הפדרל ריזרב מאשר: סוף עידן העלאות הריבית קרב
הבנק המרכזי של ארה"ב, הפדרל ריזרב, העלה היום כצפוי את שער הריבית הדולרית בשיעור של 0.25% לרמה של 4.25%. החלק לו ציפו המשקיעים הגיע כשיו"ר הפד, אלן גרינספאן, רמז בהצהרה שלוותה להודעה, כי לאחר 13 העלאות רצופות ייתכן ומהלך זה מתקרב לסופו, זאת כשלא חזר על הנוסח הקבוע כי ניתן לבטל הקלות ריבית נוכחיות.
בתור מדיניות קבועה, המסרים החשובים ביותר אותם מוסרים בכירי הפד באים בגישה לא ישירה ובצורת רמיזה. בכירי הפד חזרו בהודעתם על המשפט הקבוע בנוגע ל"המשך העלאות מדודות", אך עם זאת ויתרו על הצהרה כי "ניתן לותר על הקלות מוניטריות", משפט המפתח אשר רמז ב"שפת הפד" על העלאות ריבית נוספות.
למרות השינוי בהצהרות, נמסר מן הפד כי ישנו צורך בהמשך העלאות ריבית בתקופה הקרובה, זאת במטרה למנוע לחצים אינפלציוניים. "מספר העלאות מדודות ידרשו במטרה לשמור על האיזון של צמיחה ניכרת אל מול יציבות מחירים", הודיעה ועדת בכירי הפד. עוד נמסר, כי למרות כל החששות, מסתמן שמחירי האנרגיה הגבוהים והשפעותיהן של סופות ההוריקן לא היוו השפעה שלילית במיוחד על צמיחת הכלכלה האמריקנית. "הפעילות הכלכלית מסתמנת כיציבה", מסרו בכירי הפד.
השווקים, אשר נסחרו במגמה מעורבת סביב האפס טרם פרסום הדברים, הגיבו להודעת הפד בקפיצה מיידית של כ-0.5% במדדים המובילים. הקפיצה כתגובה ראשונית להודעה, באה לאור העובדה שלשער הריבית השלכות מרחיקות לכת על מחירי המניות, שכן לרוב כשהריבית נמוכה, משמע התשואה הבטוחה נמוכה יותר, האלטרנטיבה - שהיא שוק המניות, פורחת.
נזכיר עוד, כי העלאת הריבית של היום הינה חלק ממסע ההעלאות שהחל מאז הגעת שער הריבית ל-1% ביוני 2003. הבנק המרכזי בארה"ב הוריד בתקופה ההיא את שיעור הריבית לרמה נמוכה כל כך במטרה למנוע דיפלציה בכלכלה (סכנה להתרסקות מחירים קטסטרופלית), זאת לאור חולשתה של הכלכלה בשלושת השנים לאחר התרסקותה של בועת ההייטק בשנת 2000. כיום המצב הפוך, כשהפד מעלה את הריבית, זאת לאור הצמיחה המרשימה וחוזקה של הכלכלה. מסתמן שלאחר העלאה רצופה של 3.25% בשער הריבית ולמרות כי שיעור הריבית כיום הינו נמוך היסטורית, בכירי הפד הגיעו למסקנה כי ניתן להסתפק בסביבת רמות הריבית הנוכחיות.