פועלים: המשקיעים הזרים מכרו החודש מניות בהיקף של 280 מיליון דולר
כלכלני בנק הפועלים מציינים בסקירתם השבועית את האירועים והגורמים אשר השפיעו על המסחר באחד העם בשבוע החולף ואת האירועים אשר צפויים להשפיע על המסחר בשבוע הקרוב.
שבוע חיובי במניות הכבדות
השבוע האחרון היה חיובי בשוק המניות המקומי, בהובלתן של מניות תל אביב 25. אלו רשמו תשואה עודפת על מניות ה-75, ובעיקר על מניות היתר, שבחודשים האחרונים רושמות ביצועי חסר משמעותיים על השוק, לאחר שבמחצית הראשונה של 2007 דווקא היתר הניבו את התשואה העודפת בתל אביב. המעבר בחזרה למניות הכבדות הינו תהליך טבעי בשוק שהולך לתקופת חוסר ודאות סביב הצפוי בכלכלה הגלובלית – מה שמאיץ במשקיעים לחזור להשקעות בעלות סיכון נמוך יותר.
אכזבה בעולם מהפחתה מתונה בריבית האמריקנית
לאחר שבועות של ציפיות הכריז השבוע הפדראל ריזרב על הפחתה בריבית במשק האמריקני. בשבועות האחרונים שרר בשוקי העולם חוסר ודאות בנוגע לשיעור ההפחתה – בין 0.25% ל-0.5%. בסופו של דבר בחר הפד בפתרון המתון, והסתפק בהפחתה של הריבית ב-0.25% בלבד, ל-4.25%. ההפחתה המתונה אכזבה את המשקיעים בעולם, והביאה לתגובה שלילית ביום ההכרזה. עם זאת, למחרת כבר חזרו העליות לבורסות בארה"ב, וחלחלו משם לשאר שוקי העולם – כולל זה שבתל אביב. בעולם ישנן הערכות כי הפחתת הריבית שביצע הפד אינה האחרונה, ותיתכנה הפחתות נוספות בהמשך.
הדולר התאושש למול השקל
הפחתת הריבית המתונה אוששה מעט את הדולר בעולם, וגם למול השקל. לאחר ששערו של המטבע האמריקני כבר צנח אל מתחת לרף ה-3.85 שקלים, טיפס שערו לאחר הפחתת הריבית בארה"ב לכוון ה-3.94 שקלים (אך לאחר מכן הוא נסוג שוב). יש לזכור, עם זאת, כי הריבית בישראל עודנה נמוכה למול המקבילה האמריקנית, ועומדת על 4% בלבד.
היום (ו') צפוי להתפרסם מדד המחירים לצרכן לנובמבר, כשהערכת המחלקה הכלכלית של בנק הפועלים צופה כי זה עלה בשיעור מזערי של 0.1%. ההערכות הן כי בנק ישראל לא צפוי לשנות את הרבית במשק בסוף החודש, למרות העליה באינפלציה בחודשים האחרונים ונוכח רמתו הנמוכה של הדולר למול השקל (למרות התחזקות המטבע האמריקני בשבוע האחרון). הותרת הריבית על כנה מסייעת לפי שעה לשוק המניות, שנהנה מהעדר חלופות השקעה אטרקטיביות גם בימים אלו.
הזרים הוציאו כסף בנובמבר
חודש נובמבר היה שלילי כמעט בכל שוקי המניות בעולם, וכמובן שגם בישראל. על רקע זה לא מפתיעים נתוני בנק ישראל, המלמדים כי המשקיעים הזרים מכרו מניות מקומיות בחודש זה בסכום כולל של 280 מיליון דולר נטו. עם זאת, מתחילת השנה התזרים עודנו חיובי, בהיקף של 835 מיליון דולר נטו. בד בבד, בנובמבר המשיכו המקומיים לגוון את תיק ההשקעות שלהם עם מניות גלובליות, בהיקף של 360 מיליון דולר נטו, ומתחילת השנה רכשו הישראלים מניות זרות בהיקף כולל של קרוב ל-4.3 מיליארד דולר נטו.
מבט לעתיד שוק המניות המקומי צפוי להערכת כלכלני בנק הפועלים להמשיך בתנודתיות הגבוהה שמאפיינת אותו זו תקופה, וזאת נוכח מגמה דומה בשוקי המניות בעולם. בשנים האחרונות השוק המקומי הפך להיות דפנסיבי יחסית לשווקים רבים, בעיקר ביחס לשווקים המתעוררים, ולכן בפועלים סבורים כי גם אם ימשך הלחץ השלילי בעולם, הרי שהוא יורגש גם בתל אביב אך במידה מתונה יותר. במבט לעתיד, קיים בעולם חשש מפני הרבעון הראשון של 2008, אשר עלול להתאפיין בלחץ שלילי. החשש העיקרי הוא מפני השלכות נוספות של משבר הסאב פריים, ובעיקר מפני מחיקות נוספות שתבצענה חברות בעולם – מה שיתורגם לשחיקה נוספת במניותיהן.
עם זאת, הנתונים הכלכליים הטובים של המשק הישראלי בכלל, וביצועי החברות בפרט, צפוים להמשיך ולהטיב עם המניות המקומיות. ההערכות הן כי הצמיחה בישראל צפויה להמשך גם ב-2008 (גם אם בקצב מתון יחסית לצמיחה החדה של 2007), וכמוה גם הצריכה הפרטית, כך שמבחינה זו אנו חשים נוח עם החשיפה המנייתית בראיה לטווח הארוך, מעבר ללחצים האפשריים בטווח הקצר.
לאור האמור לעיל, ממליצים בבנק בנוגע לאפיק המנייתי המקומי הנה להמשיך ולהחזיק בעיקר במניות גדולות, במניות בעלות מדיניות דיבידנד ברורה, ולהתמקד בחברות המוטות לצריכה המקומית, אשר להערכתנו צפויות להפגע פחות מהנעשה בעולם ולהמשיך ולהנות מהשיפור הכלכלי המקומי, כאמור.