הפועלים: כוחות מנוגדים שומרים על יציבות השקל
בשבוע החולף התחזק המטבע האמריקני ב-0.9% למול השקל הישראלי. ברקע, הורדת הריבית השיקלית על ידי בנק ישראל בשיעור של 0.2% נוספים לרמתה הנמוכה ביותר בשל 3.5%. מחר צפוי נגיד הפדרל ריזרב בארה"ב, אלן גרינספאן, לפרסם את החלטתו על גובה הריבית במשק האמריקני לחודש הקרוב. על פי ההערכות, יוריד גרינספאן את שיעור הריבית ב-0.25% נוספים, מצב שיעמיד את פער הריביות על 1% בלבד.
ביחידת המחקר של בנק הפועלים מעריכים כי, בטווח הקצר השקל ייסחר במגמה מעורבת, שכן המסחר מושפע מכוחות מנוגדים. מחד, השפל בפער שבין הריבית השקלית והדולרית תומך בפיחות, ומאידך האופטימיות הכלכלית, המדינית והפוליטית והיציבות במסחר בדולר בעולם, מספקים לשקל תמיכה. ההמרות המאפיינות כל סוף חודש, יצטרפו השבוע לגורמים התומכים בתיסוף.
באשר לטווח הארוך, מעריכים בבנק כי ייתכן פיחות בשקל, אך בשל המגמה הנוכחית בשוק העולמי, קשה לחזות את נקודת המפנה. בין הגורמים התומכים בפיחות ניתן למנות את הצמצום הצפוי בפער הריביות, וההערכות כי בהמשך השנה תתכן התחזקות של הדולר בעולם.
כלכלני בנק לאומי מספרים כי במחצית השנייה של 2004 התגבר זרם ההשקעות של הזרים בשוק ההון הישראלי כאשר ברבע האחרון של השנה הסתכם זרם ההשקעות ב-1.9 מיליארד דולר. עודף כניסה של מט"ח למשק הישראלי הינו מעודד אך עלול בנסיבות מסוימות להגביר את הסיכון. לדוגמא, כספים שמושקעים על ידי זרים בשוק איגרות החוב עשויים לצאת במהרה מהמשק, במידה ופער התשואות באיגרות החוב יצטמצם לרמה כזו שלדעת המשקיעים הזרים לא יהווה עוד תשואה עודפת מספקת, כפי שצריכה לגלם רמת סיכון המדינה.
לפיכך סבורים בלאומי כי בעת הנוכחית, שער החליפין יושפע ממגמות המסחר של המטבעות בעולם ומתנועות ההון לארץ ולחו"ל. הגורמים המרכזיים הצפויים להשפיע על תנועות ההון הינם קצב כניסת הזרים לשוק המקומי ובמיוחד לשוק ההון, אל מול יציאת הון לחו"ל, בעיקר כתוצאה מהשוואת שיעורי המס.
בבית ההשקעות מיטב מספרים כי, השקל ממשיך, איפוא, להפגין עוצמה, למרות השוואת המס ישראל-חו"ל ולמרות הצמצום בפערי הריביות שצפוי אף להימשך עם ההעלאה הקרובה של הריבית בארה"ב. לדברי כלכלני מיטב, מה שמסייע לשקל לשמור על עוצמתו, הוא זרימת הכספים מצד משקיעים זרים לישראל, במיוחד לשווקים הפיננסיים, וכל עוד תימשך מגמה זו, צפוי פרק זמן של יציבות של השקל מול סל המטבעות. כיוון השקל מול הדולר ואו מול האירו יהיה תלוי לחלוטין במאזן הכוחות שייקבע בין שני המטבעות המרכזיים האלה בשווקים הפיננסיים הבינלאומיים.
בבית ההשקעות גיפט מייחסים את התגובה המאופקת בשוק המט"ח לאופטימיות ששוררת בשוק ההון על הסיכויים להתקדמות מדינית ובטחונית עם אבו- מאזן ולאמון שהשוק נותן במדיניות הכלכלית של שר האוצר. בגיפט סבורים, כי כל עוד השקל יכול להשען על שני הגורמים האלה אין לצפות לפיחות מזורז של השקל. כמובן, גורם נוסף שמשפיע על כיוון המסחר בשוק המט"ח הוא תנודות הדולר בשוק המט"ח העולמי. חולשת הדולר בעולם בחודשים האחרונים תרמה אף היא לחוסנו של השקל. כל עוד שאין הפתעות דרמטיות בזירות המקומיות והבינלאומיות, מעריכים בגיפט שהשקל יסחר בטווח בין 4.35 לבין 4.45.
בחדר המסחר של פורקסיה סבורים כי המשך הקורלציה בשוק הבינלאומי-מקומי צפוי להישמר אם כי במינון נמוך יותר, וזאת לאור גורמים מנוגדים, בהם התייצבות בהיבט הבטחוני-מדיני, והתקדמות במו"מ המדיני, ומאידך צמצום פער הריביות- כוחות מנוגדים אלה צפויים לשמור על המשך היציבות בשוק המט"ח. בפורקסיה מעריכים כי המרות סוף החודש בתחילת השבוע, צפויות אף הן לצנן את מגמת הפיחות הזוחל. בהמשך להערכת הסביבה המקומית החיובית, וניצני אופטימיות בצידה, מרסנים בפורקסיה את פוטנציאל הפיחות בטווח הקצר. אם כי סבורים כי אופטימיות זו היא שברירית דיה כדי להפוך את המגמה על פיה.