סגן יו"ר מריל לינץ' ל-Bizportal: "ריבית הפד תגיע ל-2.5%-3%"
בריאן הנדרסון, סגן נשיא מריל לינץ' העולמית, הגיע לארץ במסגרת ועידת העסקים. בין הנאומים ורגע לפני שעלה חזרה אל המטוס, סיפק לנו הנדרסון ראיון מסקרן ומרענן על הכיוונים הצפויים בכלכלה העולמית.
(ש) האם משבר האשראי עדיין לפנינו ואיך הנגיד האמריקאי מתמודד איתו?
(ת) ברננקי מנסה להיות יותר תקשורתי ויותר פתוח בגישה שלו. למרות זאת הצרכן האמריקאי הולך להיות יותר תלותי, זאת בשל הסיבה כי מרבית האמריקאים חושבים כי הם מסכנים וחשים תחושת חוסר בטחון. היכולת לקחת אשראי פחתה, מחיר הבתים צונח ורווחת הצרכן ירדה בכ-20%.
(ש) האם זו הרגשה בלבד?
(ת)ממש לא. זו המציאות, אתה רואה פחות מכירות רכבים, פחות התחלות בנייה ודיבורים על עונת קניות שלילית בקריסמס. בנוסף לכך הצרכנים מצפים כי המצב יהיה שלילי, לדוגמא אפשר לראות כי 70% מהמכירות בחג הקריסמס היו בהנחה, הצרכנים מאמצים תחושה רעה. עם זאת ישנם איזורים בהם ישנה צמיחה ולכן אנחנו לא הולכים לקראת מיתון. ניתן גם לראות כי החולשה בשוק ההון האמריקאי אינה נכונה וזאת בשל הסיבה כי חברות רבות משיגות יותר מ-50% מהכנסותיהם מחוץ לארה"ב. ה'פד' צריך להיות מודע לחולשת הדוחות של הבנקים ולכן אנחנו מצפים כי הריבית תרד ל-2.5%-3% בשנה הבאה, אבל זה אגרסיבי מדיי לדעתי.
(ש)האם אתה חושב כי הדולר ימשיך להיחלש בעולם?
(ת) הדולר נמצא ברמה נמוכה מדי ואם נחתוך את הריבית עוד נקבל ציפייה למשבר דולרי. ישנן הרבה יותר ספקולציות מסביב הדולר מאשר מציאות ויש כאן עוד נושא שברננקי צריך לדאוג לו והוא, הזרמת כסף למשק על חשבון דולר יורד. אני חושב שהדולר נמצא במקום בו הוא צריך להיות ואם תהייה ירידה נוספת במטבע היא תתבצע ע"י ספקולנטים בלבד ותחזיק מעמד למגמות קצרות טווח. הדולר יתחזק, לא בצורה רצינית, אבל לא יישאר במקום בו הוא נמצא היום. לישראלי הייתי אומר – אם יש לך דולרים אל תמכור אותם עכשיו, אתה תהייה משוגע אם תעשה זאת, תחזיק אותם עד לנקודה מסויימת. (נאמר כשמחיר הדולר היה 3.875 שקל).
(ש)במסגרת תפקידך במריל לינץ', יש לך נגיעה רבה לשוק האירופאי. מה אתה חוזה לשוק האירופאי על רקע המשבר?
(ת)האפקט של המשבר הגיע גם לאירופה. אבל עם זאת, אנחנו רואים כי היבשת צמחה בזכות המדינות המזרחיות כמו סלובקיה וקרואטיה ולא בזכות המדינות המערביות, ניתן לראות כי יש הרבה מסחר פנימי בתוך היבשת. אנחנו יכולים לראות כי סרקוזי (ראש ממשלת צרפת) מנסה לבצע ליברליזיה במדינה, זאת על מנת שתוכל להתחרות טוב יותר. אירופה היא כלכלה זקנה, למדינות המערביות בה ישנה אוכלוסיה מבוגרת ובמזרח היבשת ישנה אוכלוסיה צעירה יותר וזה בא לידי ביטוי בשיעורי הצמיחה. בטורקיה יש צמיחה שנתית של6% בעוד לאירופה יש צמיחה של 2% בלבד. לכן אם ניקח את אירופה כיחידה, טורקיה זקוקה לאירופה כמו שאירופה זקוקה לטורקיה. ליבשת לא תהייה צמיחה רבה כמו לסין או לאמריקה הלטינית.
(ש)איזה שווקים נראה שישיגו את הצמיחה המהירה ביותר ב-2008?
(ת)מכסיקו וברזיל יהיו מאוד משמעותיות. ישנן הרבה תמורות בברזיל, הורדת ריבית במשק, משמעת פיסקאלית שנובעת ממדיניות הנגיד הברזילאי וצפויה גם רפורמה בשוק הביטוח. המשקיעים נכונים להשקיע לטווח ארוך יותר בברזיל. מכסיקו, ארגנטינה, צ'ילה וקולומביה הם סיפור הצלחה מדהים, הרבה הפרטות מתבצעות שם כרגע ומעבר לבעיות הפוליטיות יש מקום עצום לצמיחה. קולומביה היא כמו ישראל מהבחינה הזאת, יש בעיות פוליטיות אבל זה לא בהכרח מעכב את הצמיחה. בפרו ישנה אפשרות ענקית לצמיחה וזאת בעקבות הסכם סחר חופשי בין פרו לארה"ב שאושר לאחרונה על ידי הקונגרס, במדינה יש 45 מיליון תושבים והיא הולכת להיות שחקן משמעותי. מריל לינץ' משקיעה בשווקים אלה, במיוחד בברזיל ובמכסיקו. ככלל ניתן לראות כי לפני 10 שנים שוק ההון האמריקאי היווה כ-52% משוק ההון העולמי אבל כיום הוא מהווה רק כ-36%, זה תהליך טוב שיוצר איזון בעולם.
(ש)כבר כמה שנים שאנחנו רואים את מחירי הסחורות מזנקים לשיאים חדשים. מה אתה צופה לסחורות בתקופה הקרובה?
(ת)הצרכניות הגדולות של הסחורות יהיו סין והודו, מביקוש לברזל, פלטיניום , זהב וכל סוגי המתכות האחרות. הנחושת עם זאת עלולה להיחלש בתקופה הקרובה וזאת בשל האטה בשוק הדיור האמריקאי. ב-3-5 השנים הבאות מחירי הסחורות צפויים לעלות. ניתן לראות, כי הביקושים מגיעים גם מכיוון ברזיל ודרום אפריקה, המדינה האפריקאית צריכה לבנות כ-28 אלף קילומטר של כבישים חדשים. בדרום אמריקה ישנו צורך רב בחידוש התשתיות. כך לדוגמא את העיר סאו-פאולו, יש שם כ-15 מיליון אנשים ויש שם צורך דחוף ברכבת תחתית, בכבישים מהירים ובשדה תעופה חדש. בארה"ב לא בנינו בתי זיקוק חדשים מאז שנת 1975 ולכן יש לנו עלות גבוהה של דלק. בנוסף החמירו את החוקים על זיהום מתקנים אלה, עובדה שיצרה עלות ייצור גבוהה יותר ותביא אותנו לבנות מתקני זיקוק חדשים.