עתירה מנהלית: "משרד הבריאות מסתיר מהציבור נתוני תברואה על מסעדות ורשתות שיווק"
התנועה לחופש המידע וארגון אמון הציבור בעתירה מנהלית: "משרד הבריאות מסתיר מהציבור נתוני תברואה על מסעדות ורשתות שיווק משרד הבריאות מפר את חובתו לספק מידע לציבור בעניינים הנוגעים לבריאותו".
שני הארגונים עתרו לבית המשפט על מנת שיורה למשרד הבריאות ולממונה על חופש המידע במשרד לחשוף את תוצאות מבחני התברואה שעורך משרד הבריאות בחנויות מכולת, סופרמרקטים ומסעדות, מראשית שנת 2003 ועד למועד מסירת המידע בפועל.
"אי מסירת המידע מהווה דפוס התנהלות חמור של משרד הבריאות, המפר את חובתו לספק מידע לציבור בעניינים החיוניים לבריאות הציבור, ובכך מקטין את האפשרות של הציבור לערוך בחירה מושכלת בין עסקים על בסיס מידע אמין, באופן שיאפשר להם לדעת את זהותם של בתי עסק שאינם מקיימים את הדרישות התברואתיות הקבועות בחוק - ובכך מסכנים לכאורה את בריאותו של הציבור" נכתב בעתירה.
העתירה, שהוגשה ע"י עורכי הדין בעז בן-צור ורז בן-דור, גובשה לאחר שבמהלך השנה האחרונה, למרות פניות חוזרות ונשנות, מסרב משרד הבריאות להעביר מידע המפרט את תוצאות בדיקות משרד הבריאות, בהן מפורט אילו עסקים אינם מקיימים את דרישות הדין בענייני תברואה וכך מסכנים את בריאות הציבור.
נימוקי המשרד לאי מסירת המידע הם המשאבים הרבים הנחוצים לאיסוף המידע כיוון שהמידע אינו מרוכז וממוחשב, הסתיגות המשרד ממסירת שמות העסקים בהם נמצאו ליקויים וטענתו כי עליו להשקיע שעות עבודה רבות במחיקת שמות העסקים המופיעים בטפסי תוצאות הבדיקה. כמו כן טען המשרד כי מסירת המידע עלולה לפגוע במוניטין של בתי עסק, שלגביהם נקבעו ממצאים בדוחות שערך המשרד.
העתירה מדגישה כי סירוב משרד הבריאות למסור את המידע אינו עולה בקנה אחד עם הוראות חוק חופש המידע ועקרונותיו, אינו מתיישב עם עקרונות השקיפות ומשקף מחדל חמור בפעילות האכיפה של המשרד, אשר מבקר המדינה עמד עליו כבר בשנת 2004 והמשרד אף הבטיח למבקר לתקנו.
בשנים האחרונות נחשפו אזרחי מדינת ישראל למספר תחקירים בנושא תברואה במקומות המוכרים מזון. חולדות בבית קפה, חתולים בסופר מרקט, תאריכי שיווק דגים שזוייפו, אי שמירה על נהלי קירור ואכסון מוצרים ועוד. חלק גדול מהאירועים נחשפו על ידי אמצעי התקשורת, על פי הפרסומים שאיתר אמון הציבור רק מיעוט המקרים שפורסמו לציבור נחשף על ידי משרד הבריאות, הממונה על בטיחות המזון.
העותרים מדגישים כי פרסום יזום של תוצאות מבדקי תברואה מהווה נדבך מרכזי בפעילות האכיפה של רשויות מזון בעולם, המבינות כי מדובר במידע בעל חשיבות עליונה לציבור וכי עצם הפרסום, מעצים עשרות מונים את מרכיב ההרתעה בפעולות האכיפה שלהן לאור החשש של עסקים מפרסום מידע שלילי אודותיהם. והנה, בישראל משרד הבריאות לא רק נמנע מפרסום יזום של המידע, אלא נמנע אפילו ממסירתו במסגרת בקשת מידע המוגשת לפי חוק כאשר אחד הנימוקים להעדר השקיפות הוא חשש המשרד מפגיעה במוניטין בתי העסק.
"אי פרסום המידע עלול לפגוע בבריאותו של ציבור צרכנים רחב, פגיעה שמשרד הבריאות יכול וחייב למנוע בנקל על ידי פרסום המידע. בנסיבות אלו, אי פרסום המידע מהווה הפרה של חובת הנאמנות של משרד הבריאות כלפי הציבור" נכתב בעתירה.