גוגל חיפוש
צילום: טוויטר
מהפכת ה-AI

המנוע של גוגל מתחיל לעבוד: AI ישולב בתוצאות החיפוש; מה זה אומר?

סוף סוף גוגל מתעוררת ומשיקה את AI Mode: שילוב של כלי הג'מיני ישירות בתוצאות החיפוש - איך זה ישפיע על האתרים שמתבססים על הפניות ממנוע החיפוש של גוגל? איך זה ישפיע על שוק הפרסום? והאם הרכבת לא יצאה כבר מהתחנה?

מנדי הניג | (2)
נושאים בכתבה גוגל AI ChatGPT

יותר מדי זמן גוגל Alphabet -1.4%   חיפשה את עצמה. בזמן שהיא פיתחה, למדה וחקרה לעומק את טכנולוגיות הבינה המלאכותית, שחקניות אחרות שעטו קדימה. ה-ChatGPT של OpenAI, לדוגמה, מטפל כיום ביותר מ-10 מיליארד שאילתות בחודש, נפח עצום שרחוק אמנם מהיקף החיפושים של גוגל העומד על כ-100 מיליארד חיפושים בחודש אבל בהחלט מתחיל להוות איום ממשי. עד כמה ממשי? עד שמומחים בתעשייה, כמו אנליסטים מ-Gartner ו-Forrester, כבר הטילו ספקות בהובלה הבלתי מעורערת של גוגל באספקת מידע. אבל נראה שגוגל מתעוררת על עצמה. בכנס המפתחים I/O, שהתקיים בשבוע שעבר גוגל הציגה את ה-AI Mode, פיצ'ר שמבטיח לשנות את כללי המשחק בעולמות החיפוש ולהחזיר אותה לקדמת הבמה.

מה שגרם לרבים מאיתנו להעדיף את כלי ה-AI כדי לקבל מידע זו הגישה. כשאנחנו שואלים את הצ'אט שאלה הוא מנסח לנו תשובה ישירה ומתומצתת שעונה לנו בול על מה ששאלנו. בעוד כשאנחנו פונים לגוגל אנחנו מקבלים מאות תוצאות מאתרים שהכי קרובים למידע אותו גוגל חשבה שאנחנו מחפשים. ככה אנחנו עשויים לטייל זמן ארוך עד שבכלל נגיע למידע שאנחנו מחפשים. בנוסף, האופטימיזציה למנוע החיפוש מה שמכונה SEO גרמה שאתרים יוכלו לבצע מניפולציות בתוכן ובדירוגי האתר וכך להתחרות מי יופיע בפנינו קודם אבל לא בהכרח להביא לנו את המידע המדויק והמהימן שלגביו בכלל פנינו לחפש במנוע החיפוש. (אפשר לציין בהקשר הזה כי ה-SEO משנה את פניו וכיום המקצוע עובר הסבה והתאמה לעולם הבינה המלאכותית).  

 תוצאות AI מיידיות במנוע החיפוש 

מצב ה-AI או ה-AI Mode, עליו גוגל הכריזה בכנס, מביא יכולות חדשניות שמשנות את כללי המשחק. הוא מאפשר לבצע מחקר מעמיק על נושאים מורכבים (Deep research) להצליב מאלפי מקורות מידע ולעשות חיפושים מרובים עד לקבלת סיכום מקיף של הנושא. פיצ'ר נוסף קשור ליכולות הדומות לסוכן AI אותו מכנה גוגל בשם Project Mariner התכונה הזאת מסוגלת לגלוש באינטרנט באופן עצמאי ולבצע עבורנו משימות, כמו למשל למצוא להשוות וגם להזמין כרטיסים להופעה במחיר הזול ביותר, זה אגב הודגם בלייב במהלך כנס I/O, המציג על הבמה הזמין חופשה שלמה תוך דקות ספורות. המצב הזה, AI Mode הוא דינאמי ואינטראקטיבי מה שהוא עושה זה כמו לנהל שיחה אינטראקטיבית עם תוצאות החיפוש, אם הוא ידרש מאיתנו להבהרות הוא אפילו יבקש שנצלם לו ונתאר לו מה אנחנו שואפים לדעת או לעשות. 

בטח גם אתם נתקלתם בחידוש המרענן למנוע החיפוש. לפי גוגל, 1.5 מיליארד משתמשים כבר נעזרו בתצוגות של הצ'אט שמופעל על ידי ג'מיני AI (AI Overviews)  בחודש האחרון, והמספר הזה צומח במהירות. גם היסטוריית החיפושים ונתונים מאפליקציות כמו Gmail מגויסים כדי לספק תוצאות מותאמות אישית עבור המשתמש. התוצאה שאנחנו מקבלים היא ממשק דינמי שמשתנה בכל שאילתה, ומציג טקסט, תרשימים, סרטונים שנוצרו ב-AI או אפילו במקרים מתקדמים אפליקציה שאותה בונה הצ'אט באופן זמני כדי לענות על הצורך הספציפי של המשתמש.

גוגל כמעט ופספסה את הרכבת

גוגל רגילה לתת לשחקנים לרוץ ולפתח 'לפצוע את הרגליים' ואחר כך או לבנות פתרון מתאים או פשוט לרכוש את הסטארט-אפ אבל במקרה הזה היא סוג-של פישלה. כענקית טכנולוגית גוגל לא פחדה על המקום שלה ותמיד איפשרה ולעיתים אפילו עודדה מתחרים לרוץ קדימה, תוך שהיא לומדת מהטעויות שלהם, ואז בונה פתרון משופר או במקרים אחרים רוכשת את הסטרטאפ המתחרה כולו. הפעם, היא כמעט פספסה את הרכבת. OpenAI צברה תאוצה, עם 13% ממשתמשי האינטרנט בארה"ב שדיווחו בסקר Statista בשנה שעברה כי הם השתמשו ב-ChatGPT לחיפושים ברשת. 

גם Perplexity, שמתמקד בתשובות תמציתיות מבוססות AI, התחיל לנגוס בנתח השוק של ענקית החיפוש. הכלים האלו באמת מסכנים את היתרון התחרותי של גוגל מה שהוגדר כמעט ל'חפיר' של החברה, אבל ה-AI Mode מראה שהיא לא מתכוונת להישאר מאחור והיא סוף סוף מתעוררת על עצמה. 

אבל לא הכל מושלם. תצוגות ה-AI של גוגל כבר חטפו ביקורת קשה אחרי שהציעו המלצות מופרכות ומסוכנות. במקרה אחד המנוע הזה המציע למשתמש לערבב 1/8 דבק עם הגבינה צהובה של הפיצה כדי לעזור לה להדבק לבצק. המקרה הזה הפך לוויראלי והראה שה-AI של גוגל רחוק מלזהות סרקזם (בעוד כלים אחרים כבר מגלים הבנה גם לצעדים הקונדסיים של בני האדם) גוגל מיהרה להסיר את התוצאה והודתה כי המודל התקשה להבחין בין בדיחה לעובדה, והבטיחה לעדכן את המערכות כדי למנוע "הזיות" דומות בעתיד. בכל מקרה, הצ'אטים לומדים ומשתפרים מיום ליום וההזיות האלו הולכות ומתמעטות. למרות זאת, הנתונים מראים עלייה של 20% בשאילתות מורכבות שמפעילות את התצוגות ה-AI והמשתמשים ממשיכים לחפש באמצעותם תשובות.

קיראו עוד ב"גלובל"

השינוי מעורר חששות כבדים בקרב בעלי אתרים שתלויים בתנועה מגוגל. בכל זאת, מנוע החיפוש אחראי על יותר מ 50% ממקורות התעבורה של אתרים רבים לפי דוחות של SimilarWeb מ-2024 ובלי ההפניות מגוגל אתרים רבים יתייבשו לחלוטין. החשש המרכזי של בעלי האתרים הוא שתצוגות ה-AI, שמספקות תשובות ישירות ומקיפות, יגרמו למשתמשים להסתפק בתוצאות המיידיות שקיבלו ולוותר על הכניסה לאתרים החיצוניים. 

לדוגמה, שאילתה כמו "איך לתכנן טיול ליפן" תביא לגולש סיכום מפורט עם תוכנית מסלול, המלצות למלונות ואפילו מחירים – הכל בתוך ממשק ה-AI, מבלי שהמשתמש יצטרך לעבור לאתר תיירות. מובן שזה יכול להפחית משמעותית את כמות הכניסות לאתרים, ולפגוע בהכנסות מפרסום או מכירות של עסקים שהמודל שלהם הוא בעיקר פועל על שיווק דיגיטלי. 

יותר מזה, המודל החדש יכול להיות 'קניבלי' ולנגוס גם בקידום הממומן (PPC) של גוגל עצמה, אחד מהערוצים שמניבים לגוגל כ-200 מיליארד דולר בשנה. אם משתמשים יקבלו תשובות ישירות ב-AI Mode, מפרסמים יכולים להפחית בתקציבי הפרסום עבור מודעות שמפורסמות בתוצאות החיפוש, בגלל שהתצוגות המיידיות יפחיתו גם את הצורך בלחיצה על מודעות ממומנות. כדי לא לאבד את המפרסמים גוגל תצטרך להיות יצירתית. גוגל עשויה לעבור למודל פרסום חדש, שבו מפרסמים ישלמו עבור שילוב תוכן ממומן בתוך תצוגות ה-AI כמו המלצות מותגים בתוך סיכומים או הצעות מסחריות בתגובות של Project Mariner.אבל עדיין זה עשוי לפגוע באמינות של התוצאות כיוון שאנחנו נבין שמישהו שילם כדי שה-AI ימליץ לנו על מה שהוא ממליץ.

גוגל רואה ב-AI Mode את עתיד החיפוש: ממשק שפותר בעיות, מבצע משימות ומספק תשובות מותאמות. תוך שלוש שנים, החיפוש יהיה בלתי מזוהה, עם חוויית משתמש שמשתנה דינמית – מסיכומי טקסט ועד אפליקציות זמניות שנבנות על המקום. המשימה של גוגל – להפוך את המידע העולמי לשימושי – מקבלת משמעות חדשה, כשהדגש עובר מ"נגיש" ל"פותר בעיות". בעוד המתחרות ממשיכות לדהור, גוגל מוכיחה שהיא לא רק מתעוררת – היא מוכנה לקרב על ההובלה.

גוגל רואה ב-AI Mode את העתיד של מנוע החיפוש הוותיק שלה: זה יהיה כמו ממשק חכם שפותר בעיות, מבצע משימות ומגיש תשובות מותאמות אישית. בקרוב חוויית החיפוש תשתנה לחלוטין, יהיה לנו ממשק דינמי שישתנה בהתאם לכל שאילתה, נקבל סיכום תמציתי והנגשה  של המידע אותו אנחנו בדיוק צריכים. גוגל שחרטה על דגלה "להפוך את המידע העולמי לשימושי" תתן לסיסמה הזאת משמעות מחודשת כשהמיקוד שלה יעבור מהצגת תוצאות לפתרון אמיתי של צרכים. 

המתחרות דוהרות קדימה, אבל גוגל מזנקת גם היא למרוץ - מוכנה להוביל מחדש את הדרך שבה אנחנו מגלים את העולם.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    אנונימי 25/05/2025 19:01
    הגב לתגובה זו
    מכאן לא להשליך לביצועי המניה. קחו רק את היוטיוב תשווה רק אותו לנטפליקס תבינו שמה שנטפליקס עשתה יוטיוב יכול לעקוף אותה בסיבוב יוטיוב יש לכל אדם ביקום נטפליקס לא. מניות אף פעם לא זזות לפי צפי או נתון פיננסי הוא נטו פוזיציה של שחקנים.
  • 1.
    אנונימי 25/05/2025 18:24
    הגב לתגובה זו
    זה מאוד דפוק כי אין אפשרות להמשיך ולשאול או לחדד את השאלה כמו אצל המתחרים