 מיליארד דולר, המהווים כ-74% מההכנסות הכוללות של החברה. ב-2024, ההכנסות מפרסום הסתכמו בכ-224 מיליארד דולר, עם תחזית לצמיחה שנתית ממוצעת של כ-7.6% בשנים הקרובות.
בנוסף לאיום המתגבר של הדפדפנים החדשים, גוגל מתמודדת גם עם אתגרים רגולטוריים משמעותיים. באפריל 2025, בית משפט פדרלי בארה"ב קבע כי החברה מחזיקה במונופול בלתי חוקי בתחום טכנולוגיות הפרסום, מה שעשוי להוביל לדרישות לפירוק חלקים מהחברה, כולל מכירת פלטפורמת Ad Manager. בנוסף, כאמור, משרד המשפטים האמריקאי שוקל לדרוש מהחברה למכור את כרום כחלק ממאמצים להגביר את התחרות בשוק החיפוש. כל אלה מצביעים על שינוי עצום שהולך ובא בטכנולוגיה שהניעה את הרשת ב-20 השנה האחרונות.
בשורה התחתונה, ידענו שברגע שטכנולוגיה קורמת עור וגידים, האימוץ שלה וההתפתחות שלה יכולים להיות אקספוננציאליים. עוד מוקדם לדעת כמה מהר יתרחש השינוי, אבל הוא כבר לא דופק בדלת, אלא ממש כבר בתוך הבית.