טראמפ (X)טראמפ (X)

עושים סדר: ציר הזמן של מכסי טראמפ

המכסים של טראמפ מובילים את העולם לסדר כלכלי חדש; בכל בוקר יש חדשות בנושא מכסים, חדשות שיכולות להפוך את הקערה על פיה בענפים כאלה או אחרים: פעם זה הנחושת, פעם זה הרכב ופעם זה חלקי החילוף; עשינו סדר בהתגלגלות האירועים במכסי טראמפ, כדי שמכאן והלאה יהיה קל לעקוב • מדריך ביזפורטל

חיים בן הקון |

מאז הושבע טראמפ לנשיאות, הוא הבטיח לשנות את הסדר הכלכלי העולמי, ואפילו את הסדר הגיאוגרפי. הוא הבטיח לרכוש (או לכבוש?) את תעלת פנמה; הוא הבטיח לרכוש את גרינלנד; הוא הבטיח עוד הרבה דברים. אבל ההבטחה הגדולה של הבחירות הייתה שהוא יחייה את התעשיה האמריקאית ויחזיר עטרה ליושנה על ידי ההבטחה האייקונית: ״מֵיְק אָמֵרִיקָה גְּרֵיְט אָגֵן״. 



טראמפ חובש כובע MAGA
טראמפ עם הכובע הנושא את הסלוגן של הבחירות: לעשות את אמריקה טובה בחזרה



אחד הוא להבטיח, ואחד הוא לקיים. עד כה המכסים לא עושים טוב לארה״ב, וליתר דיוק נראה שהם דווקא מזיקים לה, כשהתגלה שכלכלת ארה״ב התכווצה ב-0.2%, ההאטה הראשונה מאז 2022. אולי הם יועילו לה אחרי השיחות עם מדינות העולם השונות, ובמיוחד עם הכלכלה השניה בגודלה בעולם אחרי ארה״ב - סין. כשיתפזר הערפל האופף את המכסים ומלחמת הסחר, נוכל לדעת מה באמת טוב לאמריקה, מה יעשה אותה טובה ומתועשת כבעבר. ובינתיים? בינתיים השווקים משתוללים, עד שהמדינות יחתמו על דיל. 

ציר זמן: המכסים של טראמפ


20 בינואר: טראמפ מושבע לתפקיד. בנאום ההשבעה שלו, הוא חוזר על הבטחתו ״להטיל מכסים על מדינות זרות כדי להעשיר את אזרחינו״. הוא גם מדגיש את תכניותיו להקים סוכנות חדשה בשם ״שירות ההכנסות החיצוני״ (External Revenue Service), שטרם הוקמה. ביומו הראשון בתפקיד, טראמפ גם מודיע על כוונתו להטיל מכסים של 25% על קנדה ומקסיקו החל מה-1 בפברואר, תוך שהוא נמנע מלפרט באותו רגע את תכניותיו לגבי מיסוי יבוא מסין.


26 בינואר: טראמפ מאיים במכסים של 25% על כל היבוא מקולומביה, בנוסף לצעדים נוספים, לאחר שנשיא קולומביה, גוסטבו פטרו, סירב לקבל שתי טיסות צבאיות אמריקאיות שנשאו מהגרים. פטרו האשים את טראמפ בחוסר כבוד למהגרים במהלך גירושם. בתגובה, קולומביה הודיעה על העלאת מכסים של 25% על מוצרים אמריקאיים, אך בהמשך חזרה בה מההחלטה וקיבלה את הטיסות. שתי המדינות סימנו הפסקה בעימות הסחר.


1 בפברואר: טראמפ חותם על צו נשיאותי המטיל מכסים: 10% על כל היבוא מסין ו־25% על יבוא ממקסיקו וקנדה, החל מה-4 בפברואר. הוא הפעיל סמכות זו לאחר שהכריז על מצב חירום לאומי – כביכול בגלל הגירה בלתי חוקית והברחות סמים. המהלך גרר תגובות נזעמות מכל שלוש המדינות והצהרות על פעולות תגמול. 3 בפברואר טראמפ מסכים לדחייה של 30 יום באיומיו למסים על מקסיקו וקנדה, בעקבות צעדים מצד שתי המדינות להרגיע את חששותיו בנוגע לביטחון גבולות והברחות סמים. 

4 בפברואר: המכסים החדשים בגובה 10% על יבוא מסין נכנסים לתוקף. סין מגיבה באותו יום בהטלת שורת מכסים על מוצרים אמריקאיים, וכן בפתיחת חקירה אנטי-מונופוליסטית נגד גוגל. המכסים הסיניים כוללים: 15% על פחם וגז טבעי נוזלי, ו־10% על נפט גולמי, ציוד חקלאי ומכוניות בעלות מנוע גדול. הצעדים ייכנסו לתוקף ב־10 בפברואר.

קיראו עוד ב"גלובל"


10 בפברואר: טראמפ מודיע על כוונתו להעלות את המכסים על פלדה ואלומיניום החל מה-12 במרץ. הוא מבטל את הפטורים ממכסים שהעניק ב-2018, כך שכל יבוא הפלדה ימוסה ב-25%, והאלומיניום יועלה מ-10% ל-25%. 13 בפברואר טראמפ מציג תכנית למכסים “הדדיים” – בהם יותאמו המכסים האמריקאיים לאלו שמדינות אחרות גובות. כלכלנים מזהירים שהמהלך עלול לערער את הכלכלה הגלובלית. הוא מציין שמדינות כמו הודו ומדינות אירופה לא יקבלו פטור.


25 בפברואר: טראמפ חותם על צו נשיאותי שמורה למשרד המסחר לבדוק האם יש צורך במכסים על יבוא נחושת, בטענה לשימוש החיוני של החומר בביטחון הלאומי, תשתיות וטכנולוגיות מתקדמות. 


1 במרץ: טראמפ חותם על צו נשיאותי נוסף, שמנחה לבדוק האם יש צורך במכסים על עצים וחומרי עץ, מתוך טענה שתעשיית הבנייה והצבא תלויים באספקה יציבה של עץ. 


4 במרץ: המכסים בגובה 25% על יבוא מקנדה וממקסיקו נכנסים לתוקף. עם זאת, מכסים על אנרגיה מקנדה מוגבלים ל-10%. טראמפ גם מכפיל את המכס על סין ל-20%. קנדה ומקסיקו מצהירות על תגמול: טרודו מכריז על מכסים בגובה מעל 100 מיליארד דולר אמריקאי. נשיאת מקסיקו שיינבאום גם מודיעה על כוונה להטיל מכסים אך משאירה פתח לפשרה. סין מטילה מכסים בגובה 15% על יבוא חקלאי מארה”ב ומרחיבה את הסנקציות על חברות אמריקאיות.


5 במרץ: טראמפ מעניק פטור זמני למכסים החדשים על חלק מהיבוא ממקסיקו וקנדה עבור יצרני הרכב האמריקאיים, לאחר שיחה עם ראשי פורד, GM וסטלנטיס.


6 במרץ: טראמפ דוחה את המכסים החדשים על יבוא מסוים ממקסיקו וקנדה לחודש. הוא מתכנן להתחיל ב־2 באפריל את מדיניות המכסים ההדדיים. קנדה עוצרת את שלב ב’ של מכסי התגמול שלה בשווי 125 מיליארד דולר קנדי. 


10 במרץ: סין מטילה מכסים של 15% על יבוא חקלאי מארה”ב (כולל עוף, חזיר, סויה ובקר). מוצרים שכבר בדרך יקבלו פטור עד 12 באפריל. 


12 במרץ: מכסים חדשים על פלדה ואלומיניום נכנסים לתוקף: כל היבוא ממוסה ב־25%. האיחוד האירופי מכריז על מכסים נגדיים על סחורות מארה”ב בשווי 26 מיליארד אירו. חלק מהמכסים ייכנסו לתוקף ב־15 באפריל, אחרים ב־15 במאי ו־1 בדצמבר. קנדה מצטרפת עם מכסים נגדיים של כ-30 מיליארד דולר קנדי החל מ־13 במרץ.


13 במרץ: טראמפ מאיים במכסים של 200% על יין, שמפניה ומשקאות חריפים מאירופה, אם האיחוד יטיל מכסים של 50% על וויסקי אמריקאי.


24 במרץ: טראמפ מכריז על מכסים של 25% על כל יבוא ממדינות שרוכשות נפט מגוואנה ונצואלה, כולל סין.


26 במרץ: טראמפ מכריז על מכסים של 25% על רכבים מיובאים, בתואנה של חיזוק הייצור המקומי. המכסים ייכנסו לתוקף ב-3 באפריל ויורחבו לחלקי חילוף עד 3 במאי. 


2 באפריל: טראמפ מכריז על מכסים ״הדדיים״ עם מדינות שהטילו על ארה״ב מכסים בחזרה: מס של 10% על כל היבוא, עם שיעורים גבוהים יותר על מדינות שיש לארה״ב מאזן סחר שלילי מולן: סין - 34%; האיחוד האירופי - 20%; דרום קוריאה - 25%; יפן - 24%; טאיוואן - 32%. יבוא מקנדה ומקסיקו פטור ממכסים אם עומד בתנאי ה-USMCA. 


3 באפריל: מכסי הרכב החדשים נכנסים לתוקף. קנדה מטילה מכסי תגמול של 25% על רכבים שאינם עומדים בתנאי USMCA 


4 באפריל: סין מטילה מכסים בגובה 34% על כל היבוא האמריקאי החל מ־10 באפריל. היא מטילה גם מגבלות ייצוא על מינרלים נדירים ומכניסה 27 חברות אמריקאיות לרשימת סנקציות. 


5 באפריל: המכס הבסיסי של 10% על כמעט כל מדינה נכנס לתוקף. 


9 באפריל: המכסים “ההדדיים” המוגברים נכנסים לתוקף, אך טראמפ משעה את רובם ל-90 יום — פרט לסין, שמולה המכסים עולים ל־125%. קנדה מטילה מכסים על רכבים שלא עומדים בתנאי USMCA. האיחוד האירופי מאשר מכסים נגדיים בשווי 23 מיליארד דולר, ב-3 שלבים: 15 באפריל, 15 במאי ו־1 בדצמבר.


10 באפריל: הבית הלבן מבהיר שהמכסים נגד סין הם בפועל 145%, כולל 20% על פנטניל. האיחוד האירופי משהה את תגובתו ל-90 יום, אך מזהיר: אם לא תהיה התקדמות בשיחות – יטיל את המכסים המתוכננים.


29 באפריל: טראמפ חותם על צו נשיאותי לפיו יפחית את המכס על חלקי חילוף מיובאים, אך לא יפחית את המכס על יבוא רכבים מוגמרים.


1 במאי: נשמעים דיווחים על כך שטראמפ פנה לשי ג׳ינגפינג במטרה להתחיל בשיחות ומשא ומתן. 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה