דונלד טראמפ
צילום: טוויטר

"טראמפ פוגע באמינות הדולר" - שר הכלכלה הצרפתי תוקף

שר הכלכלה הצרפתי תוקף את טראמפ וטוען שפיטורי פאוול יערערו את הדולר ויפגעו בכלכלה האמריקאית; לדבריו, מדיניות המכסים מסוכנת ועלולה להוביל לאי-סדר עולמי, כשבמקביל, צרפת עצמה מתמודדת עם משבר כלכלי

רוי שיינמן |

בעוד נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך לאיים על הכלכלה העולמית, שר הכלכלה של צרפת, אריק לומבר, יוצא במתקפה נגד מדיניות הממשל. לדבריו, הדחת יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, תערער עוד יותר את האמון בדולר האמריקאי ותדרדר את הכלכלה האמריקאית. "טראמפ כבר פגע באמינות הדולר עם המכסים האגרסיביים שלו", אמר לומבר, "אם יפטר את פאוול, זו תהיה פגיעה חמורה נוספת".


השר הוסיף כי צעדים כאלו יובילו לעלייה חדה בעלויות החוב של ארה"ב ול"אי-סדר עמוק בכלכלה האמריקאית". הוא אף רמז כי התוצאה עלולה להיות חזרה לשולחן המשא ומתן עם אירופה כדי לצמצם את המתחים. דבריו הגיעו לאחר שטראמפ כתב ברשתות החברתיות כי "הסוף של פאוול לא יכול להגיע מהר יותר". עם זאת, לא היה ברור אם התכוון לסיום כהונתו ב-2026 או לפיטורים מוקדמים, למרות שהאמת היא שלא בטוח שלטראמפ בכלל יש סמכות לפטר את פאוול


בנוגע למכסים, לומבר התריע מפני פגיעה ממשית בכלכלה העולמית. לדבריו, המכסים בגובה 10% שהטיל טראמפ על היבוא מהאיחוד האירופי הם לא "נקודת פתיחה סבירה" למו"מ, ומהווים סיכון כבד לסחר העולמי. הוא קרא להקים אזור סחר חופשי בין אירופה לארה"ב והדגיש שמכסים בגובה הזה "לא יכולים להחזיק לאורך זמן מבלי לפגוע באמריקה עצמה".


לומבר גם קרא למנהלים באירופה לנהוג ב"פטריוטיות כלכלית" ולשתף פעולה עם ממשלותיהם כדי למנוע אובדן שליטה כלכלית ליבשת. את דבריו חיזק גם איש העסקים ברנאר ארנו, בעל השליטה בקבוצת LVMH, שאמר כי מנהיגי האיחוד אינם פועלים מספיק בנחישות כדי להגיע להסכמות מול וושינגטון.


בינתיים צרפת שקועה במשבר

בזמן שלומבר תוקפת את מדיניותו של טראמפ, הכלכלה הצרפתית עצמה מתמודדת עם משבר כלכלי. האינפלציה ממשיכה להיות גבוהה וצריכת משקי הבית נפגעה קשות. עליית מחירי האנרגיה בעקבות המלחמה באוקראינה, בשילוב עם מחירי המזון שממשיכים לזנק, מקשות על תפקוד משקי הבית.


כדי לממן את החוב הציבורי, הממשלה העלתה מיסים, אך המהלך רק העמיק את המשבר. האזרחים משלמים יותר על מזון, דיור ודלק, והכוח הקנייה נשחק במהירות. ובינתיים, החוב הציבורי ממשיך לגדול. הוא כבר עבר לפני מספר חודשים את רף 3 טריליון אירו, 112% מהתמ"ג.


האבטלה בצרפת נותרת גבוהה ועמדה על 7.3% ברבעון הרביעי של 2024, כשכמעט חמישית מהצעירים בגילאי 15 עד 24 מחוץ למעגל העבודה. המחאה הציבורית לא איחרה לבוא, עם שביתות והפגנות שדורשות העלאות שכר ושיפור תנאים. בתגובה, ממשלת מקרון מתכננת צעדים לשיפור המצב, בהם העלאת מסים לעשירים, קיצוצים בתקציב הציבורי והשקעות באנרגיה מתחדשת. בנוסף, הממשלה מתכננת העלאה בשכר המינימום, בתקווה להקל על האזרחים.

קיראו עוד ב"גלובל"


הלחץ הפוליטי על מקרון

לצד המשבר הכלכלי, מקרון מתמודד עם משבר פוליטי. מפלגתו מאבדת מכוחה בפרלמנט, והוא נאלץ להסתמך על קואליציות אד-הוק לקידום רפורמות. רפורמת הפנסיה שהעבירה ממשלתו במרץ 2024, שכללה העלאת גיל הפרישה מ-62 ל-64, גררה מחאות חריפות והחלישה את מעמדו הציבורי.


הימין הקיצוני בהובלת מרין לה פן מתחזק, ומצליח במיוחד באזורים הכפריים. גם מפלגות השמאל כמו הסוציאליסטים והכוחות הרדיקליים של מלנשון מנסות לתפוס מקום על המפה עם הצעות לרפורמות חברתיות וכלכלה ירוקה, אם כי הן מתקשות להגיע לקונצנזוס פנימי. סוגיות מהותיות כמו פנסיה והגירה גורמות לשסע עמוק. מקרון מנסה ללכת בין הטיפות עם מדיניות מאוזנת להגירה, אך האופוזיציה תוקפת אותו משמאל ומימין. הדרישות לבחירות מוקדמות הולכות וגוברות, אך מקרון מעדיף להיאחז בזמן שנותר לו כדי להוציא את צרפת מהמשבר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה