דוח המבקר על העיריות: אין כמעט פיקוח על מבני פל-קל
מבקר המדינה, מיכה לינדנסטראוס מפרסם היום את דוח ביקורת הראשון שלו על הרשויות המקומיות בישראל, מתוך סדרה של דוחות המסכמים את עבודת ביקורת המדינה בשלטון המקומי בשנת 2006. דוח זה כולל פרקי ביקורת העוסקים במעגל העבודה הפנימי של רשויות מקומיות מסוימות, והן במישור העבודה המשותף של השלטון המרכזי והשלטון המקומי.
הממצאים דוח מצביעים, כותב היום המבקר, "על סטייה מנורמות ועל פעילות בלתי תקינה של רשויות מקומיות מחד גיסא, ועל ליקויים יסודיים בטיפולם של משרדי הממשלה בעניינים הקשורים בשלטון המקומי מאידך גיסא".
בין הנושאים שמעלה הדוח בולטים - חריגות בתחום הדרישות לתשלום חניה בת"א, הפעלת תחנת דלק בתוך מרכז מסחרי בכפר סבא, חוזים לא חוקיים של עיריית רחובות, חריגות בארנונה ותעריפי מים באור עקיבא, חריגות בפיקוח על שווקים בערים שונות, פיקוח חסר על קייטנות ועוד ועוד...
בין השאר, הדוח עוסק ביישום מסקנותיה של ועדת החקירה הממלכתית בעניין בטיחות מבנים ומקומות המשמשים את הציבור (ועדת זיילר), ומצביע על מחדל מתמשך בטיפול של גורמי השלטון המרכזי והמקומי בסוגיית הטיפול במבנים שנבנו בשיטת "פל-קל". במועד סיום הבדיקה, נובמבר 2006 - יותר מחמש שנים לאחר "אסון אולמי ורסאי" - כותב המבקר, כי טרם יושמו מסקנות דוח הביניים של הוועדה, וטרם נעשו פעולות הכרוכות ביישום הדוח הסופי שלה. גם החלטות הממשלה שהתקבלו בעקבות דוחות אלה טרם יושמו. עוד נמצא שרוב גופי השלטון המקומי שנבדקו לא מילאו את חובתם שבדין לפעול לבטיחותם של מבני ה"פל-קל".
המבקר כותב על כך עוד, כי בתחומי גופי השלטון המקומי שנבדקו אותרו 126 מבני "פל-קל" ו-62 מבנים שהתעורר חשש, כי הם מבני "פל-קל". נמצא, כי רק 41 מהמבנים האמורים נבדקו בדיקה מספקת ומהם רק שבעה נמצאו תקינים.
פרק ביקורת אחר עוסק בשאלת קשרי העבודה שבין השלטון המרכזי לשלטון המקומי, וממצאי הביקורת שהועלו בנושא זה מצביעים על חסמים, בירוקרטיזציה וחוסר יעילות בקשרי העבודה.
שני פרקי ביקורת חושפים כשלי פיקוח ואכיפה בתחום רישוי העסקים: האחד עוסק בהפעלתם של שווקים וירידים בתחומי הרשויות המקומיות; והשני, עוסק בפיקוח של רשויות מקומיות על הפעלת קייטנות.
לינדנסטראוס כותב בדוח, כי "תיקון הליקויים בפיקוח שהועלו בדוחות אלה, יש בו כדי למנוע בעתיד פגיעה בתושבים".
בתחום החברתי, עוסק הדוח בטיפול הרשויות המקומיות בנערות במצוקה. ממצאי הביקורת בתחום זה מלמדים על פעולתם החלקית והמוגבלת של משרדי ממשלה ורשויות מקומיות, בבואם לתת את פיתרון הולם לבעיה קשה זו. לצד פרקי ביקורת אלה, מובאים בדוח פרקים העוסקים בתחומי עיסוק שונים של הרשויות המקומיות.
בדבריו, הדגיש היום המבקר, כי "נבחרים וממלאי תפקידים בשלטון המקומי והמרכזי, הפוגעים במעשיהם ובמחדליהם בסדרי השלטון והמינהל התקינים, פוגעים למעשה בכל אחד מתושבי המדינה, הזכאים לקבל מהממשל את המענה המיטבי לצורכיהם".
ראוי, אומר היום לינדנשטראוס, "כי הכשלים התפקודיים והסטיות הנורמטיביות ייבחנו הן על ידי הגופים המבוקרים עצמם, לשם ביצוע הפעולות הדרושות לתיקון הטעון תיקון, והן על ידי הציבור כולו, לשם מעקב אחר תפקודם ופעולותיהם של מי שנושאים באחריות לטיפול בענייניו".