
מה זאת קרן "אג"ח אסונות", מה התשואות שלה, והאם כדאי להשקיע?
Brookmont השיקה קרן "אג"ח אסונות" שצמודה לפוליסות ביטוח על אסונות טבע - עם פוטנציאל תשואה גבוה במקרה שאין אסון, אך סיכון להפסד אם כן; למרות פשטות המוצר, הגיוס הראשוני נכשל, אך ייתכן שדווקא התנודתיות בשווקים תהפוך אותו להזדמנות
המודל העסקי של חברות ביטוח בליבה שלו פשוט - חברת הביטוח מקבלת כסף (פרמיה) ובתמורה מתחייבת שאם יקרה אסון מסוים היא תכסה את הנזקים. זה מודל רווחי בעיקר במקומות שבהם הסיכוי למימוש הסיכון נמוך וחברות ביטוח מרוויחות ככה כבר בערך 700 שנה, שתיעודים ראשונים של הסכמים שדומים לביטוח תועדו כבר במאה ה-14 באיטליה. למשקיעים ממוצעים עד היום לא הייתה דרך להשתתף ישירות בהזדמנות, ובסיכון, של חברות הביטוח מעבר ללקנות את המניות שלהן או אג"ח שלהן, אבל עכשיו יש דרך להשתתף ישירות בסיכון שחברות הביטוח לוקחות על עצמן, וגם בסיכוי להרוויח.
קרן הסל של Brookmont Capital, שהתחילה להיסחר בתחילת החודש תחת הסימול ILS, נועדה להנגיש למשקיעים פרטיים תחום שולי יחסית בשוק האג"ח - אג"ח אסונות. האג"חים האלה מונפקים על ידי חברות ביטוח שמעוניינות להעביר חלק מהסיכון שלהן לשוק ההון.
המשקיעים נהנים מריבית גבוהה אם לא מתרחש האסון, אך עלולים לספוג הפסדים משמעותיים אם אסון כזה מתרחש.
אג"ח אסונות הן סוג של ביטוח פיננסי: המשקיע מלווה כסף לחברת ביטוח, ואם מתרחש אסון בתחום הגיאוגרפי או בסכום הפיצוי שהוגדר מראש, חלק
מהחוב נמחק או כולו. אם לא מתרחש אסון - המשקיע מקבל בחזרה את כספו יחד עם תשואה גבוהה מהממוצע בשוק האג"ח. על פניו זו הזדמנות לא רעה והשקעה דרך קרן סל הופכת את ההשקעה הזו לפשוטה במיוחד, אבל יש סיכונים והם ברורים, ולמעשה, למרות הפשטות של קרן הסל החדשה, היא לא
הצליחה לגייס את הסכום שתכננה.
כמה גדול שוק אג"ח האסונות ומה התשואות?
לפי נתוני חברת Artemis, המתמחה במעקב אחר שוק ניירות ערך מקושרי ביטוח, היקף שוק אג"ח האסונות העולמי הגיע לכ-50 מיליארד דולר, והוא נמצא בצמיחה מתמדת. בשנים
האחרונות הניבו אג"ח אסונות תשואות מרשימות: ב-2023 הן הניבו תשואה ממוצעת של כ-20%, וב-2024 הן השיגו תשואה של 17%. גם כאשר שווקים אחרים קרסו בעקבות סופות הוריקן או תנודות עולמיות, אג"ח האסונות הצליחו לשמור על יציבות יחסית.
למעשה,
בתקופה האחרונה, כשהשווקים חוו טלטלה בעקבות מלחמת הסחר, אג"ח אסונות היו אחד מהאפיקים הבודדים שהצליחו לייצר תשואות חיוביות.
למה משקיעים פונים לאג"ח אסונות - ומה הסיכונים?
משקיעים מחפשים גיוון והגנה על תיק ההשקעות, במיוחד
בזמנים של תנודתיות גבוהה. אג"ח אסונות כמעט ואינן מושפעות ממה שקורה בשווקים הפיננסיים הרגילים - לא מאינפלציה, לא מריביות ולא מתנודתיות במניות. לכן הן מהוות כלי גידור ייחודי.
מצד שני, הסיכון ברור: אם מתרחש אסון טבע חמור באזור שמכוסה
על ידי האג"ח, המשקיע עלול לאבד חלק ממה שהשקיע, או אפילו את הכל. החוזים באג"ח כאלה מגדירים במדויק את תנאי האירוע: איפה הוא צריך להתרחש, מה עוצמתו, ומה סכום הפיצוי שמפעיל את החוב.
לכן, נדרשת מהמשקיע הבנה מעמיקה של סיכוני הטבע וסטטיסטיקות למשל על הוריקנים, רעידות אדמה ושיטפונות - תחומים שרוב המשקיעים אינם מורגלים לנתח בעצמם.
- סין וקטאר - הסכמים לעסקאות נפט וגז; סין מנסה להפחית את התלות בארה"ב
- גוגל תיפרד מכרום? יאהו ו-OpenAI כבר עומדות בתור
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
השקעה ישירה באג"ח אסונות דורשת מומחיות: הבנה מעמיקה של חוזי הביטוח, של מודלי הסיכון, ושל הדינמיקה של שוק ביטוחי המשנה. בנוסף, מרבית האג"חים הללו מונפקים
בהיקפים גדולים יחסית, מה שהופך אותם לפחות נגישים למשקיעים פרטיים. יתרה מכך, שוק אג"ח אסונות סובל מנזילות נמוכה: קשה למכור אג"ח כזה בשוק החופשי מבלי להוריד משמעותית את המחיר. היעדר שוק פעיל למכירה חוזרת הופך את ההשקעה לפחות גמישה, ולכן השקעה דרך קרן סל מפשטת
מאוד את העניינים.
למה הגיוס של הקרן נכשל?
על אף שהרעיון לקרן סל כזו נשמע מבטיח, הקרן של Brookmont Catastrophic Bond הצליחה לגייס רק 6 מיליון דולר במקום 25 מיליון דולר שתכננה. הקרן מחזיקה כיום ב-16 אג"חים בלבד, לעומת יעד
של 75 אג"חים בתיק.
איתן פאוול, מנהל ההשקעות הראשי ב-Brookmont, הסביר כי שוקי ההון סוערים בעקבות מלחמות סחר והטלטלות המקרו-כלכליות, ומשקיעים רבים בוחרים לשבת על הגדר ולא להיחשף לנכסים חדשים או לא מוכרים. "זו סביבה משוגעת" אמר, "ואנחנו
לא רוצים לדחוף יותר מדי".
בנוסף, העובדה שהקרן הושקה בלי "עושה שוק ראשי", גוף שמתחייב לספק הצעות קנייה ומכירה באופן קבוע, הקשתה אף יותר על המשקיעים לקבל ביטחון בהשקעה.
האם זו הזדמנות או סיכון למשקיעים?
מצד אחד, העובדה שהקרן קטנה וטרייה, ועוד נכנסה לשוק בשיא התנודתיות, יכולה להרתיע משקיעים. מצד שני, תקופות כאלה דווקא יכולות להוות הזדמנות, מוצר שמציע פיזור אמיתי ושאינו מתואם לשוקי המניות והאג"ח המסורתיים עשוי להתגלות כשימושי מאוד.
פאוול למשל טוען שדווקא בגלל שהושקה בעיצומה של סערה כלכלית, הקרן עשויה להוכיח את עוצמתה: "חלק ממני שמח שהשקנו דווקא עכשיו, בתקופה שכל הנכסים הבטוחים קרסו," אמר, "אבל הייתי שמח אם היינו מספיקים להשיק קצת קודם, כדי לספר את הסיפור בצורה יותר ברורה".
בנוסף, בשעה שהקרן האמריקאית מתקשה, קרנות אג"ח אסונות אחרות דווקא משגשגות. קרנות מסוג UCITS באירופה, המנוהלות תחת רגולציה קפדנית יותר, מנהלות כיום מעל 15 מיליארד דולר - כמעט פי שתיים מהיקפן ב-2022, אז ניהלו 8.8 מיליארד דולר בלבד.
הביקוש הגובר נובע ממשקיעים מוסדיים, קרנות גידור ומשפחות עשירות שמחפשים נכסים בעלי מתאם נמוך לשוק. גם בחודשים הראשונים של 2025 נרשמה פעילות שיא בשוק אג"ח האסונות, עם שיאים חדשים במספר המנפיקים ובהיקפי ההנפקות.
- 1.אנונימי 26/04/2025 06:40הגב לתגובה זואו שאני מומחה שמבין את הסיכון הספציפי מה האירוע שאני מבטח ממנו מה הסיכוי שיקרה ומה הפרמיה שאנח מקבל כמו שהמלצתם בהתחלה.או שאני מקפל כמה סיכונים מסוגים שונים אולי ואולי לא בתוך נייר עם שם קליט.