אז יש או אין בועה ברחוב אחד העם?
שאלת מיליון הדולר, או מיליון השקל ברחוב הישראלי היא "יש או אין בועה ברחוב אחד העם?". אנחנו לא יודעים את התשובה. אך מבט על רצף ימי עליות כל כך מהותי, מבלי "שיהוק" של תיקונים, עשוי להוביל כל אדם מהישוב לחשוש אם לא לקבל פיק ברכיים.
גם חודש אוגוסט לא הקל על החוששים מתרחיש ה"בועה". חודש אוגוסט התאפיין בעבר בירידות וביצועים שליליים. כך היה לפחות בחמש השנים האחרונות, והשנה - הוא הסתיים בקול תרועה ובתשואה חיובית במיוחד, במחזורים סוערים ובעניין מוגבר של משקיעים. איפה חופשת אוגוסט? היתה כלא היתה. נכון, זה היה חודש אוגוסט שיכנס לספרי ההיסטוריה. עמוס במיוחד באירועים: התנתקות, התפטרות נתניהו, קלאבמרקט, ועוד ועוד. חודש שונה.
אבל גם השנה הזאת היתה שונה. היום מתפרסם בתקשורת הדו"ח הלא וודאי על מותו של ערפאת. עוד לא חלפה שנה מאז מותו והעולם השתנה. מהיום שחלף הראיס הפלשתיני מחולל הטרור מהעולם ועד עתה זינק מדד המעו"ף ביותר מ-31%, מדד s&p500 בארה"ב עלה ב-5.4% עלובים, מדד הנאסד"ק? הוא הוסיף 5.3%. זאת לא תשואה עודפת, ובדיעבד - גם לא עננה חולפת. אך פנינו אל העתיד הלא ברור.
העתיד שוב לוט בערפל, כמו תמיד באזורנו. מערכת בחירות בפתח, שר אוצר חדש שמפטרל בבתי תמחוי בדרום, מסגרת תקציב שכולם מבטיחים שלא לפרוץ - אך עלויות ההתנתקות וההטבות שמבטיחים הפוליטיקאים עלולות לערער אותה, מדיניות מוניטרית מרחיבה מאוד מאוד שנמצאת לקראת סיום, עקב אלן גרינספאן ולחצים אינפלציוניים אפשריים. סימני השאלה מתרבים, ובאחד העם? החגיגה נמשכת.
ולא רק במניות. גם האג"ח זוכות לאמון השווקים עם התחזקות לא פוסקת. השחרים הארוכים? הם לא שומעים על החששות. הם נסחרים בשבוע האחרון מתחת לקו 6%. פערם מול הריבית הדולרית הולך ומצטמצם. נכון שהם עוקבים אחרי האג"ח האמריקניות הרחוקות, אבל אמון כזה בשקל ובחובות ממשלת ישראל - אתם חייבים להודות שזה גורם לרעד קל בסרעפת. כל כך הרבה שנים שלימדו אותנו אחרת, פתאום התבגרנו כל כך? המחשבה שהכל פטה-מורגנה רגעית עשויה לחזור שוב ושוב.
אז במה תלויה החגיגה ברחוב אחד העם? אותה חגיגה שמובילה מניות מובילות במדדים הכבדים להניב תשואות "מטורפות" - ישנן 7 מניות שהניבו מעל ל-25% מאז תחילת השנה והן כוללות את שני הבנקים הגדולים של המשק, כיל, החברה לישראל, וקבוצת דלק. מניית כיל עלתה ב-74.7% מאז תחילת השנה. אילו הן לאו דווקא המניות ה"קלות" במדד. חלק מהאחרונות דווקא הניבו תשואות שליליות או קטנות מאז תחילת השנה.
העלייה בתשואות של המניות הכבדות והנזילות ביותר בבורסה, הנתונים שפרסם בנק ישראל החודש על כניסה מסיבית של משקיעים זרים במחצית הראשונה, הירידה לפרקים של הדולר ביחס לשקל, ועוד סימנים, עשוייה ללמד שלשחקנים הזרים - אותם בנקים מחו"ל שעובדים "בשיטות" שלהם, יש תפקיד משמעותי בהרמת המדד. בחוץ מסתובבים כרישים ולוויתנים ועדיין לא ברור מי מהם אסף את כל הסחורה הזאת עד עכשיו.
למרות שתקופת החגים בישראל ידועה כתקופה רדומה מבחינה עסקית, יהיה מעניין לעקוב אחרי הבורסה בתקופה הזאת. חודשי ספטמבר ואוקטובר עתידים להניב תוצאות ראשוניות באשר לסיום הליך ההתנתקות, והתנעת התהליכים הפוליטיים במקביל. חודש אוגוסט לימד אותנו שהעת האחרונה לא מאפשרת תקופות של שקט ונחת. כך שייתכן וההשפעות של "החגים" על הבורסה עשויות להיות לא רדומות כלל וכלל.
מאת: חזי שטרנליכט.