
׳בשלב מסוים אני אוריד את המכסים׳: האם טראמפ נכנע ללחץ?
בראיון שמסר טראמפ התייחס למכסים ואמר: ״בשלב מסוים אני אוריד אותם״; היחסים מול סין מתחממים ולא מופרך שהצדדים יגיעו למגעים ומשא־ומתן בעתיד הנראה לעין, אך בינתיים - האם טראמפ המיט מיתון על כלכלת ארה״ב?
הנשיא דונלד טראמפ אמר שהוא מוכן להפחית את המכסים על סין בשלב מסוים, משום שהמכסים הנוכחיים כה גבוהים עד ששתי הכלכלות הגדולות בעולם כמעט והפסיקו לעשות עסקים זו עם זו. טראמפ הטיל מכסים בשיעור של עד 145% על ייבוא מסין. סין מצידה הגיבה בהטלת מכסים בשיעור של 125% על ייבוא מארצות הברית.
המהלכים הללו זיעזעו את השווקים ומאיימים להעלות א המחירים של ציוד תעשייתי וכן של מוצרים בסיסיים שעליהם רבים מהאמריקאים מסתמכים, כולל בגדים וצעצועים. ״בשלב מסוים אני אפחית אותם, כי אחרת אי אפשר בכלל לעשות איתם עסקים – והם מאוד רוצים לעשות עסקים,״ אמר טראמפ.
הוא ציין את הקשיים הכלכליים האחרונים בסין, שם הפעילות התעשייתית נפלה למיתון הגרוע ביותר מאז 2023, לפי מדד מנהלי הרכש הרשמי של מגזר הייצור. ההזמנות לייצוא חדש ירדו לרמתן הנמוכה ביותר מאז דצמבר 2022, עם הצניחה החדה ביותר מאז אפריל אותה שנה – אז נכנסה שנחאי לסגר כללי בעקבות מגפת הקורונה.
סין הודיעה כי היא בוחנת פניות של גורמים אמריקאיים לפתוח במשא ומתן בנוגע למכסים, מה שעשוי להעיד על ירידה אפשרית בהסלמה במלחמת הסחר
והעלה תקוות לפתיחת שיחות סחר רשמיות בקרוב. ״אם נילחם – נילחם עד הסוף; אם נדבר – הדלת פתוחה,״ אמרו במשרד המסחר הסיני. ״מלחמת המכסים ומלחמת הסחר הותנעו באופן חד־צדדי על ידי ארצות הברית. אם ארצות הברית רוצה לדבר, עליה להפגין כוונות כנות ולהיות מוכנה לתקן את מעשיה
השגויים ולבטל את המכסים החד־צדדיים.״
- ירגיע את השווקים? טראמפ מבהיר שלא יפטר את ג'רום פאוול
- הסכם המינרלים של ארה"ב ואוקראינה - מה המשמעויות?
טראמפ שיבח את ההצהרות של סין וכינה אותן ״חיוביות״, אך שב והדגיש שכל הסכם בין שתי המדינות חייב להיות ״הוגן״. סין מסרה ביום שישי כי היא בוחנת את האפשרות לפתוח בשיחות סחר עם ארצות הברית מאז שהוכרזו המכסים על ידי טראמפ בחודש שעבר – זהו האות הראשון לכך שהצדדים עשויים להתחיל במשא ומתן. ״סין בוחנת זאת כעת,״ פרסם מסרד המסחר הסיני.
מדדי המניות בארה״ב עלו ביום שישי בעקבות האותות מבייג׳ינג. ביום ראשון אמר טראמפ לכתבים על סיפון אייר פורס 1 כי אין בכוונתו לשוחח עם נשיא סין שי ג׳ינפינג השבוע, ואמר כי ״הצדדים מדברים על דברים שונים.״ עוד הוסיף כי וושינגטון מנהלת שיחות סחר עם מספר מדינות, כולל סין, והדגיש שהוא מחפש ״הסכם הוגן״, תוך שהוא חוזר על טענתו ש-״סין גונבת מאיתנו כבר שנים״.
הבטחות הבחירות של טראמפ: מה קורה עם זה היום?
מאז הושבע טראמפ לנשיאות, הוא הבטיח לשנות את הסדר הכלכלי העולמי, ואפילו את הסדר הגיאוגרפי. הוא הבטיח לרכוש (או לכבוש?) את תעלת פנמה; הוא הבטיח לרכוש את גרינלנד; הוא הבטיח עוד הרבה דברים.
אבל ההבטחה הגדולה של הבחירות הייתה שהוא יחייה את התעשיה האמריקאית ויחזיר עטרה ליושנה על ידי ההבטחה האייקונית: ״מֵיְק אָמֵרִיקָה גְּרֵיְט אָגֵן״.
- וויביט לקראת פריצה? "אנחנו משקיעים בתשתיות על מנת להפוך לחברת ענק"
- תצדיק את השווי? פלנטיר תדווח היום אחרי המסחר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אחד הוא להבטיח, ואחד הוא לקיים. עד כה המכסים לא עושים טוב לארה״ב, וליתר דיוק נראה שהם
דווקא מזיקים לה, כשהתגלה שכלכלת ארה״ב התכווצה ב-0.2%, ההאטה הראשונה מאז 2022. אולי הם יועילו לה אחרי השיחות עם מדינות העולם השונות, ובמיוחד עם הכלכלה השניה בגודלה בעולם אחרי ארה״ב - סין. כשיתפזר הערפל האופף את המכסים ומלחמת הסחר, נוכל לדעת מה באמת טוב לאמריקה,
מה יעשה אותה טובה ומתועשת כבעבר. ובינתיים? בינתיים השווקים משתוללים, עד שהמדינות יחתמו על דיל.
ההתבטאות של טראמפ מהיום היא עדות לכך שמלחמת הסחר תצטרך להיפתר איכשהו ומתישהו, ועדיף בקרוב ומהר. אחד הסימנים המובהקים למיתון כלכלי הוא שני רבעונים רצופים של קיפאון או התכווצות בתמ״ג. ברבעון הראשון של השנה כבר ראינו שהתמ״ג ירד ב-0.2%. אם ימשיך לרדת, ניתן יהיה לזקוף לזכותו של טראמפ מיתון כלכלי מעשה-ידי-אדם. אבל מנגד, אולי כל האמצעים כשרים לשם כינון סדר כלכלי חדש?
לציר הזמן המתעדכן של מכסי טראמפ – כאן
- 3.moshe 05/05/2025 11:11הגב לתגובה זונשיא שרק עושה נזק לכלכלות העולם שגם ככה לא מחזיקות מעמדאמירות ללא גב ובסיס בכל תחום
- 2.אנונימי 05/05/2025 09:32הגב לתגובה זוהבטיח גם גהינום לעזה אם לא ישחררו חטופים נו ומה קרה כלום
- 1.טראמפ זה בלון נפוח. (ל"ת)אנונימי 05/05/2025 09:11הגב לתגובה זו